Cinayet, Soruşturma ve Karar: Ülkemizde Çıkan Yangınların Gerçek Sorumlularını Araştırıyoruz!

2021'in en büyük felaketi, hiç şüphesiz orman yangınlarıydı. Bu konuyla ilgili sosyal medyada çok yazıldı, çizildi. Üzerine birçok söz söylendi. Hatta bu konuda bir belgesel bile çekildi: Çağ Yangınları. Gain'de izleyebileceğiniz Çağ Yangınları'ndan size daha önce de söz etmiştik. Yangının sorumlularıyla alakalı araştırmalar ve röportajlar yapan Çınar Oskay, her dakikasını içinizde öfke ve üzüntü karışımı bir hisle izleyeceğiniz harika bir yapıma imza atıyor. 

Sizinle Çağ Yangını önderliğinde bir yolculuğa çıkalım mı?

Çağ Yangını, ülkemizin bu zamana kadar hiç görmediği büyüklükte bir yangının izinde, gerçek nedenleri üzerine binlerce kilometrelik bir yolculuğa çıktı ve bir "Karar"a vardı.

Cinayet, Soruşturma ve Karar bölümleriyle Gain'de yayınlanan Çağ Yangını, her dakikasında insana tarifi imkansız hisler yaşatıyor. Bir yandan anlatılanlara hak verirken, bir yandan içiniz acıyor. 

Unutmadan söyleyelim, Çınar Oskay bir araştırmacı gazeteci. Bu sebeple yangınlarla ilgili araştırmalar yaparken işinin hakkını verdiğini de fark edeceksiniz. Belgeselde birçok insanla röportajlar yapmış, bunların bir kısmı kendisi gibi araştırmacı gazeteciyken, bir kısmı yangını bizzat yaşamış ya da yangında bizzat görev almış insanlar.

Belgeselin ilk bölümü "Cinayet" ile ilgili incelemelerimizi bu içerikten okuyabilirsiniz;

"Tarihimizin En Büyük Yangının Sorumluları Kim?" Sorusuna Yanıt Arayan Belgesel Çağ Yangını'nı İnceliyoruz

İkinci bölüm "Soruşturma" ise, Çınar Oskay'ın, İspanyol Hava Kuvvetleri Yangın Söndürme Pilotu ile yaptığı röportaj ile başlıyor.

Bizler ekran başında ve birçoğumuz da olay yerinde çaresizce yangınların söndürülmesini beklerken imdadımıza koşan pilotları izlemek ve onların açısından yangınları dinlemek gerçekten çok ilginç bir his. “9 yıldır yangın söndürme pilotu olarak görev yapıyorum. Bunun hayatımda gördüğüm en büyük yangın olduğunu söyleyebilirim” diyor Reinaldo Fernandez Boyero.

Ardından da yangında görev alan birçok insanla konuşarak aynı şekilde röportajlar yapıyor ve işin arka planını tabiri caizse didik didik ediyor.

Yangın sırasında havadan müdahalenin gecikmesi ile ilgili birçok tartışma yaşandı biliyorsunuz. Bir kesim gecikmenin kesinlikle olmadığını ve bu söylemlerin kötü bir propaganda olduğunu iddia etti. Yangın bölgelerinde yaşayan birçok insan ise havadan müdahale olmadığını ve yangının bu sebeple bu kadar büyüdüğünü söyledi. Oskay’ın eğildiği konulardan biri de bu havadan müdahale meselesi oldu.

En önemli bir diğer konu da biliyorsunuz Türk Hava Kurumu idi.

Orman Bakanlığı’nın yangın söndürme işini özelleştirmesi, uçakların kapasitesi, eskiliği, pilotların görevden alınması gibi birçok konu Çağ Yangını belgeselinin ana konularından biri. Bu sebeple konuyu en iyi şekilde incelemek için Tuncay Mollaveisoğlu, Çiğdem Toker gibi araştırmacı gazetecilerle görüşüyor. Yangının asıl sorumlularının kim olabileceklerini soruyor onlara.

Diğer yandan belgeselde yangın bölgelerine giderek oradaki halkın yaşadıklarını izliyoruz.

'Türkiye'miz bir cennet, yeter ki şu ormanlarımız kurtulsun' diyor orada yaşayan insanlar. Yaşamayan bilemez, dedikleri bir dert bu.

Ardından Çınar Oskay, diğer yangınlara göre belki çok daha az gündem olan bir şehre, Tunceli'ye gidiyor. Biliyorsunuz orada da çok büyük bir yangın vardı ve aynı sorunlar orada da yaşandı.

Birçoğumuzun Komünist Başkan olarak bildiği Fatih Mehmet Maçoğlu ile Tunceli'deki yangın bölgelerini geziyor Oskay. Tunceli'yi Maçoğlu'ndan daha iyi bilen bir başkası yoktur herhalde...

Komünist Başkan, yangın sırasında yaşadıkları sorunları, o bölgedeki tecrübelerini anlatıyor. Hiç de kolay şeyler yaşanmadığını bizzat birinci ağızdan dinlemek insanı derinden etkiliyor ve düşündürüyor.

Yangınlar insanların evlerini, yuvaları olan ormanlarını, işlerini yıktı geçti.

Orada yaşayan insanların en büyük geçim kaynağı olan tarımcılığı, hayvancılığı ve arıcılığı bitirdi.

Dolayısıyla bu yangından yalnızca insanlar değil hayvanlar da çok etkilendi. Özellikle arıcılık ülkenin dört bir yanında yanan o ormanlarda en çok yapılan meslekti. Ekosistemin ve ekolojik dengenin en önemli unsuru olan arılar bu yangında derinden etkilendi. Birçok insanın geçim kaynağı yok oldu...

"Peki neden bu sene birdenbire yüzü aşkın yerde çıktı bu yangınlar?" sorusu hepimizin aklındaki en büyük sorulardan biriydi.

Dünyanın her yerindeki ormanlar, yanacakları vakit aynı şartlara sahipler, diyor Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Araştırma Müdürü Levent Kurnaz. Dolayısıyla insanların yaptığı hatalar, verdiği kararlar yüzünden böyle felaketlerin kaderini de yine bizler belirliyoruz.

Yapılan araştırmalar ve röportajlar sonucu anlıyoruz ki, ortada yanlış bir düzen var ve o düzeni değiştirebilecek olan da yine bizleriz.

Levent Kurnaz'ın dediği gibi, bir daha böyle bir felaket yaşanmaması için yapmamız gereken ilk şey, bu problemi bazı kararları verirken en üst sıraya yazmak...

Hepimizin aklından geçen tüm soruların cevabını, bizzat uzmanlarından, orada yaşayan insanlardan ve araştırmacılardan dinlemelisiniz.

Ve siz de bir 'Karar'a varmalısınız... 

GAİN Belgesel ekibinin Türkiye’nin en büyük orman yangını felaketini araştırmak üzere uzun bir yolculuğa çıktığı, Gazeteci-yazar Çınar Oskay’ın hazırlayıp sunduğu Çağ Yangını, yalnızca Gain'de. Şimdi buraya tıklayarak izleyebilirsiniz.

Popüler İçerikler

Gazeteci Fulya Öztürk'ün Azerbaycan Milletvekiline Ağladığı Anların Beden Dili Analizi Çok Konuşuldu
HTŞ Lideri Colani Kadına Başını Örtme Talimatı Verdiği Videoyla İlgili İlk Kez Konuştu
Bakanlığın Gıda İfşaları Devam Ederken En Fazla At ve Eşek Etinin Satıldığı Şehirler Belli Oldu
YORUMLAR
02.12.2021

köylülerin zeytinlik arazilerine Yenilenebilir Enerji nedeniyle tapularına şerh konulmaya başlandığı bilgisi yangında kimlerin parmağı olduğunu çok net gösteriyor! düşmanı uzakta aramaya gerek yok!!!

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ