Çin'deki Bilim İnsanları Kara Deliklerden Tuhaf Radyo Sinyalleri Aldıklarını Açıkladı!

Gökbilimciler, küçük bir kara delik tarafından püskürtülen yüksek manyetik plazma jetinde gizemli değişiklikler tespit ettiler. Çin'deki Beş Yüz Metre Açıklıklı Küresel Radyo Teleskobu (FAST) tarafından tespit edilen bu değişiklikler, GRS 1915+105 adı verilen garip bir nesneye aittir. Bu nesne, yıldızsal bir kara deliğin yörüngesinde dönen normal bir yıldız ve büyük bir yıldızın ölümünden sonra doğmuş bir kara delikten oluşuyor.

Gökbilimciler, gaz ve toz yutan küçük bir kara delik tarafından püskürtülen yüksek manyetik plazma jetinde gizemli değişiklikler tespit ettiler.

Bu özellik, Çin'deki Beş Yüz Metre Açıklıklı Küresel Radyo Teleskobu (FAST) tarafından tespit edilen ve jette saniyenin bir kesri içinde meydana gelen periyodik değişiklikler şeklinde.

Gökbilimciler GRS 1915+105 olarak adlandırılan bu garip yanıp sönen nesnenin, büyük bir yıldızın ölümünden sonra doğan bir kara delik olan yıldızsal bir kara deliğin yörüngesinde dönen normal bir yıldızdan oluştuğunu biliyorlar.

Yıldız kara deliğin yörüngesinde dönerken, malzemesinin bir kısmı kozmik canavarın içine çekiliyor, ancak bu canavar malzemenin tamamını yutmayı başaramıyor ve bunun yerine bir kısmını kutuplarından fışkırıyor gibi görünen jete doğru hızlandırıyor.

Gözlemin arkasındaki ekip, jetin enerjisinde ölçülen değişikliklerin, kara deliğin dönüşünün, yörüngesinde beslendiği madde diski olan yığılma diski ile aynı hizada olmamasından kaynaklanabileceğini düşünüyor.

Bu da jetin neredeyse kozmik bir topaç gibi yalpalamasına neden oluyor olabilir. Jet uzaklaştığında, enerjisi düşer. Bir saniye sonra, sistem geri döndüğünde normale döner.

Çin'deki Wuhan Üniversitesi'nde astrofizik profesörü olan ve araştırmanın başyazarı Wei Wang yaptığı açıklamada, "Bu tuhaf sinyalin kabaca 0,2 saniyelik bir periyodu ya da yaklaşık 5 Hertz'lik bir frekansı var" dedi.

'Böyle bir sinyal her zaman mevcut değildir ve yalnızca özel fiziksel koşullar altında ortaya çıkar. Ekibimiz bu sinyali sırasıyla Ocak 2021 ve Haziran 2022'de olmak üzere iki kez yakalayacak kadar şanslıydı.'

GRS 1915+105, araştırmacıların mikrokuasar olarak adlandırdığı, kuasarın yıldız ölçeğinde bir versiyonudur.

Kuasarlar, güneşten milyonlarca hatta milyarlarca kat daha büyük olan süper kütleli kara delikleri barındıran son derece parlak galaktik kalplerdir.

Bu kozmik devler muazzam çekim güçleriyle çevrelerindeki maddeyi kendilerine çekerler.

Bu maddenin bir kısmı kara deliğin olay ufkunun ötesine düşer, yani ışığın bile kaçamayacağı geri dönüşü olmayan noktaya . Ancak bazı maddeler bu kaderden kaçar ve bunun yerine kara deliğin kutuplarına doğru yönlendirilerek süper enerjik jetler şeklinde uzaya yayılır. Bu durum çok daha küçük ölçekte de olsa mikrokuasarlarda da gerçekleşmektedir.

Resmi olarak yarı periyodik salınımlar (QPO) olarak adlandırılan ve GRS 1915+105'te görülen değişiklikler, daha önce böyle bir kara delikten gelen radyo dalgalarında hiç görülmemişti.

QPO'lar kara deliklerin ve onları çevreleyen sistemlerin fiziğini anlamak için yararlıdır, bu nedenle Aquila takımyıldızı yönünde Dünya'dan yaklaşık 28.000 ışık yılı uzaklıkta bulunan bu değişen mikrokuasarın gözlemi, daha küçük kara deliklerin beslenme alışkanlıklarına ışık tutabilir.

Radyo dalgalarında görülen bu QPO, bu tür jetlerdeki değişikliklerin ilk kanıtı olabilir, ancak bu salınımlara tam olarak neyin neden olduğu bir sır olarak kalmaya devam ediyor.

Nevada Üniversitesi'nden gökbilimci ve araştırmanın eş yazarı Bing Zhang yaptığı açıklamada, 'Biriken kara delik sistemlerinde, X-ışınları genellikle kara deliğin etrafındaki birikim diskini incelerken, radyo emisyonu genellikle diskten ve kara delikten fırlatılan jeti inceler' dedi.

"Rölativistik bir jette zamansal modülasyonu indükleyen ayrıntılı mekanizma tanımlanmamıştır, ancak akla yatkın bir mekanizma, jetin presesyon altında olması olabilir, bu da jet yönünün düzenli olarak farklı yönlere doğru işaret ettiği ve yaklaşık 0.2 saniyede bir orijinal yöne geri döndüğü anlamına gelir."

Bu etki, kara deliğin dönüş ekseni ile etrafındaki sıcak ve parlak gaz ve toz diski arasındaki yanlış hizalanmadan kaynaklanıyor olabilir.

Bu durum, yıldız kütleli kara deliğin dönerken uzay-zaman dokusunu da kendisiyle birlikte sürüklemesinin bir sonucu olarak ortaya çıkacaktır - bu etkiye Lense-Thirring yani çerçeve sürükleme adı verilmektedir.

Zhang, "Yine de başka olasılıklar da var ve bu ve diğer galaktik mikrokuasarların devam eden gözlemleri, bu gizemli QPO sinyallerini anlamak için daha fazla ipucu getirecektir" dedi.

Ekibin araştırması Nature dergisinin 26 Temmuz tarihli sayısında yayımlandı.

Araştırmaya dair yapılan yorumlar güldürdü 😂

twitter.com
twitter.com
twitter.com
twitter.com
twitter.com

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

32 Yıl Önceki Gizli Uzay Görevi: Barbie STS-38 Ekibiyle Uçtu ve Uzayda 5 Gün Geçirdi
Perseid Meteor Yağmuru Ne Zaman? Yılın En Görkemli Olayı Perseid Meteor Yağmuru Nereden ve Nasıl İzlenir?
James Webb Teleskobu Uzayın Derinliklerinde Dev Bir Soru İşaret Buldu!

Popüler İçerikler

Serdal Adalı, Ricardo Quaresma'ya Jübile Yaptıracağı Tarihi Açıkladı
Tolunay Kafkas, "El Sıkmama" Olayına Müdahil Oldu: Hedefinde Volkan Demirel Var
Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?
YORUMLAR
07.08.2023

Sinyal değil aga, kendileri gelsin de şu iğrenç, kötülüklerle dolu dünyayı yok etsinler, gerçekten bıktım, tek bir tane iyi bir şey olmaz mi be??😡😡😡😡😡

08.08.2023

Bu çekiklere bu işleri vermeyin dünyanın başına bi iş getirecekler rahat duramıyolar anasını satayim

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ