Çin'de Vadesi Geçmiş Şirket Ödemeleri 2010´Dan Bu Yana En Yüksekte, Finans, Trend

Coface’ın Çin’de 2013 yılının dördüncü çeyreğinde gerçekleştirdiği şirket alacak riski yönetimi anketi, Çin’deki her 10 şirketten 8’inin vadesi geçmiş ödeme sorunu yaşadığını ortaya koydu. Kimyasal madde, endüstriyel makine ve elektrikli ve elektronik ev eşyaları sektörleri en yüksek riskli sektörler. 2014 yılında kredi olanakları sıkı olmaya devam edeceğinden dolayı, şirket ödemelerindeki bir kötüleşme Çin’in gölge bankacılık piyasasında önemli bir dalga etkisine yol açabilir.

Şirketlerin vadesi geçmiş ödemeleri 2013 yılında yükselmeye devam etti

Coface’in anketine göre, görüşülen şirketlerin yüzde 82’si 2013 yılında vadesi geçmiş ödemesi olduğunu bildirmiştir; bu oran 2012 yılına göre yüzde 5 daha yüksektir ve son üç yıldaki en yüksek seviyedir. Etkilenen şirketlerin yüzde 45’i vadesi geçmiş ödeme miktarlarının arttığını bildirmiştir. Ayrıca şirketler vadesi geçmiş ödemelerin süresinin de uzadığını belirtmektedir: Şirketlerin yüzde 18’i vadesi geçmiş ödemelerin ortalama süresinin 90 günün özerinde olduğunu bildirmiştir; bu oran da 2012 yılına göre yüzde 5 daha yüksektir.

Vadesinin üzerinden 6 aydan uzun bir süre geçen ödemeler yüksek riskli olarak değerlendirilmektedir. Coface’in deneyimlerine dayalı olarak, böyle bir durumda vadesi geçmiş ödemelerin hiç yapılmaması olasılığı yüzde 80’dir. Öte yandan, vadesi geçmiş ödemelerin miktarının şirketin toplam satışlarının yüzde 2’sini geçmesi halinde, bu şirketlerin bir likidite sorunu yaşamaları olasıdır. Görüşülen şirketlerin yüzde 33’ü bu durumdadır ve bu ciddi likidite sorunlarının ve tedarikçilere ve borçlu olunan bankalara veya kuruluşlara karşı yüksek bir temerrüt riskinin bir işaretçisidir.

Coface Asya-Pasifik Bölgesi Ekonomisti Rocky Tung konu ile ilgili olarak şu açıklamayı yaptı: “Çin’de ödeme durumunun kötüleşmesi bir alarm işaretidir. Geleneksel olarak, Çin’deki küçük şirketler düzenli bankacılık sistemi üzerinden kredi olanaklarına yeterince erişememektedirler ve gölge bankacılık sisteminin temel itici gücünü de bu durum oluşturmaktadır. 2014 yılında fon maliyetlerinin artmasını bekliyoruz ancak gölge bankacılık sistemindeki faiz oranları zaten yüksek düzeydedir. Vadesi geçmiş ödemelerdeki artış eğilimi tedarik zincirindeki farklı paydaşların likidite sorunlarını daha da ağırlaştırmaktadır. Bu kısır döngü önemli bir dalga etkisine yol açabilir.”

Yüksek riskli sektörler: endüstriyel makine ve elektronik ürünler, elektrikli/elektronik ev eşyaları ve kimyasallar

Çin’deki birçok sektörün ödeme deneyimleri 2013 yılında kötüleşmiştir. Giderek artan sayıdaki sektör katılımcısı vadesi geçen ödemelerin ortalama süresinin 2013 yılında 60 günü geçtiğini bildirmiştir; bu 2012 yılına göre kötüleşme işaretleri göstermektedir. Bu eğilim üç sektör için özellikle endişe vericidir: endüstriyel makine ve elektronik ürünler (%+16), elektrikli/elektronik ev eşyaları (%+19) ve kimyasallar (%+11).

1 2 Haberin Devamı

Popüler İçerikler

Cübbeli Ahmet Çakarlı Araçla Geldiği Etkinlikte Şeriatı Savundu: Skandal Sözlere Tepki Yağdı!
Asgari Ücretin Açıklanmasından Sonra Cumhurbaşkanı’na Mesaj Atan Kadir İpek Gözaltına Alındı
İstanbul Boğazı'nın En Pahalı Yalısında Fiyat Güncellemesi: Değeri Tam 120 Milyon Euro