Çin'de Yapay Güneş Olarak Adlandırılan Nükleer Füzyon Reaktörü, Gerçek Güneş'ten 5 Kat Daha Sıcak

Çin'de üretilen nükleer füzyon reaktörü, ulaştığı sıcaklıklarla yapay Güneş olarak adlandırılıyordu. Yapay Güneş yeni çalışmalarla gerçek Güneş'ten 5 kat daha sıcaklığa ulaştı.

Çin'deki bir nükleer füzyon reaktörü, güneşten beş kat daha sıcaklığa ulaşıp, 17 dakikadan fazla çalışarak yeni bir rekor kırdı.

Çin'de bir haber ajansı "Yapay Güneş" olarak bilinen Deneysel Gelişmiş Süper İletken Tokamak'ın deneyler sırasında 70.000.000 C sıcaklığa ulaştığını bildirdi.

Yetkililer Yapay Güneş cihazını geliştirmenin nihai amacının yıldızlarda meydana gelen doğal reaksiyonları taklit ederek neredeyse sınırsız temiz enerji sağlamak olarak açıkladı.

Yetkililer aynı zamanda “son operasyon, bir füzyon reaktörünün çalıştırılmasına yönelik sağlam bir bilimsel ve deneysel temel oluşturuyor” açıklamalarında bulundu.

Nükleer füzyon, temiz enerji üretiminin kutsalı olarak lanse edildi, ancak teknolojiyle ilgili onlarca yıldır yapılan araştırmalara rağmen, laboratuvar dışında gerçekleştirilmekten hala çok uzak.

Çin'in reaktör ekibi, şu anda Fransa'nın Marsilya kentinde inşa edilen başka bir nükleer füzyon reaktörü mega projesine de teknik destek sağlayacak.

Çinli yetkililerin şu an üzerinde çalıştıkları program, gelecek için epey umut vaat ediyor.

Bu süreç, ticari nükleer enerji üretimine güç sağlayan nükleer füzyon sürecinin aksine, hiçbir fosil yakıt gerektirmiyor ve hiçbir tehlikeli atık madde bırakmıyor. Fizikçiler ayrıca çevresel bir felaket riskinin çok daha az olduğunu iddia ediyorlar.

Uluslararası Termonükleer Deneysel Reaktör (ITER), tamamlandığında dünyanın en büyük reaktörü olacak.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir 👇

Sonunda Bu da mı Oldu: Çin Yapay Bir Güneş Üretip Yörüngeye Kilitlediyse Dünyaya Neler Olacak?
Film Değil Gerçek! Çin Hükûmeti Tamamen Yapay Zeka Tarafından Yönetilen Akıllı Bir Şehir Kuruyor
Bir Astrofotoğrafçı, Güneş'in Bugüne Kadarki En Net Fotoğrafını Çekmeyi Başardı

Popüler İçerikler

Montella Görevini Bırakırsa A Milli Takım'ın Başına Kim Geçmeli?
Zoru Başardık: Karadağ'a Üç Puan Hediye Eden Milli Takım'a Gelen Tepkiler
Teğmen Ebru Eroğlu İle İlgili Skandal Karar: Küfür ve Taciz İfade Özgürlüğü Sayıldı
YORUMLAR
06.01.2022

en merak edilen kısmı atlamışlar. 5 kat daha sıcak bi kütleyi nasıl muhafaza etmişler.

06.01.2022

Selamlar, oluşan sıcak plazmayı manyetik bir alanın etkisinde hiç bir şeye temas etmeyecek şekilde vakumlu bir ortamda tutuyorlar. Bu sebeple ışımayla yaydığı ısı dışında başka ısı aktaramıyor çevresine. İşin zorluğu da burada: Manyetik alanın anlık olarak çok hassas ölçümlerle ayarlanıp plazmayı maddeden uzak tutabilmesi lazım. Sonra bu ortama yeni yakıt eklenebilmesi, son olarak da kontrollü olarak plazma çıkartılabilmesi lazım. Şu an daha birinci aşamada yani plazmayı maddeden uzak tutabilme noktasında 17 dakika ile rekor kırılmış. Daha emekleme aşamasındaki bir teknoloji. Ama tamamlanırsa bir bardak sudaki hidrojen ile tüm bir şehrin bir gecelik elektriği karşılanabilecek. Hem de hiç kirlilik oluşturmadan.

06.01.2022

Bu başarılabilirse gerçekten harika bir teknoloji olacak. Tabii önünde daha çok yıllar var. Önce stabil çalışmasını sürdürebilmeli, sonra da dışarıya stabil enerji akışını sağlayabilmeliler.

06.01.2022

fizikciler arasinda bir espiri vardir: "fuzyon daima 30yil ileridedir." her devirde 30 yil icinde basarilacagi konusulur ama bu sefer gercekden basarilmasi cok yakin cunku bu sefer iklim kriziyle bas etmek icin gercekden ihtiyacimiz var.

07.01.2022

Ne kadar para, o kadar köfte. Para bu işe akıtıldığında yapılabilir elbette. Umarım 30 yıl beklemeye kalmadan yaygınlaştığını da görürüz.

TÜM YORUMLARI OKU (20)