2020 yılında uzay istasyonu kurmaya hazırlanan Çin, Ay keşif projesinde bir adım daha attı ve Ay'a test amaçlı insansız uzay aracı gönderdi.
Resmi Xinhua ajansına göre, geliştirilmiş yerli üretim Uzun Yürüyüş (Long March) -3C tipi taşıyıcı roketle uzaya gönderilen deney amaçlı uzay modülü, öngörülen yörüngeye başarılı bir şekilde oturdu. Çin'in Ay keşif projesinin üçüncü ayağı kapsamında yapılan bugünkü fırlatılış, ülkenin ilk ay misyonunu yürütecek Chang'e-5 uzay aracında kullanılacak teknolojileri test etmek amacıyla gerçekleştirildi. Çin'in güneybatısındaki Sichuan eyaletinde bulunan Xichang Uydu Fırlatma Merkezi'nden yerel saatle bu sabah fırlatılan modül, 2017 yılında Ay'a gönderilecek ve örnekler alıp dünyaya geri dönecek Chang'e -5 uzay modülünün Ay keşfine güçlü teknik destek sağlayacak.
Uzaydaki uçuşu 8 gün sürecek ve Ay'dan numune toplayıp, ülkenin kuzeyindeki İç Moğolistan Özerk Bölgesi yakınlarına dönecek uzay aracının fırlatılması, Çin'in Ay keşif projesinin üçüncü ayağı için kritik önem taşıdığı kaydediliyor.
Çin'in 2 Aralık'ta uzaya gönderdiği Chang'e-3 adlı Ay keşif aracı Ay'a başarılı yumuşak iniş gerçekleştirmiş ve Çin, 37 yıl aradan sonra Ay'a keşif aracı indiren ilk ülke ve dünyada ABD ve Sovyetler Birliği'nin ardından bunu gerçekleştiren üçüncü ülke olmuştu. Bu misyon sırasında 6 tekerlekli Yutu adlı robot da, Chang'e-3'ten ayrılarak, Ay yüzeyinde araştırmalara başlamıştı. Yutu, kendi radarı, panorama fotoğraf makinesi, bir parça X-ray cihazı ve kızılötesi görüntüleme cihazları ile Ay yüzeyinde bilimsel veri elde edip, bunları dünya ile paylaşmıştı.
ZAMAN - CİHAN