Çin'de 14 Bin Kişiyi Karantinaya Aldıran SARS İddiası Yeniden Mi Ortaya Çıktı? SARS Belirtileri Nelerdir, Nasıl Bulaşır ?

Geçtiğimiz günlerde Çin'de Şangay Pudong Havalimanı'nda çalışan birkaç kişide Kovid-19 tespit edilmesinin ardından, havalimanındaki binlerce kişinin karantinaya alındığı iddia edildi. Sosyal medyada paylaşılan  bazı paylaşımlarda sars virüsünün yeniden ortaya çıktığı öne sürüldü. Peki, sars virüsü nedir, nasıl bulaşır? Merak edilen tüm detaylar haberimizde...

Dün akşam Çin'in Pudong Havalimanı'nda bazı görevlilerde Kovid-19 tespit edildikten sonra 14 bin kişi karantinaya alındı.

Paylaşılan görüntülerden sonra bazı insanlar sars virüsünün yeniden hortladığını düşündü. Görüntüler sonrası görevlinin korona değil sars olduğu iddiası sosyal medyada hızla yayıldı. Sars virüsü nedir, belirtileri nelerdir ve nasıl bulaşır? İşte sars virüsü hakkında bilinmesi gerekenler...

Sars Virüsü Nedir?

Şiddetli Akut Solunum Yolu Sendromu (SARS) akut viral bir solunum yolu enfeksiyonudur, etkeni Coronavirus (CoV) cinsine dahil bir virüs olup SARS-CoV olarak adlandırılmaktadır. İlk olarak Nisan 2003'te tanımlandı ve soğuk algınlığına neden olan virüslerin çoğunu da içeren Coronaviridae ailesinin bir üyesidir.

 SARS’ın önemi, diğer koronavirüs enfeksiyonlarından farklı olarak, neden olduğu solunum yolu enfeksiyonunun ölümcül seyir gösterebilmesinden kaynaklanmaktadır. Sars hastalarının çoğu 25-70 yaşlarında o zamana kadar sağlıklı olarak bireylerdir. 15 yaşından küçük çok az sayıda kuşkulu vaka görülmüştür.

Sars Virüsü'nün Belirtileri Nelerdir?

  • Kuluçka süresi 2-10 gündür.

  • Başlangıç semptomları baş ağrısı, vücut ağrıları ve halsizlik 38° C’nin üzerinde ateş vardır. Bazı bireylerde üst solunum yolu semptomları görülebilir. 

  • Vakaların %10-20’sinde ishal görülebilir. İlk belirtileri takiben 2-7 gün içinde kuru öksürük ile beraber nefes darlığı gelişir. Nefes darlığının ilerlemesi durumunda hastaneye yatış gerekir. 

  • Hastalığın 7-10. gününde zatürre gelişebilir. Vakaların %10-20’sinde yoğun bakım gerektirecek solunum yetmezliği gelişir.

  • Bulguları, ateş, boğazda kızarıklık, dinleme ile solunum seslerinde değişiklik saptanabilir, solunum yetmezliğine ait muayene bulguları saptanabilir.

Nasıl Teşhis Edilir?

  • SARS’ın görüldüğü bölgelere ( Asya, Avrupa, Vietnam, Canada vs. ) seyahat eden veya SARS tanısı konulan kişilerle yakın teması olup;

  • 38ºC’nin üzerinde ateş, öksürük ve özelikle solunum zorluğu sorunu olan kişiler şüpheli SARS hastası olarak kabul edilir.

  • Solunum yetmezliği gelişmiş vakalar hastaneye yatırılarak solunum yolu salgılarından, serum ve dışkıdan alınan numuneler ileri tetkik için Halk Sağlığı Laboratuvarına gönderilir.

Sars Virüsü Nasıl Bulaşır?

- Damlacık (Droplet) İnfeksiyonu

- Hava yolu

- Vücut sıvıları

Kovid-19 virüsüyle aynı semptomları gösteren sars virüsü, hava yolu dahil dokunma ve temas yoluyla da bulaşmaktadır.

Nasıl Tedavi Edilir?

SARS-CoV için etkin bir tedavi henüz geliştirilememiş olup bu konuda çalışmalar devam etmektedir. Bu nedenle tedavi belirtilerin giderilmesine yöneliktir. Ateşin düşürülmesi, ağrıların giderilmesi, sıvı desteği, solunum yolu açıcı tedaviler, oksijen desteği, gerekirse solunum cihazı kullanılması gibi Kovid-19 virüsüyle aynı korunma tedbirleri alınması gereklidir.

SARS hastasının öksürmeden ya da hapşırmadan önce ağzını ve burnunu mendille kapaması ve devamlı maske takması gereklidir.

Hastalıkta temel tedavi ortaya çıkan solunumsal sorunlara yönelik destek tedavisi, gerekirse oksijen ve ARDS geliştiğinde invasiv mekanik ventilasyondur.

Kovid-19 ve Sars aynı türden ortaya çıkan bir virüs olduğu için aşı çalışmalarında henüz bir başarı elde edilememiştir

SARS VİRÜSÜNDEN KAÇ KİŞİ ÖDLÜ?

Dünyada 2002-2003’de ortaya çıkan SARS salgınında Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre, çoğunluğu Çin’de olmak üzere 774 kişi yaşamını yitirmiştir. 

SARS VE Kovid-19 ARASINDAKİ FARKLAR

Kovid-19'a neden olan virüs, 2003 SARS salgınına neden olan virüse benzer: her ikisi de Kovid-19 tipidir.

Ancak Kovid-19 2003 SARS'dan daha hızlı yayılıyor.

Yaşlılar ve kronik rahatsızlığı olan insanlarda ölümcül etkisi daha yüksek olan Sars ve Kovid-19 virüsleri tedbirlerle ve gerekli tedavilerle önlenebiliyor. Bu yüzden zorunda olmadıkça dışarı çıkmamak ve çıkarken maske takmak çok önemli...

Popüler İçerikler

8 Yaşındaki Kızını da Alıp Üvey Oğlu ile Kaçan Kadın Müge Anlı'yı Çileden Çıkardı!
Araştırmaya Göre, Erkeklerin Evlendikten Sonra IQ Seviyeleri Büyük Oranda Düşüyor
Oğlu ile Karısı Birlikte Kaçan Umut Bey'in Müge Anlı'daki Çağrıları Sonunda Yanıt Buldu!
YORUMLAR
23.11.2020

nerde çinli varsa hepsinin amk

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ