Çin Aşısı Olan Türk Vatandaşları AB'ye Seyahat Edebilecek mi?

Türkiye'de koronavirüse karşı aşı kampanyası sağlık çalışanlarından başlayacak şekilde dün hayata geçirildi. 600 binden fazla sağlık çalışanının Çin aşısı CoronaVac ile aşılandığı belirtiliyor. Avrupa Birliği (AB) ülkeleri ise bu aşıya henüz onay vermiş değil. AB ülkeleri 'aşı pasaportu' uygulamasını tartışmaya başlarken Çin aşısı olan Türk vatandaşlarının bu ülkelere seyahat edip edemeyecekleri sorusu gündeme geldi.

Yunanistan geçtiğimiz günlerde Avrupa Birliği'nde bir 'aşı pasaportu' uygulamasının hayata geçirilmesi için Brüksel'e teklif götürmüştü. 

Euronews Türkçe'nin aktardığına göre bu konuda üye ülkeler arasında görüş ayrılığı olsa da konu gelecek hafta liderler arasında yapılacak sanal bir zirvede ele alınacak.

Uygulama hayata geçtiği takdirde AB'nin onayladığı Kovid-19 aşılarından birini olmuş olan kişiler AB içerisinde serbestçe dolaşabilecek ve AB dışından gelen kişiler de aynı şekilde sınırda sorun yaşamayacak.

İlk olarak Yunan lider Kyriakos Miçotakis tarafından ortaya atılan bu öneri konusunda ciddi soru işaretleri bulunmaya devam ediyor.

AB vatandaşları arasında aşı olanlar ve olmayanlar gibi iki kategori oluşması ve bir kategoridekilerin AB'nin sağladığı hak ve özgürlüklerden yararlanamayacak olmasının öngörülemeyen sıkıntılar çıkarabileceği tahmin ediliyor.

Çinli Sinovac firmasının geliştirdiği CoronaVac aşısı henüz Endonezya, Türkiye ve Brezilya gibi birkaç ülke dışında onay almış değil.

"Hangi aşıyı alacaklarına ülkeler karar verecek"

Euronews Türkçe'nin Avrupa Birliği tarafından onaylanmamış Çin aşısı olan Türk vatandaşlarının seyahat ve vize işlemlerine ilişkin sorusunu yanıtlayan Avrupa Komisyonu Sözcüsü Dana Spinant, hangi aşıyı alacaklarına ülkelerin karar vereceğini söyledi. 

Spinant, onay almamış aşıların durumuna ilişkin AB içinde kapsamlı bir tartışmanın henüz yapılmadığını da söyledi. Dana Spinant, şunları söyledi:

'Vatandaşlarını korumak için hangi aşıyı seçeceği Türkiye'nin kendi kararı elbette. AB ile aynı aşıları kullanmak zorunda değiller. Şu aşamada bahsettiğiniz kategoriye düşen aşıları olanların durumuna ilişkin görüşme ve tartışma henüz gerçekleşmiş değil. Dolayısıyla aşı pasaportu önerisinin kendisi gibi bu nokta da şimdilik netleşmedi.'

Konunun AB seviyesinde olduğu gibi Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) seviyesinde de gündemde olduğunu belirten Spinant, dünyada ülkelerin karşılıklı olarak yapılan aşıları tanımaları konusunun tartışılmaya devam etmekte olduğunu belirtti.

Dünya Sağlık Örgütü meseleye nasıl yaklaşıyor?

Konu üzerinde Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) acil durum komitesi iki hafta içerisinde Covid-19'un yeni mutasyonlu versiyonlarına ilişkin büyük bir toplantı gerçekleştirecek.

DSÖ Genel Sekreteri Tedros Adhanom Ghebreyesus ise 'aşı pasaportu' uygulamalarının hedeflenen amaca ulaşacağı noktasında şüphe içinde olduğunu belirterek şunları söyledi:

'Özellikle dikkat edilmesi gereken iki acil konu var. Birincisi, Sars-CoV-2 virüsünün yeni varyantlarının yakın zamanda ortaya çıkması ve ikincisi, uluslararası seyahatler için aşılama ve test sertifikalarının potansiyel kullanımıdır. Her iki konuyu da birbirine bağlayan tema 'dayanışma'dır. Aşı olabilen ve olamayan belirli grupları veya ülkeleri önceliklendirmeyi veya cezalandırmayı göze alamayız.'

28 Yaşındaki Genç 'Bir İşim Bile Yok' Mesajı Paylaşıp İntihara Teşebbüs Etti
Günün Korona Tablosu: 169 Can Kaybı, 8 Bin 314 Vaka
Hollanda Hükümeti 'Çocuk Yardımı Skandalı' Nedeniyle İstifa Etti

Popüler İçerikler

Kızılcık Şerbeti'nde Ortalık Karıştı: Ömer ve Görkem İlişkisi Açığa Çıktı!
Cumhurbaşkanlığı Uçağını Kullanan Gazeteci Emin Pazarcı'dan Olay Yaratan Paylaşım: "Höst, Helaldir Helal"
Kızılcık Şerbeti Fatih'e Söven Kadının Televizyonu "Öfke" Uyarısı Verdi!
YORUMLAR
15.01.2021

Edemeyecekler bakın görün.Zaten aşılarda tam etkili olmayacağı gibi nasıl olsa aşı olduk diye zaten patlama noktasına gelen insanlar akın akın mekanlara akacak ve çok daha sert bir 3cü dalga vuracak dünyayı.5 yıl daha normalleşme beklemeyin hatta araya başka virüslerde girerse hiç beklemeyin.

15.01.2021

İşin en komik yanı bu olacak. Evet, aşı pek işe yaramayacak gibi. Sinovac Brezilya'da %50 etkili olabildi deniyor. Pfizer'da özellikle yaşlılarda öldürme riski var falan diye başladı ama zaten kalıcı olamayacak. Her sene hatta her 6 ayda bir aşı olması istenecek insanların. Zaten öyle olmasa, problem yok. Boşuna bazı ülkeler nüfuslarının 3-5 katı aşı sıparişi vermiyor şimdiden. Normalleşme konusunda sike sike olacağını düşünüyorum yalnız. İnsanları %3-5 ölüm riskiyle daha ne kadar korkutabilirler emin değilim. Sonunda Hintli birisi ulan ben zaten hava kirliliğinden dolayı 20 sene az yaşıcam en iyi ihtimalle, belki ölebilirim bile, her gün trafiğe çıkıyorum, kazadan ölme ihtimalim aynı bu virüsten ölme ihtimalimle falan diyecektir diye umuyorum. Güzel kafaya aldılar milleti, oyunun sonunda iş sadece bir takım şirketleri zengin ederken biz de yolumuzu bulalımdan daha komplike büyük bir işe dönüşecek mi onu merak ediyorum.

15.01.2021

Her kuşu öptük de bi AB seyahatimiz kıstı amk.....

15.01.2021

Hemen söyleyeyim. AB insan hakları geyiğini bir kenara bıraksın. Yemiyoruz artık. Yok ya, millete aşı zorunluluğu koyacaksın ? Bak bak hareketlere gel.. Bizim devleti, AB'yi biraz tanıyorsam ikisi de bu işten kazanç sağlamak ister. AB zaten gıcıklığına bizim Sİnovac'ları kabul etmemeye razıdır. Türkiye'deki iktidar da üç beş kuruş yüzde alabilirse aşılardan, gayet güzel kabullenir durumu. Yurt dışına AB ülkelerine gidecek enayilere %40'ların üstünde pasaport bilmem ne vergileri, yok vize için bilmem kaç tl, yok onun için para bunun için para derken bir de ekstra aşı olma zorunluluğuyla bir 200 tl falan da oradan koparırlar Pfizer'la anlaşıp. Gitmiyorum avrupa'ya. Faşist Avrupa, riyakarlığından vazgeçip, evet, biz Türkleri dışlıyoruz var mı lan demeden yada adam gibivizeyi kaldırmadan, bizi insan yerine koymadan gitmiyorum amk :D

TÜM YORUMLARI OKU (5)