Çin’de Geçtiğimiz Gün Bir Kişinin Ölümüne Neden Olan ‘Monkey B’ Virüsü Hakkında Mutlaka Bilmeniz Gerekenler

Bildiğiniz üzere geçtiğimiz gün Çin’in başkenti olan Pekin’de 53 yaşında erkek bir veteriner hekim ‘Money B’ virüsü nedeniyle hayatını kaybetti. Bu durum virüs kaynaklı ilk vaka. Peki biz virüs hakkında neler biliyoruz? ‘Monkey B virüsü nedir’ ya da ‘Monkey B virüsü belirtileri nelerdir’ gibi sorularınız varsa gelin A’dan Z’ye öğrenelim her şeyi!

Kaynak 1, 2, 34

Tüm dünya olarak Koronavirüs pandemisiyle mücadele ediyoruz bildiğiniz üzere. Ancak geçtiğimiz günlerde Çin’in başkenti olan Pekin’de 53 yaşında olan bir veteriner hekim, iki hayvanı incelerken Monkey B virüsüne (BV) maruz kaldı. Kendisi virüsle temas ettikten sonra vefat eden ilk vaka oldu.

Aslında bu yılın Mayıs ayında bildirilen bu vaka geçtiğimiz hafta Çin Hastalık Kontrol ve Önleme merkezi olan Çin CDC’in raporuyla ortaya çıkmış oldu.

Veteriner hekim, hastaneye gittikten sonra vefat etti. Hastadan alınan beyin omurilik sıvısının analizine göre hastada alfaherpes virüsü enfeksiyonunu olduğu ortaya çıktı.

Peki Money B (BV) virüsüne ne neden oldu?

Money B, aslında bir maymun türü olan makaklarda bulunan bir virüs türü. Amerika Birleşik Devletleri Hastalık Kontrol ve Önleme merkezi olan CDC virüsün çok nadir görüldüğünü ve ilk vakanın 1932 yılında tespit edildiğini açıklamış, enfekte olan 50 kişinin 21’inin ise vefat ettiğini söylemişti.

Her ne kadar Çinli veteriner hekim bu virüse maruz kalmış ve vefat etmiş olsa da yapılan testlere göre virüsün insandan insana geçme gibi bir durumu olmadığı düşünülüyor. Vakanın temaslı olduğu insanların test sonuçları ise negatif çıkmış.

1932 yılından bu yana yalnızca 50 kişide saptanan virüs, bir maymun tarafından ısırılır ya da tırmalanırsanız maymundan geçen doku ve çeşitli sıvılar nedeniyle size bulaşabiliyor.

Virüs, makakların tükürük, dışkı, idrar, beyin ve omurilik dokusunda bulunuyor ancak ve özellikle de nemli yüzeylerde saatlerce hayatta kalabiliyor!

Sıradan insanların virüs tarafından enfekte olma riski düşük olsa da laboratuvar çalışanları ve veterinerler risk altında!

Peki Monkey B virüsünün belirtileri neler?

Tıpkı koronavirüs gibi, Monkey B virüsünün ilk semptomları da ateş, titreme, kas ağrısı, yorgunluk ve baş ağrısı. Zamanla virüs bulaşan kişilerdeki yaralarda küçük kabarcıklar oluşabiliyor. Ayrıca nefes darlığı, bulantı, kusma, karın ağrısı ve hıçkırık da hastalığın diğer belirtileri arasında.

Hastalık ilerledikçe virüs, beyin ve omurilikte şişmeye yol açarak nörolojik ve inflamatuar semptomlara, kas koordinasyonunda sorunlara, beyin hasarına ve sinir sisteminde ciddi hasara yol açarak sonunda ölüme neden olabiliyor.

Peki Monkey B virüsü nasıl tedavi edilir?

Henüz bu durum için geliştirilmiş bir aşı bulunmamakta ancak antiviral ilaçların tedavi sürecinde hastaya yardımcı olacağı düşünülüyor.

Bunun yanı sıra herhangi bir maymun tarafından ısırılan hastalara doktorlar şunları öneriyor:

  • 15 dakika boyunca yarayı sabun ile yıkayın ve nazikçe ovalayın.

  • 15 ila 20 dakika daha yaranın olduğu yerin üstüne su tutun.

  • Hemen ardından mutlaka bir hekime danışın!

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Manisa'da Kurban Bayramı İçin Sırasını Beklerken Günde 2.5 Litre Kola Tüketen Koç Goygoycuların Eline Düştü!
Alanlarının En İyileri Olmalarına Rağmen Mülakatta Elenen Öğretmenler Sosyal Medyanın Gündeminde!
‘Dana Kedi Kontrolüne’ Takılan Twitter Kullanıcılarından Gördüğünüz Anda İçinizi Isıtacak 17 Kare😍
Kalkın Gidiyoruz! İtalya’da Cinsel Gücü ve Libidoyu Arttırdığı Düşünülen Volkanik Adalara Turistler Akın Etti
Tüp Bebek Tedavisi ve Embriyo Dondurma Hakkında Merak Edilen Tüm Soruları Yanıtlıyoruz!

Popüler İçerikler

Adana'da Skandal Görüntüler: Kesilmiş At ve Eşek Kalıntıları Kanalda Bulundu!
9 Yaşındaki Çocuğa İmam Odasında Yıllarca İstismar İddiası: İmam Tutuklandı!
Buse Terim, Boşanma Sonrası Sessizliğini Bozdu: Mahremiyet Vurgulu Mesaj!
YORUMLAR
19.07.2021

Oğlum Cengiz Han, zamanında bunların kökünü niye kurutamadın. Dünyanın başına bela oldular

19.07.2021

Bu Çinliler niye rahat durmuyor kardeşim? Daha COVID-19'dan kurtulamadık ki.

Ya covid 19'un çinden yarasa çorbasından çıktığını düşünüyorsan zaten sen virüsü bekleme ölmek için

19.07.2021

Insandan insana geçmiyorsa iyi

TÜM YORUMLARI OKU (6)