Yapımı beş yıl süren ve 180 milyon dolara mal olan teleskobun üç yılda tamamlanacak ayarlardan sonra hizmet vermeye başlayacağı belirtiliyor.
Çin'in dünyanın en önemli bilim merkezlerinden biri olma çabasının bir parçasını oluşturan teleskobun testlere başlaması dolayısıyla bir tören düzenlendi.
Elekromanyetik spektrumun 10 santimle 4.3 metre arasındaki dalga boylarını inceleyebilen ve dış uzayı gözlemlemeyi amaçlayan dev aygıt bugüne kadar inşa edilen en hassas radyo teleskobu.
Pingtang şehrinde bulunan çorak bir vadide kurulan dev teleskoba en yakın yerleşim bölgesi 18 kilometre uzaklıkta bulunuyor.
FAST Projesi'nin başkan yardımcısı Prof. Peng Bo, BBC'ye 'Çok heyecan verici. Gözlemler için yıllarca yurt dışına gittik. Şimdi en büyük teleskoba sahibiz. İnsanlar bunu kullanmak için sabırsızlanıyor' dedi.
Radyo teleskoplar elektromanyetik dalgaları yakalayıp kuvvetlendiren çanak antenlerden oluşmuş alıcılar olarak tanımlanıyor.
FAST, uzay galaksilerde doğal hidrojen arayacak ve zayıf pulsar (anlık radyo dalgası yayan nötron yıldızları) sinyallerini algılayacak ve uzayda yaşam araştırmalarına yardım edecek.
salaklar imam hatip yapsalar daha iyimiş
Ne işe yarayacah o telesgop gardaşım,bi tane cami yapmamış bu Allahsız çançinçonlar.(İroni,sarkazm,ne varsa hepsini içerir)
9gag' da bunu dünyanın en büyük beyblade arenası olarak caps yapmışlardı. :D