Çin'in Kuantum Bilgisayarı, En Güçlü Süper Bilgisayarla 8 Yılda Tamamlanacak İşlemi 1.2 Saatte Tamamladı!

Çin'in süperiletken kuantum işlemcisi Zu Chongzi neyi başardı?

Eğer hesaplar doğruysa yepyeni bir çağa giriş yapıyor olabiliriz.

Bilgisayar teknolojisinde yeni bir çağa giriş yapmış olabiliriz.

Çin'in Bilim ve Teknoloji Enstitüsü'nün yürüttüğü bir çalışma sonucu ortaya çıkan süperiletken kuantum işlemcisi Mayıs'ta duyurulmuştu. Birçok mecrada bu duyuru ilgi çekmiş ancak henüz net bir sonuca ulaşılamadığı için neler yaşanacağı bilinmiyordu.

Önce şu karmaşık tanımları bir netleştirelim. Süperiletkenlik nedir?

Süperiletkenlik kuantum mekaniği ile açıklanabilen, klasik mekanik ile açıklanması mümkün olmayan bir durum. Altın, gümüş yahut bakır gibi iletken maddelerin direnci sıcaklık düştükçe azalır. 

Süperiletken malzemelerde ise sıcaklık iletkenlerin etkinlik dereceleri altına düştüğünde malzeme çalışmaya devam eder. Yani elektrik akımı süperiletken malzemenin içinden hiçbir kaynaktan güç almadan akmayı sürdürebilir.

Kuantum bilgisayar hakkında da detaylı bir anlatım yapmıştık. 👇

Yanında En Hızlı Bilgisayarın Abaküs Gibi Kaldığı ve Yepyeni Bir Evrenin Kapısını Aralayan Kuantum Bilgisayar Nedir?

Çin'in Zu Chongzi'sine dönelim.

Adını 429-501 arasında yaşamış meşhur Çinli matematikçi, gökbilimci ve mucitten alıyor. Chongzi'ye 'insan bilgisayar' lakabını veren özelliği ise Pi sayısını 3.1415926 ile 3.1415927 arasında 800 yıl boyunca aşılmayacak bir rekor olarak hesaplamasıydı.

Henüz sadece Çin kaynaklı haber sitelerinde geçen araştırmaya göre Zu Chungzi imkansızı başarmış gibi duruyor.

66 fonksiyonel kübitten oluşan bu işlemci 56 kübitlik sistem boyutuna kadar rastgele devre örneklemelerini ve 20 döngü işlemi sağlanabiliyor.

Sadece bu teknolojiye hakim olanların değil, herkesin anlayacağı dilden özetleyecek olursak: Zu Chongzi'nin 1,2 saatte yapabileceği işlemleri en güçlü bilgisayarın yapma süresi en az 8 yıl!

İşlemcinin bilimsel araştırmalar için faydası ise paha biçilemez.

Eğer hesaplar doğruysa yeni fenomenlerin keşfi karmaşık kuantum algoritmalarının uygulanması için elimizde benzersiz bir araç olacak. Kuantum bilgisayarların gelişimiyle verilerle muazzam işlemler yapmak mümkün hale geliyor. Filmlerde görülen gelişmiş yapay zeka uygulamaları da yakınlarda olabilir.

Zu Chongzi'nin rakibi de var tabii, Google’ın 53 kübitten oluşan Sycamore'u.

Zu Chogzi'nin çok daha gelişmiş bir yapıda olduğunu söylesek yanlış olmaz,  hatta onu simüle etmek için kullanılan hesaplama yükü Sycamore'da uygulanan bir işlemden 2-3 kat daha fazla güç istiyor.

Bakalım, gelecek bize neler getirecek. Merakla bekliyoruz.

Kaynak

Bu içerikler de ilginizi çekebilir.

Siber Saldırı mıydı? Akbank'ta Son Günlerde Yaşanan Krizin Sebebini En Sade Haliyle Anlatıyoruz
Herkes Mekanlara Doluşurken Evden Çıkıp Sosyalleşmekten Korkuyorsanız İşler Ciddileşmeden Bu İçeriği Okuyun
Kimsenin Kabul Etmek İstemediği Bu Gerçekleri Kabul Ettiğin Zaman Elmas Gibi Güçlü Biri Olacaksın

Popüler İçerikler

6 Yıllık Evlilik Tek Celsede Bitti: Eşi Selim Selimoğlu ile Anlaşmalı Boşanan Bengü'den İlk Açıklama Geldi!
TÜİK, Ekim Ayı Enflasyonunu Açıkladı: Yıllık 48,58'e Geriledi! Kira Zam Oranı da Belli Oldu
Enteresan Çıkışları ve Görgüsüz Paylaşımlarıyla Meşhur Murat Övüç'ten Kadınları Hedef Alan Hadsiz Yorum
YORUMLAR
10.07.2021

Böyle bilgisayarlar çok tehlikeli, insanlığın iyiliği için kullanılırsa süper olur, ama insanoğlu bildiğiniz üzere çıkarcı ve aç gözlü olduğu için böyle bilgisayarlar insanlık için tehlike oluşturması kaçınılmazdır. Örneğin, böyle güçlü bir bilgisayar ile borsa tahminleri yapılarak global ekonomiye zarar verebilir, hayatın gizliliği ihlal edilerek yapay zeka geliştirip insanları takip edebilir, biyolojik silahların gelişimi hızlandırabilir, böylesine tehlikeli bilgisayarlar ülkeler arası teknoloji savaşları başlatıp güç yarışı yapılarak ülkeler arası savaşları tetikleyerek 3. dünya savaşını başlatılabilir vs. örnekler çoğaltılabilir. Sözün özü umarım bu korktuğum senaryo gerçekleşmez...

10.07.2021

arkadaşlar bu ne demek biliyor musunuz? Eğer doğru ise şöyle basitçe bir örnek veriyim, uzaydaki boyut kavramından, uçan arabaya, enerjiden doğaya pek çok alanda devasa değişimler olabilir demek. 10 yıl sonra geriye baktığımızda her şeyin ne kadar eski ve değişik olduğunu görebiliriz. Zaten hali hazırda teknoloji inanılmaz hızla ilerliyorken bunu düşünmek... inanılmaz gerçekten!

11.07.2021

Bize bir şeyler getirmeyeceği kesin, getirse bile herkese geldikten yirmi sene sonra falan dfhfghggdgdgdfgdfhfj

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ