Çin'in ilk Ay aracı 'Yütu'nun (Yeşim Tavşan) mekanik aksamındaki sorunlar nedeniyle arızalandığı bildirildi.
Şinhua ajansının haberine göre, Yütu'daki sorunlar 'Ay'ın zorlu yüzey şartları nedeniyle' ortaya çıktı. Çin Savunma Bilimleri ve Teknolojileri İdaresi, mekanik aksamlardaki sorunların giderilmeye çalışıldığını ve araçla henüz bağlantı kopukluğu yaşanmadığını belirtti.
Ay'da sıcaklığın eksi 180 dereceye düştüğü karanlık geçen zaman diliminin 14 güne denk geldiğinin altı çizilerek, Yeşim Tavşan'ın bu nedenle güneş görmediği için panellerinin açılmadığı ve aracın kendini uyku moduna aldığı aktarıldı.
Yütu'yu taşıyan Çang'ı-3 adlı uzay mekiği, 2 Aralık'ta ülkenin orta kesimindeki Şiçang Uydu Fırlatma Merkezi'nden yörüngeye fırlatılmıştı. Ay aracı, Çang'ı-3'ün ayın yüzeyine yaptığı yumuşak inişin ardından 15 Aralık'ta modülden ayrılarak keşif çalışmalarına başlamıştı. Çin, böylece ABD ve Sovyetler Birliği'nin ardından Ay'ın yüzeyine araç indiren üçüncü ülke olmuştu. Yütu, Ay'ın Sinus İridum adlı bölgesinde jeolojik yapı, yüzey materyalleri ve doğal kaynaklar gibi bilimsel incelemelerde bulunmuş ve bazı verileri dünya ile paylaşmıştı. 140 kilogram ağırlığında, iki kanatlı ve altı tekerlekli araç, 1976'tan bu yana Ay'a keşif için gönderilen ilk araç olmuştu.
Cnntürk