Çin’deki Yasak Kent’te, 14. Yüzyıldan Kalma Türk Hamamı

Çin’in başkenti Beijing’de (Pekin), 600 yıl boyunca imparatorluk merkezi olan Yasak Kent’in içinde, 14. yüzyıldan kalma bir Türk hamamı bulunuyor. Çin’de Moğolların tahta oturduğu Yuan döneminden yapılan ve Yasak Kent’te “Ahlâki Arınma” bölümünde (Wuyingdian) yer alan haman, bugüne kadar bozulmadan korunmuş. Bölüm, o dönemde yıkanmak, oruç tutmak için kullanılmış. 

Çin Uluslararası Radyosu Türkçe servisinin (CRI) Youtube üzerinden yayın yapan kanalı CTV’de, CRI muhabiri Emre Demir’in haberinde hamamla ilgili geniş bilgi veriliyor. Çinli Yasak Kent uzmanlarının anlatımına göre, 2002 yılında Türkiye Büyükelçiliği’nden yetkililer yapıyı değerlendirerek bunun bir hamam olduğunu tescillemiş. Kubbe şeklinde tavanı bulunan ve beyaz fayanslar kullanılan hamamın inşasında Türkiyeli mimarların, işçilerin çalıştığı düşünülüyor.

“600 yıllık tarihi olan Yasak Kent uzun yıllar Çin’in yönetildiği imparatorluk merkeziydi. İki farklı haneden döneminde 24 imparator burada ejderin tahtında oturdu ve göğün vekaletiyle Çin’e hükmetti. Yasak Kent UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alıyor. 

Yasak Kent’in inşası Topkapı Sarayı’yla aynı dönemde, 1406 yılında başladı. Yasak Kent 1925 yılında müzeye çevrildi. Son imparator Puyi 1912’de tahttan feragat etti. 2015 yılında müzeyi 15 milyon ziyaretçi gezdi. Türk hamamının bulunduğu Wuyingdian bölümü restorasyon çalışmaları nedeniyle henüz ziyarete açılmadı.”

Kültür Servisi

Popüler İçerikler

Arzu Sabancı'nın "A" Harfli Ekmeğini Kesen Çalışanın 1 Mayısını Kutlayarak Hepimizi Güldüren Kullanıcı
Dilan Polat Tahliye Olabilir! Avukatı Başvuru Yaptı, Dilan Polat Adli Tıp Kurumu’na Sevk Edilecek
Diyanet İşleri Başkanlığı Müşaviri Suat Okuyan'dan İş İnsanlarına Çağrı: Ali Erbaş İçin Araba İstedi
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
19.09.2016

Türkiyeli mimar ne? TÜRK mimar olacak o. Nasıl Fransalı mimar değil de Fransız mimarsa veya Almanyalı minar değil de Alman mimarsa bu da Türk mimar arkadaşım. Nasıl ve niye zorunuza gidiyor bu anlamıyprum ama Türkiye kurulmadan 500 yıl önceki adamları bile Türkiyeli yapıyorsunuz utanmadan.

Pasif Kullanıcı
19.09.2016

Yakında Türk hamamını da Türkiyeli hamamı yaparsınız siz bu kafayla, hatta Yunan hamamı veya Kürt hamamı bile deseniz şaşmam.

19.09.2016

Türkiyeli terimini görmek sevindirici rahatsız olanların tek derdinin etnik kökeni olduğu kökeninin menfaati için Fransız İngiliz mandasında da yaşayabilecek insanlar olduğu aşikar Yaşasın Türkiye Halkları

19.09.2016

osmanli çinden gusül almadan dönmüyormuş

TÜM YORUMLARI OKU (6)