Çin'den Ekonomik Hamle Geldi: Çin Tayvan'a Ait 100'den Fazla Markanın İthalatını Yasakladı!

Çin ile Tayvan arasındaki gerilim giderek tırmanıyor. İki ülkenin karşılıklı olarak yaptığı hamleler "Yeni bir savaş mı geliyor?" sorusunu gündeme getiriyor.

Çin ile Tayvan arasındaki gerilimi burada sizlere detaylı olarak anlatmıştık 👇

Yeni Bir Savaş mı Geliyor? Çin ile Tayvan Arasındaki Gerilim Giderek Artıyor

Çin Gümrük İdaresi, Pazartesi günü geç saatlerde ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Tayvan ziyareti öncesinde 100'den fazla Tayvanlı gıda markasının yasaklandığını duyurdu.

Pekin, çay, bal ve deniz ürünleri üreticilerini içeren kara listeye alınan ihracatçıların ihracat kayıtlarını yenilemediklerini ve bu nedenle ürünlerini ancak bu ayın sonuna kadar satabileceklerini söyledi. Gıda ve İlaç Dairesi Müdürü Wu Shou-mei, ihracatçıların bu ay ek belgeler sunabileceklerini belirterek, ajansın kayıtlarını tamamlamalarına yardımcı olacağını da sözlerine ekledi.

Tayvanlı üreticilere diğer ülkelerden farklı davranıldığı için yasakların siyasi amaçlı olabileceğini söyledi.

Diğer ülkelerden ihracatçılar, kayıt belgelerini gelecek yıl Haziran ayına kadar çevrimiçi olarak yükleyebilirken, Tayvanlı ihracatçıların evrakları bu yıl Haziran ayına kadar göndermeleri gerektiğini de sözlerine ekledi.

"Tayvan Boğazı üzerinden ticaret, iletişim için zamana ihtiyaç duyduğu için bu şekilde yapılmamalıdır."

Tarım Bakanı Chen Chi-chung, bakanlığın yakında ihracatçılara yardımcı olacak düzeltici önlemleri açıklayacağını söyledi. Tayvanlı şirketler Çin'e ihracat için 3.200 gıda ürünü kaydettirdi. Ancak Kuo Yuan Ye Corp , Yu Jan Shin, Kuai Kuai Co, Imei Foods, Chiate Bakery ve Kuang Ta Hsiang Foodstuffs Co dahil olmak üzere in 2.066'sı “ithalatı askıya alındı” olarak işaretlendi.

Maliye Bakanlığı verilerine göre, yasaklı üreticiler ağırlıklı olarak hamur işleri gibi Çin ve Hong Kong'a ihracat değeri Tayvan'ın toplam ihracatının yalnızca yüzde 0,1'ini veya 650 milyon ABD dolarını oluşturan hazır ve işlenmiş gıdalar üretiyor.

Bir Ekonomi Bakanlığı yetkilisi, Çin'e gıda ve içecek ihracatının COVID-19 salgını nedeniyle zaten düştüğünden, yasağın balıkçı tekneleri ve deniz ürünleri ihracatçıları üzerinde daha büyük bir etkisi olacağını söyledi.

Hükümet verilerine göre Tayvan geçen yıl Çin'e 44 milyon ABD Doları değerinde hamur işi ihraç etti, ancak bu yılın ilk yarısındaki ihracatı yalnızca 10 milyon ABD Doları değerinde.

Öte yandan Tayvan'ın geçen yıl Çin'e yaptığı deniz ürünleri ihracatının toplam değeri 280 milyon ABD dolarına, çay yaprağı ihracatı 31,67 milyon ABD dolarına, bal ihracatı ise sadece 35.000 ABD dolarına ulaştı.

Konuya yakın kaynaklar, 54 balıkçı teknesinden ek belgeler istendiğini ve 600'den fazla ürününün ithalatının askıya alındığını belirterek, yasakların Tayvan deniz ürünleri, çay ve balın çoğunluğunun Çin pazarına ulaşmasını engellediğini de sözlerine ekledi. 

Wu, Pekin'in balıkçı teknelerinin Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol Noktası (HACCP) sertifikası vermesini de istediğini söyledi. Balıkçılık Ajansı Genel Direktörü Chang Chih-sheng, etkilenen gemilerin derin deniz balıkçı tekneleri ve açık deniz balıkçı tekneleri içerdiğini ve Çin'e ihracat yapmayı planlıyorlarsa ajansın HACCP sertifikası almalarına yardımcı olacağını da sözlerine ekledi.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Metrolar, Tüneller ve Fazlası: Tayvan, Hava Saldırısına Önlem Almak İçin Sığınakları Hazırlamaya Başladı
ABD ile Çin Arasında Tayvan Gerginliği: 'Hafife Almayın'
Ve Dünya Savaşına Canlı Yayın: Pelosi Tayvan'a İndi, Çin Tayvan Hava Sahasını Sivil Uçuşlara Kapattı

Popüler İçerikler

ATM’lerde 200 TL Krizi: Fatih Altaylı’dan 5 Bin Liralık Banknot Önerisi
Montella Görevini Bırakırsa A Milli Takım'ın Başına Kim Geçmeli?
Ayliz Duman Çok Sade Kaldı: Miss Universe 2024'te Gelmiş Geçmiş En Çarpıcı Ulusal Kostümler Giyildi!
YORUMLAR

Gene filler tepisek olan bize olacak

03.08.2022

Amerika var ya Amerika suyu iyice bulandırıyor! Bir dünya savaşı çıkarsa sakın şaşırmayın 😂 çıksın da dünya düzeni yeniden şekillensin zaten amk! Korona, Rusya-Ukrayna, Cin-Tayvan, Türkiye-Yunanistan, Hindistan-Pakistan, Cin-Avustralya vs. farkında mısınız the great reset’in? ben ganimet olarak alacağım yerlerin listesini mi oluştursam yahu 😂 devletler de bunun hesabını yapıyor ha 😂

07.08.2022

yalnız o listeyi bir tek bizim reyizzz yapmıyor . yunan 15 yıldır adalara silah yığıyor , reyizzz gık demiyor . reyizzz'den önce bu hareketler savaş sebebi sayılarak gerekli hamleler yapılıyordu ama artık gem'i azıya aldı yunan . abd destek oluyor . Türkiye'nin bölüşüm programı çoktan başladı . ama bu seferki 100 yıl öncesine benzemeyecek . artık teknolojide silahlarda değişti .

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ