Çin'de Keşfedilen 'Ejderha Adam' Fosili Modern İnsana Benzeyen Yeni Bir Soyu Ortaya Çıkarttı!

1933 yılında Çin'in Harbin kentinde bir inşaat işçisi, çalıştığı sırada oldukça büyük ve neredeyse hiç zarar görmemiş bir kafatası keşfetti.

O dönem Çin'de yaşanmakta olan iç politika sorunları ve savaş nedeniyle bulduğu fosilden kimseye bahsetmeden bir kuyuya sakladı ve kafatası tam 85 yıl boyunca kuyuda saklı kaldı! Adamın vefatından sonra çocuklarının sayesinde tekrar ortaya çıkan kafatası Çinli antropologlara verildi ve çalışmalar hızla başlamış oldu.

Geçtiğimiz günlerde ise uzman antropologlar, 'Ejderha Adam' adını verdikleri bu kafatasının yaklaşık 146 bin yıl önce yaşamış yeni bir insan türüne ait olduğunu açıkladı!

Antropologların 'Homo longi' adını verdiğini bu yeni türün ise modern insanın atası olan Homo sapienslerin şimdiye kadar keşfedilmiş en yakın akrabası olduğu tahmin ediliyor.

www.cell.com

Eğer araştırmaların kesinliği kabul edilirse insanlığa en yakın tür artık Neandertaller değil Homo longi türü olacak.

'Homo longi' ismi ise kafatasının Harbin kentinde keşfedildiği bölge olan Heilongjiang'dan geliyor.

'Siyah ejderha nehri' anlamına gelen Heilongjiang'dan esinlenerek kafatasına da 'Ejderha Adam' ismi verilmiş.

Tarih boyunca Homo türüne ait keşfedilmiş en büyük kafatası fosili olan Ejderha Adam'ın kafası, boyut olarak günümüz insanlarından pek farklı değil.

www.youtube.com

Ancak kafatasında bizim türümüzden çok daha büyük olan ve kare şekline benzeyen göz çukurları, kaşlarının olduğu tahmin edilen yerlerde kalın çizgi halinde bir kabartı, geniş bir ağız ve büyük dişler var.

Araştırmaları yürüten Hebei GEO Üniversitesi paleontoloji profesörü Qiang Ji şöyle anlatıyor:

www.youtube.com

'Harbin fosili dünyada keşfedilmiş en eksiksiz kafatası fosili. Fosilde Homo türlerinin evrimini ve Homo sapienslerin atalarını araştırmamızda kritik olacak pek çok biçimsel detay korunmuş. İlk bakışta sıradan ve ilkel insan hatlarına sahip bir fosil gibi görünse de diğer tüm Homo türlerinden ayrılan ilkel ve türemiş birçok farklı özelliğe sahip.'

Peki Ejderha Adam'ın yaşamı hakkında neler biliyoruz?

www.cell.com

Ejderha Adam'ın 146 bin yıl önce insanlığın gördüğü tek buzul çağı olan Pleistosen devrinde yaşadığı tahmin ediliyor. 50'li yaşlarında ve iri yapılı olduğu, ormanlık bir köyde küçük bir grup içinde yaşadığı varsayılıyor.

Beslenme için ise Homo sapiensler gibi memelileri ve kuşları avladıkları, meyve ve sebze topladıkları, balık yakalama ihtimallerinin de olduğu belirtiliyor.

www.eurekalert.org

Ejderha Adamın iri cüssesi sayesinde zorlu iklim koşullarına da adapte olabileceği ve türlerinin Asya boyunca gezmiş olabileceği düşünülüyor. Antropologların tahminlerine göre aynı dönemde yaşayan Homo sapiensler Doğu Asya kıtasına gelmişse Homo longi türüyle karşılaşmış olma ihtimalleri yüksek.

Bu keşif aynı zamanda Homo sapiens ve Neandertaller arasındaki ilişkiye de yeni bakışları sunulmasını sağladı.

Neandertallerin, modern insanla aynı soydan türediği gerçeği günümüzde yaygın olarak kabul ediliyor. Ancak son gelişmeler sayesinde araştırmacılar, modern insanların ve Neandertallerin tahmin edilenden 400 bin yıl daha önce ayrılmış olabileceğini söylüyor.

'Homo longi'lerin keşfi ile modern insana en yakın 'kardeş' türünü keşfetmiş olduk. Uzmanlar bu gelişme sayesinde evrimin sırlarını çözmeye bir adım daha yaklaştığımızı düşünüyor.

Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım!

Bu içerikler de ilginizi çekebilir 👇

Nijeryalılar İçin Gayet Sıradan Olsa da Dünyanın Geri Kalanını Epey Şaşırtan 21 Gerçek
Öldürmeyen Allah Öldürmüyor! Başlarından Geçen Akılalmaz Olaylara Rağmen Hayatta Kalmayı Başaran İnsanlar
Koronavirüs'ün En Tehlikeli Hali Olan 'Delta Varyantı' Hakkında Merak Ettiğiniz Her Şeyi Açıklıyoruz!
Tarih Meraklıları Buraya! Daha Önce Hiçbir Yerde Duymadığınızı İddia Ettiğimiz Birbirinden İlginç 48 Bilgi
Çalıştıkları Sektörle İlgili Sır Gibi Saklanan Gerçekleri Paylaşarak Herkesi Dumur Eden 17 Kişi

Popüler İçerikler

Berfu ve Eser Yenenler'in 3. Kez O Ses Yılbaşı'na Katılmaları Tepki Topladı
151 Gündür Oğlu Fatih'i Arayan Baba Esra Erol'a "Bulamıyorsan Müge Anlı'ya Çıkalım" Deyince Ortalık Karıştı
"Aşk Solcudur..." Kızılcık Şerbeti'nde Deniz Gezmiş Anıldı
YORUMLAR
05.07.2021

papualilarin ve avustralya aborjinlerinin genlerindeki izlerden henuz kesfedilmemis bir homidinin var oldugu biliyordu. bu kafatasi o ture ait olabilir. yada belkide daha once altay daglarinda kesfedilmis denisovanlarlada ayni tur de olabilir. denisovanlarin henuz kesfedilmis tam bir kafatasi yok, haklarindaki tum bilgiler bir kac ufak kemikden ve disden elde edilmis dna analizine dayaniyor. bu yeni kafatasindan analiz yapilabilecek kadar bir dna cikarsa cok sey anlatir ama pek umutlu degilim. cin'in nemli ve sicak havasi dna'nin uzun sure bozulmadan kalmasina imkan tanimiyor.

05.07.2021

Evrim olmadan olmaz.. yani uzuuuun uzuuuun anlatmak isterdim ama parmaklarım ağrıyor. Anlaşılır düzeyde olması için şöyle bir örnek vermek istiyorum; 2019'lu korona bile kaç sefer mutasyona uğradı ordan baz alın, bağnaz olmayın. çooook örnekler var araştırın, kaynağınızı da iyi seçin..

Modern Türk ayısı

TÜM YORUMLARI OKU (13)