Çin Uzayda Ufkumuzu Genişletecek Dev Teleskop İçin Sona Yaklaştı

Uzayda rekabet ABD ve Çin arasında devam ediyor. Geçtiğimiz aylarda fırlatılan James Webb Uzay teleskobuna benzer büyüklükte bir uzay teleskop geliştirme çalışmalarının sonuna gelindiği açıklandı. Çin'in yakında fırlatacağı uzay teleskobunun 2,5 milyar piksellik görüntü kaydedebildiği belirtiliyor.

Uzay teknolojileri söz konusu olduğunda NASA ilk olarak akla gelse de Çin’in de son derece önemli girişimleri bulunuyor.

Çin, büyük bir uzay teleskobu üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. Uzay istasyonu, asteroid izleme sistemi gibi birçok girişimi bulunan ülke son olarak teleskop ile gündeme geldi. Önemli kaynaklardan elde edilen bilgilere göre ülkenin şimdiye kadarki en büyük uzay teleskobu 2023’te fırlatılacak.

Çin’in ilk büyük uzay teleskobu, tasarımıyla gökyüzü hakkında bildiğimiz birçok bilginin kaynağı olan Hubble ile benzerlik gösteriyor.

Teleskop, 6.6 fit (yaklaşık 2 metre) çapında bir mercek ile geliyor. Ek olarak 2023’te kullanıma sunulacak Çin Uzay İstasyonu Teleskobu’nun(CSST) Hubble’dan 350 kat daha büyük bir görüş alanına sahip olacağı belirtildi.

Çin’in en büyük uzay teleskobunun 10 yıl görev yapması bekleniyor.

2,5 milyar piksel kameraya sahip olacak teleskop, bu süre içinde gökyüzünün yüzde 40’ını inceleyecek. Teleskop, donanımı ile  asteroitler ve kuyruklu yıldızlar gibi hızlı hareket eden nesneleri tespit edebilecek.

Çin, CSST ile Samanyolu’nun yıldız oluşturan bölgelerini haritalandırmak, süper kütleli karadelikleri incelemek gibi birçok zor görevi gerçekleştirecek.

İlginizi çekebilir:

NASA'nın Keşif Aracının Mars'tan Paylaştığı Görüntülerdeki Esrarengiz Kapı Sosyal Medyayı İkiye Böldü!
NASA'dan 'Kara Delik Haftası' Paylaşımı

Popüler İçerikler

Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?
Almanya’daki Saldırıyı Kim Yaptı? Noel Pazarı Saldırganının Kimliği ve Röportajı Ortaya Çıktı
Tolunay Kafkas, "El Sıkmama" Olayına Müdahil Oldu: Hedefinde Volkan Demirel Var