Çin'de Koronavirüsün Ortaya Çıktığı Vahşi Hayvan Pazarları Yeniden mi Açılıyor?

Dünya'da 30 binden fazla insanın ölümüne, yarım milyondan fazlasının da hastalanmasına neden olan yeni tip koronavirüs salgının ilk ortaya çıktığı 'vahşi hayvan pazarlarının' yeniden kurulmaya başladığı belirtiliyor.

Çin’in Kovid-19 salgınını tamamen kontrol altına aldığını açıklamasının ardından kentlerdeki hayat yeniden normale dönüyor.

Daily Mail, Çin hükümetin yasaklamasına rağmen ülkenin bazı bölgelerinde vahşi hayvan satışlarının yeniden yapıldığını öne sürdü.

Ülkenin güneyindeki Dongguan kentinde bulunan Daily Mail muhabiri, pazarlardaki hayvan satışlarının eskisi gibi tekrar faaliyete geçtiğini, fakat yetkililerin artık tezgahların görüntülerinin çekilmesine izin vermediğini ifade etti. 👇

Çin'in güneybatısındaki Guilin kentindeki bir başka muhabir de, yarasaların, yılanların, örümceklerin ve akreplerin hastalıklara şifa niyetiyle satıldığı bir mağazanın reklam pankartının fotoğrafını çekti. 👇

Vahşi hayvan ticareti yapılan bu pazarların Çin’de bu tür salgınlar için ideal bir ortam oluşturarak yeni virüslerin ortaya çıkmasına zemin hazırladığı belirtiliyordu.

Kovid-19'un çıktığı düşünülen hayvan pazarı da virüsün tespit edilmesinden kısa bir süre sonra kapatılmıştı

Vahşi hayvan pazarlarındaki tezgahlarda yarasa, tilki, timsah, yılan, sıçan, dağ sıçanı, kunduz, porsuk gibi toplamda onlarca farklı et çeşidi satılıyordu.

"Koronavirüs insana pangolinden geçti"

Öte yandan Çinli bilim insanları tarafından hazırlanan bir rapora göre koronavirüs insanlara yılan veya yarasalardan değil bir çeşit karıncayiyen pullu pangolinlerden geçmiş olabilir.

Çin’deki bazı pangolinlerde yeni koronavirüsün benzerlerinin tespit edildiği duyurulmuştu 👇

Çin'in El Koyduğu Pangolinlerde Kovid-19’a Benzer Koronavirüsler Bulundu

Virüsün kendisi ilk olarak yılan veya yarasa gibi başka bir vahşi hayvanda baş göstermiş olsa da insana bulaşmasını sağlayan mutasyonu pangolinlerde geçirdiği düşünülüyor.

Dünyadaki tek pullu memeliler olan pangolinler Asya'da yiyecek ve ilaç üretimi için öldürülüyor ve çoğu zaman yasa dışı şekilde ticareti yapılıyor.

Hastalıkların çoğu hayvandan insana geçiyor

Bilim insanlarına göre, insanlara bulaşan bakterilerin, virüs ve parazitli hastalıkların üçte ikisinden fazlası hayvanlardan geliyor.

Pandemik hastalıklar ile mücadele eden Global Virome Projesi'ne göre vahşi yaşamda hala 1,7 milyondan fazla keşfedilmemiş virüs var. Bunların neredeyse yarısı ise insanlar için zararlı olabileceği tahmin ediliyor.

Çin Mühendislik Akademisi'nin yayınladığı bir rapora göre vahşi hayvan yetiştirilmesi ve tüketilmesi endüstrisinin yıllık 57 milyar dolar civarında kazancı olduğu tahmin ediliyor.

Daily Mail & Euronews

Popüler İçerikler

Arzu Sabancı'nın "A" Harfli Ekmeğini Kesen Çalışanın 1 Mayısını Kutlayarak Hepimizi Güldüren Kullanıcı
Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan 'Audi A8' Savunması: 'İhtiyaç'
Bozdoğan Kemeri'ndeki Polis Barikatına Sosyal Medyadan Gelen İlk Tepkiler
YORUMLAR
30.03.2020

Bunlar bu hayvanları yediği sürece virüsler herzaman olacak, insan kıtlığa girse bile yabani hayvanları yemekten çekinir, bunlar nasıl millet ben çözemedim, birşey diyince de ırkçı oluyoruz fakat denilmeyecek gibi değil... Pangolin ne amk adam pangolin getirmiş pazara!!!

30.03.2020

bu boktan süreç devam ettiği takdirde, tüm dünya ülkelerinin dost-düşman demeden tek bir paydada birleşip çin'e karşı siyasi ve ticari ambargo uygulaması gerekiyor, yerse.

Pasif Kullanıcı
30.03.2020

Cin’i dis dunya’dan soyutlamak lazim yoksa bunlar yine is acacak dunya’nin basina. Bunlarin g.tleri baslari ayri oynuyor, kendi b.klarinda bogulsunlar.

TÜM YORUMLARI OKU (47)