Çin Mutfağının Geleneksel Kurabiyesi Olarak Bilinen Şans Kurabiyesinin Daha Önce Duymadığınız İlginç Hikayesi

Türkiye’de bir Çin restoranına gidip yemek yediyseniz, yemeğin hemen sonrasında gelen şans kurabiyelerine aşinasınızdır. Şans kurabiyesinin içerisinden bazen mesajlar bazen de şanslı numaralar çıkar. Şans kurabiyesinin hikayesini gelin hep öğrenelim.

Şans kurabiyesinin genellikle içerisinde mesajlı bir kağıt parçası vardır. Şans kurabiyesi; un, şeker, vanilya ve susam tohumu yağından yapılan, gevrek ve şekerli bir kurabiye çeşididir.

Şans kurabiyelerinin şekli hilal benzeridir. Şans kurabiyeleri iki yanından tutulup kırılarak açılır. Açıldığında kağıdın içerisinden mesaj çıkar. Bazen de şanlı numaralar da çıkabilir.

Şans kurabiyesi geleneği batı toplumlarında yaşayan çoğu insan tarafından uzak doğu geleneği olarak yorumlanmaktadır.

Şans kurabiyeleri aslında mazisi çok da eskiye dayanmayan bir Amerikan icadıdır ve popülerliğini Amerika'daki Çin lokantalarına borçludur! Çin, Japonya ve diğer uzak doğu ülkelerinde bu lezzet çok bilinmez ve restoranlarda servis edilmez.

Amerika'da şans kurabiyelerini popüler hale getiren kişi Japon göçmen Makoto Hagiwara'dır. Hagiwara, 1890'ların başında çayın yanında şans kurabiyelerini San Francisco'da Golden Gate parkı içerisinde sunmaya başlamıştır.

Bu kurabiyeler, San Francisco'daki Benkyodo adlı bir fırında üretilmiştir.

1918 yılında bu kurabiyeleri Los Angeles'ta üretmeye başlayan bir başka kişi ise Hong Kong Noodle Company'nin kurucusu David Jung'tur. Jung, ilerde şans kurabiyelerinin asıl üreticinin kendisi olduğunu iddia etmiştir.

Kurabiyelerin kime ait olduğu konusunda yıllarca tartışma konusu olmuştur. 1983'te sembolik bir mahkeme kurulmuş ve San Francisco şehri, şans kurabiyelerinin anavatanı olarak tescillenmiştir.

İkinci Dünya Savaşı sıralarına kadar, şans kurabiyeleri "şanslı çay pastaları" adıyla anılmıştır. Bu şekilde adlandırılan şans kurabiyelerinin ilk üreticilerinin Japon kökenli Amerikalılar olduğu yönündeki tez de doğrulanmıştır.

Savaş sonrasında Japonlar şans kurabiyesi pazarından silinmiş ve üretim büyük oranda Çin kökenli Amerikalıların eline geçmiştir. California'da Shuck Yee, kurabiyelerin seri üretimine olanak sağlayan bir makine geliştirmiştir.

Çinli üreticilerin önderliğinde büyüyen ve yayılan şans kurabiyesi işi, tüm dünyada Çin lokantalarıyla özdeş bir simge haline gelmiştir.

Savaşların Başlamasına Sebep Olan Dünyanın En Eski Meyvesi Ayvanın Daha Önce Duymadığınız Hikayesi
Türk Mutfağının Olmazsa Olmazı Olan Fakat Padişahların Tadını Bile Bilmediği Bu Yiyecekler Nelerdir?
Bir Zamanlar Sadece Sarayda Yapıldığı İçin Saray Lokması Adını Alan Lokmanın Lezzet Dolu Tarihçesi

Popüler İçerikler

Narin Cinayetinde İlk Duruşma Başladı! Sanıklar Hakim Karşısında: Baba Arif Güran Fenalaştı
Fenerbahçe Asbaşkanı Acun Ilıcalı'dan Zehir Zemberek Sözler: ''Teraziden Kaçan Bir Takım Görüyoruz''
Yabancılar Hayran Kaldı: Mourinho'nun Trabzonspor Maçındaki Heyecanı Dünyanın Dilinde
YORUMLAR
01.01.2023

Yazıklar olsun, bu da amariganın oyunu çıktı:(

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ