Çin'in Yüzölçümü ve Nüfusu Kaçtır? Çin'in Dili Nedir?

Doğu Asya bölgesinde bulunan Çin veya resmi adıyla Çin Halk Cumhuriyeti, tek parti rejimiyle yönetilen üniter egemen bir ülke olarak bilinmektedir. Çin hakkında en çok bilinen bilgi ise dünyanın en kalabalık ülkesi olmasıdır. Aynı zamanda yüzölçümü bakımından da geniş bir alana sahip olan Çin, Çin Komünist Partisi tarafından yönetilmektedir. Başkenti Pekin şehri olan Çin toplamda 22 eyalete sahiptir. Çin'in bilinen bir diğer özelliği ise dünyanın ilk uygarlıklarının Çin'de bulunan Sarı Nehir havzasında ortaya çıkmasıdır. İnsanlık tarihinde büyük bir öneme sahip olan Çin toprakları birçok uygarlığa ev sahipliği yapmıştır. Dünya siyasetinde de önemli bir yere sahip olan Çin'in yüzölçümü ve nüfusu internet üzerinden araştırılıyor. Peki, Çin'in nüfusu kaçtır? Çin'in yüzölçümü kaçtır? Çin'de hangi diller konuşulmaktadır? Tüm bu soruların cevaplarını haberimizde sizler için derledik...

Tarih boyunca defalarca bölünen ve tekrar birleşen Çin dünyada söz sahibi ülkeler arasında yer almaktadır. Oldukça kalabalık bir nüfusa sahip olan Çin, 1978'de ekonomik reformaların uygulanmasının ardından dünyada ekonomik olarak en hızlı büyüyen ülkeler arasına girmiştir. Gayri safi yurtiçi hasılaya göre 2021 yılı itibariyle dünyanın en büyük 2., satın alma gücü paritesi açısından ise en büyük ekonomisi olarak bilinmektedir. Birçok ülkede Çin malı adını sıkça duymamızın nedeni ise ülkenin dünyada en büyük ikinci mal ithalatçısı olmasından kaynaklanmaktadır. Ülke aynı zamanda birçok nükleer silaha sahip olmakla birlikte, nüfusunun da etkisinden dolayı dünyadaki en fazla asker sayısına sahiptir. Birleşmiş Milletler'de ki Güvenlik Konsey'inin daimi üyesi olan Çin özellikle Asya'da önemli bir güç olarak anılmaktadır. Birçok kişi son zamanlarda potansiyel süper güç olarak anılan Çin'in nüfusunu, yüzölçümü ve dilini merak ediyor. Çin'in nüfusuna, diline ve yüzölçümüne dair birçok bilgiye haberimizin içeriğinden ulaşabilirsiniz...

Çin'in Yüzölçümü ve Nüfusu Kaçtır? Çin'in Dili Nedir?

Dünyanın en kalabalık ülkesi olarak bilinen Çin'in nüfusu 1,4 milyar kişi olarak bilinmektedir. Ülkede bulunan iki özel idare bölgesinden Hong Kong'un nüfusu 7 milyon 474 bin 200 kişi, Makau'nun nüfusu ise 683 bin 218 kişi olarak sayılmıştır. Ayrıca Çin'in en kalabalık şehri olarak bilinen Şanghay'ın nüfusu ise 24.237.800 kişi olarak biliniyor. Ülke'nin erkek nüfusu oranı ise yüzde 51,24'le kadınlara göre daha fazladır. Kadın nüfus oranı ise ülkenin toplam nüfusunun yüzde 48,76'sını kapsamaktadır. Çin'in başkenti olarak bilinen Pekin'in nüfusu ise 2020 yılı sayımıyla 21.893.095 olarak belirlenmiştir.

Çin nüfusuyla olduğu gibi yüzölçümüyle de büyük bir ülkedir. Yüzölçümü 9,6 milyon kilometrekare olan Çin dünyanın en büyük 3. kara yüzölçümüne sahip ülkesidir. Su alanının kapladığı yer ise 270.550 kilometrekare olarak bilinmektedir. Aynı zamanda Çin'in başkenti Pekin'in yüzölçümü ise 16,410,5 kilometrekare olarak biliniyor. 

Çin'in resmi dili Çince'dir. Çin'in kuzeyinde konuşulan Mandarin Pekin lehçesinden türemiştir. Bunun haricinde Çin'de birçok farklı dil konuşulmaktadır. Bu diller arasında en çok konuşulanları ise Moğolca, Uygurca, Tibetçe ve Zhuangca olarak bilinmektedir.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Azerbaycan'ın Yüzölçümü ve Nüfusu Kaçtır? Azerbaycan'ı Dili Nedir?
Avustralya'nın Yüzölçümü ve Nüfusu Kaçtır? Avustralya'nın Dili Nedir?
Rusya'nın Yüzölçümü ve Nüfusu Kaçtır? Rusya'nın Dili Nedir?

Popüler İçerikler

Kızılcık Şerbeti Umut'un En Başından Beri "Umutsuz Vaka" Olduğunu Anlatan Enfes Flood
'İmam' Halil Konakçı, İlber Ortaylı'ya Ateş Püskürdü! 'Bizans Tohumu, Yunanlı, Dönme!'
Göndermesiz Anket: En Komik Komedyeni Seçiyoruz!