Çinin HQ-9 Uzun Menzilli Füze Savunma Sistemine Genel Bakış

HQ-9, yani hong gi adlı sistemin adı türkçeye çevrildiğinden kırmızı sancak veya kırmızı bayrak olarak çevrilebilir. Bu füze sistemleri Çin'in geliştirmiş olduğu yeni nesil orta-uzun aktif radar takipli hava savunma sistemi olarak biliniyor. Dikey tüplerden de fırlatılabilme yeteneğine sahip olan bu tipler deniz kuvvetlerinde Luyang II sınıfı destroyerlerde kullanılmaktadır.

Füze sisteminin kara kuvvetlerinde kullanılan tipi olan FT-2000 Çin tarafından ihraç edilmek üzere tasarlanmış olup anti-radar (arm missile) sistemi üzerinden hedeflerini kullanmaktadır. China Precision Machinery Import-Export Corporation (CPMIEC) tarafından geliştirilen bu füze sistemi ilk defa 2009 yılında afrikada düzenlenen havacılık fuarında sergilenmiştir.

Temel tasarımda her bir HQ-9 füze bataryası, Type305B tipi arama radarı, 200kW güç üreten dizel jeneratörlü kamyon, 8 adet dikey pozisyon veren taşıyıcı ile 4'lü sistemle tek seferde 32 adet msisli ateşlemeye hazır durumdadır. Çin versiyonlarında taşıyıcı kamyon olarak Tai'an kamyonları kullanılmakta olup Türk versiyonlarında sisteme yerli üretimle katkı sağlayabilmeside şart koşulduğundan muhtemelen BMC kamyonlarının kullanılması planlanıyor. HQ-9 Type305A radar, kumanda gözlem araçları, alçak irtifa arama radarı Type120A gib bazı eklemeler sayesinde balistik füzelere karşı bir savunma sistemi haline de dönüşebilen sistem pasif radar eklentisiyle de görünmez yani hayalet özelliğine sahip hava unsurlarınıda (B-2 bomber, F-117 Nighthawk, F-22 Raptor, F-35 Lightning2)  takip edebiliyor.

Her bir misilin toplam ağırlığı yaklaşık 2 ton olup misil 2 ana ksımdan oluşuyor. yaklaşık 7 metre uzunluğunda olan misilin ilk kısımı 70 santimlik, ikinci kısımı ise 56 santimlik çapa sahiptir. 180 kg savaş başlığı ile donanmıştır, en fazla 4.2 Mach hızla 200 km bir menzile sahiptir. HQ-9'un Vektörel İtiş Kontrol sistemi (TVC - Thrust Vector Control) görsel olarak onu Rus S-300V'den belirgin bir şekilde ayırır. HQ-9'un açık bir şekilde yan tarafından bu görülebilir. HQ-9 kılavuz sistemi ataletsel yönlendirme artı yol üstü uydu bağlantısı ve aktif radar yönlendirme sistemi terminalinden oluşur.

HQ-9 misil sistemlerinde atış kontrol radarı olarak HT-233 adı verilen bir radar kurulumu kullanılıyor. Bu radar kurulumunun NATO envanterinde bulunan ve müttefik devletlerce sıklıkla kullanılan MIM-104 Patriot misillerinin 4 ile 6 Ghz'lik G bandında çalışan MPQ-53 radar kurulumuna benzerliği ile biliniyor. Çinli yetkililerin verdikleri bilgiye göre radarla aynı anda 100 hedefi izlemek olanaklıdır ve 6 hedefe 6 füze güdümlenebilir veya alternatif olarak, her bir hedef için bir füze çifti ile 3 hedefe kilitlenebilir.  HT-233 radarı C-bandında 300 MHz frekansta çalışır ve yüksek hareket kabiliyetli Tai'an TAS5501 10x10 kamyon üzerine eklenmiştir. HT-233, azimut açısı 360 derece ve yüksekliği 0-65 derece içinde olan hedefleri 120 km uzaklıktan (detection range) algılayabilir ve 90 km uzaklıktan (tracking range) izlemeye alabiliyor.

NATO Çinllerin bu radarı geliştirebilmelerini Çine yapılan kanunsuz bir teknoloji transferinde olabileceğini idda ediyor. Bu iddalara göre İsrail Körfez savaşında Amerika tarafından yerleştirilen bazı patriot bataryalarındaki teknolojik Know-How kapsamındaki bilgileri Çine sattığı yönünde söylentiler olsa da asıl teknoloji transferinin 1992 yılında Pakistanda bulunan bataryalardan yapıldığı da ortada dönen söylentiler arasında. Tüm bu kanuni olmayan teknoloji kopyalamasının ve transferinin ardından Birleşik Devletler 1993 yılında tüm amerikan şirketlerini ve şahış şirketlerini bu şirketle ticari ilişkilerini kesmelerini ve yine ticari ilişkide bulunmasını yasaklamıştı.

China Precision Machinery Import-Export Corporation (CPMIEC) firması 2013 yılında Türkiye Cumhuriyeti Savunma Sanayi Müsteşarlığı tarafından yapılan Uzun Menzilli hava Savunma Füze Sistemi İhalesinde 3 milyar Avro ile en uygun fiyatı vererek sözlşemesel anlaşmalara kalan ilk üç firmadan birincisi olmuştur. Avrupalı Euro sam ikinci Locheed-Martin ve Raytheon ortaklığındaki Ameriken teklifi üçüncü olurken S300/400 sistemleri dördüncü olmuşlardı. Amerikanın ve NATO alım konusunda Türkiyeyi uyarmışlar alınacak Çin menşei bir sistemin mevcutta kullanılan NATO hava savunma sisteminin mimarisinden çaok uzakta olduğunu ve iki farklı sistemin entegrasyonun mümkün olamıyacağı konusunda bilgi vermişlerdi. Bu bağlamda Eurosam ve Locheed firmalarından ikinci bir teklif istenmesine karar verilmişti.

Popüler İçerikler

Kanseri Yenen Eski Arka Sokaklar Oyuncusu Dizi Setlerine Yeniden Dönme Kararı Aldı
TikTok Fenomenleri Çağla ve Cansu Arasında ‘Erkek’ Kavgası Çıktı: Cansu, Çağla’yı Silahla Vurdu
ATM’lerde 200 TL Krizi: Fatih Altaylı’dan 5 Bin Liralık Banknot Önerisi