Hayattan hazzı alın geriye neyi kalır ki? Siz de böyle düşünüyorsanız, araştırdığımız bu felsefi düşünce tam size göre!
Hayattan hazzı alın geriye neyi kalır ki? Siz de böyle düşünüyorsanız, araştırdığımız bu felsefi düşünce tam size göre!
Hedonizm kelimesindeki 'hedone', Yunanca'da haz anlamı taşır. Aristippos'a göre iyi demek haz demektir; haz veren her şey iyi, acı veren her şey de kötüdür.
Bu düşünceye göre insan, eylemlerini de hayattan haz alma gailesiyle planlamalıdır.
Aristippos'a göre her davranışın nedeni, mutlu olmak isteğidir. Yaşamın gereği hazdır. ilgilerimiz duygularımızla alabildiğimiz kadardır, bunda öteye geçmez. Bu yüzden Aristippos duygularımızın getirdiği hazza yönelmeyi, acıdan kaçmayı söyler.
Bu nedenle insanlar sürekli mutlu olmak isteyeceğinden ortaya bencillik, duyarsızlık gibi olumsuzluklar da çıkmaktadır. Fakat hedonistlere göre haz ve mutluluk hayatta devamlı olmalı ve insan kederden uzak durmalıdır.
Kyrene Okulu takipçileri, yani Aristippos'un asıl hedonizm düşüncesine katılanlar, bireyin o anki kişisel isteklerinin diğer insanları düşünmeksizin karşılanmasını varlığın gerçek temeli olarak açıklayan öğretiyi desteklemişlerdir.
Epikurosçular (akılcı hedonistler), diğer düşüncenin tersine gerçek zevkin yalnızca akılla elde edilebileceğini ileri sürmüşlerdir.
Buna da bedensel zevkler peşinde koşmakla değil, bilgelikle varılır.
Bu kurama göre, insan davranışının temel kriteri, toplumun iyiliğidir ve kişisel ahlaki davranışın yönlendirici ilkesi, en çok sayıda insanın refahını sağlayacak ve yükseltecek olana sadakattir.
Aynı zamanda batıda insanların cinsel yaşamlarına heyecan katmak amaçlı eşlerini değiştirdikleri kamplara da bu isim verilir ve hazcılık kampı olarak bilinir.
Ahlaki kuralları, yasakları ve toplumsal sınırları sevmezler, aksine nefret ederler. Bu yüzden din ve ahlak kelimeleri en rahatsız oldukları kelimelerdir. Ayrıca ölüm gerçeği onları çok rahatsız eder. Düşünmemek için en büyük silahları alkol ve keyif verici maddelerdir.
Kinizmin reddiyeci ve katı ahlaki tutumlarına karşı yumuşak, rahat ve keyifli bir yaşam anlayışının savunucuları olmuşlardır.
Aristippos'da Sokrates'in öğrencilerinden biridir ve doğru yaşamak nedir? sorusuyla felsefesini geliştirmiştir.
'Ünlü bir sporcu arabasına binmek üzereyken yanına bir kadın yaklaşır. Sporcuya küçük bir bebeğinin olduğunu, bebeğin çok hastalandığını ve hastane masraflarını karşılayamadığını, onun her gün biraz daha ölüme yaklaştığını anlatır. Kadının anlattıkları sporcuyu etkiler. Hemen çek defterini çıkarır ve yüklüce bir para meblağı yazarak kadına verir ve Umarım bebeğinin iyi günleri için harcarsın der. Sporcu ertesi gün kulüpte öğle yemeği yerken yanına bir arkadaşı yaklaşarak, Geçen gün çocuklar, bir kadının sizinle konuştuğunu ve o kadına yüklüce bir çek verdiğinizi söylediler der. Ünlü sporcu, 'Evet, ne olmuş' der. Arkadaşı, 'O kadın bir sahtekar, zengin kişilere yaklaşıp hasta bir bebeği olduğunu söyleyerek para koparırmış. Korkarım sizden de koparmış.' der. Sporcu büyük bir sevinçle, 'Öyle mi, yani ölümü beklenen bir bebek yok mu? İşte bu hafta duyduğum en güzel haber bu.' der.'
Aristippos'un hedonizmini, zevk bağımlılığına döndürmek için baya bir okumamak lazım galiba. Aristippos, hayatta hazzın iyi, acının kötü olduğu çıkarımından sonra haydi hazdan hazza koşalım gibi bir mantık geliştirmez. O zaman gereksinimlerimizi azaltalım ki herhangi bir şeyden aldığımız haz artsın der. Bu adam Sokrates'in, erdem için dünyaya sırtını dönmeyi düstur edinmiş bir insanın öğrencisi, cinsel hedonizmmiş saçmalamayın allasen.
"hedonist manita aranıyor" ilanı için nereye başvuruyoz... acil...
Hayat standartlarımı belirleyen felsefe.