1202 yılında Tahran'a 150 kilometre uzaklıktaki Kazvin'de doğan Zekeriyyâ bin Muhammed el-Kazvînî, Fars asıllı bir matematik, fizik, astronomi, coğrafya ve jeoloji bilginiydi. Ortaçağda jeolojinin otorite kabul edilen isimlerinden birisiydi. Pozitif bilimlerdeki eserlerinin yanı sıra en bilindik eseri Acaibu'l-Mahlukat ve Garaibu'l-Mevcudat (Tuhaf Yaratıklar ve Acayip Varlıklar) kitabıdır. Yazıldığı dönemle ilgili hem bilimsel hem de mitolojik konularda çok zengin bir kaynak görevi gören eserde, anlatılan konularla ilgili ilginç çizimler de bulunmaktadır.
hayatında bir kitap okumamış andavallar var burada gelmişler, "götünden uydurmuş" , "saçmalamış" falan diyorlar. siz hayatınız boyunca ne ürettiniz lan genetik çöpler. cahillik paçalarınızdan akıyor.
Kitabı okumadan eleştirmek sanırım bize has bir özellik olsa gerek. Evliya Çelebi'nin Seyahatname eserinde de buna benzer olaylar aktarılmış. "Çok okuyan mı, çok gezen mi?" derler, iki seyyah gezmiş ve gözlemlerini aktarmış, siz de okuyun da sözün anlamını doldurun boş yapmayın.
biz buna kısaca götünden element uydurma sanatı desek nasıl olur