Çin İstihbarat Örgütü Pirinç Tanesinden Bile Küçük Mikroçiplerle CIA ve NASA Sistemlerine Sızdı mı?

Bir çiple ABD'nin tüm gizli bilgilerine ulaşabilmek ancak Çin'in aklına gelebilirdi. Ve geldi de, tam 3 yıldır onlarca firmaya Çin'de üretilen çiplerle sızıldığı iddia ediliyor, aslında iddanın biraz daha ötesi bu, şayet ispatlanırsa distopik bir evrene giriş biletimiz hazır.

İstihbarat teşkilatlarının neler yapabileceğini gözler önüne seren olay Çin istihbarat servisinin bir anakart üreticisine yaptığı baskıyla başladı.

Bloomberg Businessweek'in irdelediği İddiaya göre istihbarat servisi anakart üreticisine ithal ettiği ürünlere bir mikroçip yerleştirmesini zorunlu kılıyor. Bu şirketim ABD genelinde her kişi, kurum, sektör tarafından kullanılan anakartlar ürettiğini belirtelim.

Tüm anakartlara eklenmesi istenen bu mikroçipler casusluk faaliyetleri için özel olarak geliştirildiği için bağlandığı bilgisayarda akan tüm verileri sızdırmaya yarıyor.

Bu anakartı kullanan firmalar arasında Apple ve Amazon da var. Tehlikenin boyutunu tahmin edebiliyor musunuz?

Bu büyük firmaların adlarının anılmasının doğurduğu sonuç iddiaları biraz daha karmaşıklaştırdı çünkü Apple ve Amazon dünyanın her köşesinde kişilerin bilgilerini depolayan sistemlere sahip iki büyük firma, onlara erişebilmek sadece ABD'ye değil tüm dünyaya erişmek anlamına geliyor.

İşin ilginci aslında yazılımsal bir sızma söz konusu olması gerekirken bazı durumlarda donanımların bile ele geçirilmiş olacağı konuşuluyor.

Tüm bunlar nasıl ortaya çıktı?

2015 yılında Amazon Çin'den aldığı anakartları kullanarak kurduğu bir sistemi kullanmak için Kanadalı bir video şirketiyle anlaştı. Bundan önce güvenlik testleri için bu sistemin Kanada'da yetkililere bir örneği yollandığında anakarta iliştirilmiş mikroçip tespit edildi.

Bir pirinç tanesinden daha küçük bu mikroçip Amazon'un orijinal tasarımına dahil değildi, ne tip bir güvenlik açığı yarattığı soru işareti yarattı. Sonrasında bilgilendirilen yetkililerin yaptığı araştırma bu mikroçipi kullanan anakartların en az 30 özel şirketin sisteminde kullanıldığını ortaya çıkardı.

Sonunda bu sızmaların devlet sistemlerinde de gerçekleştiriliyor olma ihtimali tehlikenin boyutunu ortaya çıkardı.

Bu skandalın hangi adımlarla ortaya çıktığına dair birkaç teori üretildi, en akla yatkını şuydu:

  • Çin istihbarat servisi bir kurşun kalemin ucundan daha küçük boyutlarda bilgi taşıyabilen, bilgisayarlara sızma özelliği olan bir mikroçip üretti.

  • Bu mikroçipler dünyanın en büyük firmalarından birinin fabrikalarında anakartlara yerleştirildi.

  • Firmanın güvenilirliği sayesinde üretilen anakartlar sorun yaşanmadan teknoloji devlerine satıldı.

  • Manipüle edilmiş bu sunucular onlarca firmanın veri merkezlerinde hiçbir şüphe uyandırmadan kullanılmaya başlandı.

ABD'li yetkililer bu sızma işlemini 'bu firmalara sızan biri tüm dünyaya sızmış sayılır' diyerek özetliyor.

Firma bugüne dek 100 ülkede 900'den fazla firmaya satış yaptı, CIA, NASA ve teknoloji devlerinin de dahil olduğu bu alıcıların hangilerinde bu çiplerden bulunduğu ise bilinmiyor.

Şayet tüm sunuculara sızıldıysa ABD Savunma Bakanlığı’nın veri merkezleri, CIA’in drone operasyonları ve ABD Donanması’na ait gemi ağlarındaki verilerin tümü Çin'e aktarılmış olabilir.

Firma akıllara durgunluk veren bu iddiaları yalanladı.

Ayrıca anakartları satın alan Apple, Amazon ve hedef gösterilen Çin Dışişleri Bakanlığı da iddiaların gerçeği yansıtmadığını açıkladılar. Tüm bunlara rağmen firma yitirdiği güvenin bedelini borsada ödedi, hisseleri neredeyse dipleri gördü.

İki ülkeyi, onlarca şirketi birbirine katan mikroçip veri güvenliğimizi sorgulamaya itiyor.

Bu gibi olaylarla hiçbir verinin güvende olmadığını yeniden hatırlıyoruz.

Popüler İçerikler

Sosyal Medyada Bu Reklamı Görürseniz Tıklamayın: İletişim Başkanlığı Adını Kullanarak Dolandırıcılık
Hollanda Hükümeti'nden Örnek Karar: Scottish ve Sphynx Kedilerin Sahiplenilmesi Yasaklandı!
Yönetmen İlker Canikligil'in "Kaçak Film" Çıkışına Röportaj Adam'dan Aşırı Haklı Tepki
YORUMLAR
05.10.2018

ÇİN hükümeti kendi halkını bile her adımını gözetliyor, Tüm dünyayı gözetlemesine şaşmam.. hem aynısını amerikada yapıyor

05.10.2018

"Zeki Müren'de bizi görecek mi?" sorusunun cevabı sanki.

05.10.2018

çip kadar boylarıyla mikroçipe mi ihtiyaç duymuşlar.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ