Çin Uygarlıklarında Kutsal Sayılan Soya Fasulyesini Mutlaka Tüketmeniz İçin Geçerli 11 Neden

Not: Soya ürünü içeren her ürün aynı faydaları sağlamayabilir. En doğru bilgi ve tüketim türü için uzmana danışın.

Öncelikle neymiş bu soya fasulyesi bir bakalım.

Soya fasulyesi, dünyada en çok tüketilen gıdalardan biri haline gelen bir baklagil türüdür.

Bu baklagiller en fazla Amerika Birleşik Devletleri ve Güney Amerika'da üretilmektedir ancak soya fasulyesi, aslında Doğu Asya'ya özgüdür.

Bilimsel ismi Glycine max olarak geçer ve çoğu baklagil gibi bir yağlı tohum olarak sınıflandırılır.

Yüksek protein seviyeleri, bu soya ürünlerini vejetaryenler için ideal bir protein kaynağı yapar.

Soya ürünlerinin çeşitliliğiyle de yeni bir pazar haline gelmiştir.

2 metre yüksekliğe kadar büyüyen ve yeşil, alçak bir bitki olan soya fasulyesi, gerekli olan diğer besin maddeleri ile de doludur.

Haydi gelin, soya fasulyelerinin besin gerçeklerine daha yakından bakalım:

Soya fasulyesinin sağlığa faydalar, önemli miktarda diyet lifi ve çok miktarda protein içeren besinler, vitaminler ve organik bileşiklerden gelmektedir.

Soya fasulyesi; K vitamini, riboflavin, folat, B6 vitamini, tiamin ve C vitamini içerir. Ayrıca önemli miktarlarda demir, manganez, fosfor, bakır, potasyum, magnezyum, çinko, selenyum ve kalsiyum içerir. (Kaynak) Ek olarak iyi bir organik bileşik ve antioksidan kaynağıdır.

1. Metabolik Aktiviteyi Geliştirin

Yukarıda belirtildiği gibi, soya fasulyesi son derece önemli bir protein kaynağıdır. Vücudunuzda yeterli proteininiz olduğunda, metabolik işleyişiniz ve genel sisteminiz işleyişini sağlıklı yürütebilecektir. Soya fasulyesinden elde edilen proteinler, onarılması veya değiştirilmesi gerektiğinde uygun hücrelerin yeniden oluşmasını sağlar.

Vejetaryen ve vegan bir yaşam tarzını takip ettiğinizde yeterli protein almak zor olabilir, bu nedenle soya fasulyesi; kırmızı et, tavuk, yumurta, süt ürünleri ve balıktan elde edilen proteinler yerine tüketilebilecek bir besindir.

2. Sağlıklı kilo almada yardımcı

Soya fasulyesi, doğru miktarda yenildiğinde, kilo alımında yardımcı olabilecek iyi miktarda lif ve protein sağlar. Ayrıca, vücudunuza sağladığı ağırlık, sağlıksız yüksek yağ veya yüksek kolesterol değildir, bu da sizi diyabet ve kardiyovasküler hastalıklar gibi tehlikeli koşullardan korur.

3. Kanser riskini düşürebilir.

Soya fasulyesindeki antioksidan seviyeleri, çeşitli kanserlerin ortaya çıkmasını engelleyebilir. (Kaynak) Antioksidanlar, hücresel metabolizmanın tehlikeli yan ürünleri olan serbest radikalleri araştırır ve nötralize eder. Ayrıca, soya fasulyesindeki yüksek lif içeriği, kolorektal ve kolon kanserinde bir azalmaya bağlanmıştır, çünkü lif sindirim sürecini kolaylaştırır ve böylece gastrointestinal sistem daha az zorlanır.

4. Kalbi korur.

Soya fasulyesi, kolesterolünüzü düşürmenize yardımcı olan daha sağlıklı, doymamış yağ kaynağıdır. Bu, kalp krizi ve felce yol açabilen ateroskleroz gibi durumları önlemenizi sağlayabilir. (Kaynak)

5. Menopoz belirtilerini rahatlatabilir.

Soya fasulyesi, dişi üreme sisteminin temel bileşenleri olan çok iyi bir izoflavon kaynağıdır. (Kaynak) Menopoz sırasında, östrojen seviyeleri önemli ölçüde düşer. İzoflavonlar, östrojen reseptör hücrelerine bağlanabilirler, bu yüzden vücut böyle dramatik bir değişim geçiriyormuş gibi hissetmez. Bu durum, ruh hali değişiklikleri, sıcak basmaları ve açlık ağrıları gibi menopoz semptomlarının çoğunu hafifletebilir.

6. Sindirimi düzenler

Lif, özellikle sindirim sistemi açısından sağlıklı bir vücudun önemli bir parçasıdır. Lif,  dışkıyı sarar, sindirim sisteminizden pürüzsüzce hareket ettirir. (Kaynak) Ayrıca, sisteminize yiyecek getiren düz kasların kasılması olan peristaltik hareketi uyarır.

7. Daha güçlü kemikler sağlar.

Soya fasulyesi yüksek bir vitamin ve mineral içeriğine sahiptir ve etkileyici kalsiyum, magnezyum, bakır, selenyum ve çinko seviyeleri vücutta, en önemlisi kemikler için çok önemlidir. Tüm bu unsurlar yeni kemiklerin büyümesine ve aynı zamanda kemiklerin iyileşme sürecini hızlandırmasına izin veren osteotropik aktiviteyi desteklemek için gereklidir.

8. Doğum kusurlarını önleyebilir.

Soya fasulyesinde bulunan yüksek B vitamini kompleksi ve folik asit seviyeleri, gebe kadınlar için çok önemlidir. Fakat düzenli tüketimden önce mutlaka doktora danışılmalıdır.

9. Dolaşımı artırır.

Bakır ve demir, soya fasulyesinde bol miktarda bulunan iki mineraldir ve bunların her ikisi de kırmızı kan hücrelerinin oluşumu için gereklidir. (Kaynak) Vücuttaki uygun miktarda kırmızı kan hücresi ile vücudun ekstremiteleri ve temel organ sistemleri, etkili bir şekilde çalışması için ihtiyaç duydukları kan akışını ve oksijeni alabilirler. Bu, metabolik aktiviteyi en üst düzeye çıkarır ve enerji seviyelerini arttırır, ayrıca anemi gibi tehlikeli durumlardan da koruyabilir.

10. Diyabet kontrolü

Bazı çalışmalar, soya fasulyesinin vücuttaki insülin reseptörlerini artırmada, böylece hastalığın etkili bir şekilde idare edilmesinde veya ilk etapta meydana gelmesini engellemede yardımcı olduğunu göstermiştir. (Kaynak)

11. Uyku bozukluklarında rahatlama

Soya fasulyesi, uykunuzun kalitesini, süresini ve huzurunu artırmakla doğrudan bağlantılı olan yüksek bir magnezyum içeriğine sahiptir.

Fakat dikkat!

Soya fasulyesi tüketmenin bazı potansiyel olumsuz sağlık etkileri de olabilir.

Östrojen Düzeyleri: Soya fasulyesinde östrojen taklit eden bileşikler bulunduğundan, erkekler yüksek miktarda soya fasulyesi veya soya sütü tüketirlerse bazen bir hormon dengesizliği geliştirebilirler. Erkeklerde bu infertiliteye, cinsel işlev bozukluğuna, düşük sperm sayısına ve hatta belirli kanser risklerinde artışa neden olabilir.

Guatr: Soyada tiroid bezinin aktivitesini bozabilen ve guatr ile sonuçlanan ayrıca vücutta normal hormonal aktivitenin kesintiye uğradığı bazı anti-tiroid bileşikleri de vardır.

Popüler İçerikler

"Bir Evim Varsa Onun Sayesinde": Hakan Meriçliler'den Vural Çelik Tartışmasında Gülse Birsel'e Büyük Destek!
Arkeolog Muazzez İlmiye Çığ 110 Yaşında Yaşamını Yitirdi
İki Torunlu Mücevher Kralı 30 Yıllık Eşinden Genç Sevgilisi İçin Tek Celsede Boşandı
YORUMLAR
13.10.2018

En yaygın GDO ve en yüksek kimyasal yük.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ