Cilt Alt Tonunuzu Biliyor musunuz? Haydi Birlikte Bulalım

Beyaz, buğday, bronz, esmer... Herkesin ten rengi aşağı yukarı bellidir. Ten renkleri de birbirinden çeşitlidir. Oysa görünüşünüzdeki her şeyin duruşunu değiştiren aslında cilt alt tonu. Peki cilt alt tonu bulma nasıl yapılır? Cilt alt tonu nedir gelin hep birlikte inceleyelim. 

Son yıllarda güzellik bloglarında sıkça karşımıza çıkan ve kafamızı karıştıran bir konu. Peki nedir, ne değildir bu cilt alt tonu?

1. Size Yakışanı Belirler

Beyoncé'ye çok yakışan sarı saç, neden Kim Kardashian'a yakışmaz? Neden başkasında çok beğendiğimiz bir takıyı hiçbir kıyafetimize uyduramayız? Fondöten sürünce sapsarı ve hastalıklı görünmek niye? İşte cilt alt tonu tüm bunların cevabını veriyor.

2. Cilt Alt Tonunuza Uyumlu Tonlar Görünüşünüzü Değiştirir

'Bu renk seni çok açmış', 'Bu renk seni boğdu', 'Bu renk seni soluk gösterdi', 'Moda, insanın kendine yakışanı giymesidir' gibi cümlelerin kaynağı farkında olmasak da cilt alt tonudur. Cilt alt tonu; saç renginden makyaja, takıdan kıyafete en doğru renkleri bulmamızı sağlıyor.

3. Nedir Bu Cilt Alt Tonu?

Öncelikle cilt alt tonunun cilt rengiyle hiçbir alakası olmadığını söylemek lazım. Cilt alt tonu; sıcak, soğuk ve nötr olmak üzere 3'e ayrılır. Nötr en az rastlanan türüdür, bu sebeple cilt alt tonu genellikle sıcak veya soğuk olarak tanımlanır.

4. Soğuk Ton

Soğuk cilt alt tonuna sahip kişilerin cilt altındaki pigmentleri kırmızı/pembedir. Bu nedenle bu cilt alt tonuna pembe alt tonlu da denmektedir. Sanılanın aksine soğuk alt tonlu ciltlerin mutlaka soluk pembe beyaz olması şart değildir. Oldukça esmer bir kişi de soğuk alt tonlu olabilir.

5. Sıcak Ton

Sıcak alt tonuna sahip kişilerin cilt altındaki pigmentleri sarıdır. Bu yüzden sarı alt tonlu cilt olarak da tanımlanmaktadır.

6. Naturel (Nötr) Ton

Bej tonlu olarak da tabir edilen bu cilt alt tonu, sıcak ve soğuk kategorisine uymayan ciltleri tanımlıyor. En nadir ve en şanslı grup budur. Çünkü her şeyi kendilerine yakıştırabilirler.

7. Peki Sizinki Hangisi?

Cilt alt tonunu belirlemede kullanılan en basit yöntem, damar kontrolü. Gün ışığında bileğinizdeki damarlarınızı kontrol ediyorsunuz; damarlarınız mavi görünüyorsa soğuk, yeşil görünüyorsa sıcak alt tona sahip olduğunuz anlamına geliyor. Hem yeşil, hem maviyse de nötr alt tonu demektir.

8. Bu Kadar Basit Değil

Cilt alt tonunu sadece damarlara bakarak anlamak çok kolay değil. Çünkü ışık, derinin inceliği gibi faktörler kişiyi yanıltabiliyor. Cilt alt tonunuzu öğrenmek için Photoshop veya Paint'in renk skalasından yardım alabilirsiniz. 

Bu siteye fotoğrafınızı yükledikten sonra cildinizin rgb tonunu bulabilirsiniz: Find Pantone Colors On Image

9. Peki Ne İşe Yarıyor?

Cilt alt tonunuzu bilmeniz, size yakışanı bilmeniz demektir. Soğuk tona sahipseniz, pembe, lacivert gibi soğuk renkler size daha çok yakışır. Sıcak tonlular ise doğal olarak yeşil, kırmızı gibi sıcak renkleri daha iyi taşır.

10. Takı Seçimi

Sıcak alt tonlu kişilere altın, bakır ve oksit takılar yakışırken, soğuk alt tonlu kişiler gümüş ve siyahtan şaşmamalı.

11. Saç Rengi

Saç ve makyaj konusunda iş karmaşıklaşıyor. Çünkü sıcak alt tonlu bir kişi saçlarını sarıya boyattığında hasta gibi görünebilir. Burada mümkün olduğunca nötre gitmek gerekiyor. Örneğin sıcak alt tonlu ciltler küllü tonlarla sıcaklıklarını nötr hale getirebilir. Aynı şekilde soğuk alt tonlu ciltler dore tonlarıyla ciltlerine canlılık katabilir.

12. Makyaj

Far, ruj gibi renkli kozmetik ürünlerinde kural giysilerle aynı. Ancak fondöten gibi ten ürünlerinde tıpkı saçta olduğu gibi nötrleme işlemi gerek. Tabii bu işlem sırasında doğal cilt tonunuzdan uzaklaşmamanız gerekiyor. Sıcak gruba aitseniz soğuk, soğuk gruba aitseniz sıcak tonlarda bir fondöten sizi daha sağlıklı gösterecektir.

13. Eşarp Seçimi

Kapalı bayanların eşarp seçerken cilt alt tonlarını bilmesi çok önemli. Doğru tonlarda bir eşarbın görüntünüzü ne kadar değiştirdiğine inanamayacaksınız.

14. Cilt Alt Tonu ve Kültürler

Asyalılar genellikle sıcak, Avrupalılar ise soğuk alt tonlu cilt tipine sahiptir. Asyalıların soğuk alt tonlu görünmek için görüntü teknolojisinde (kamera, televizyon) bu kadar ileride olduğu rivayet edilir. Aynı şekilde soğuk alt tonlu Avrupalılar da solaryum, bronzlaştırıcı gibi yöntemlerle ciltlerine sarı ton katmaya çalışıyor. Türklere gelince, çoğunlukla sarı alt tonlu ciltlere sahip olduğumuz bir gerçek. Sarı saçın birçok bayana yakışmamasının kaynağı bu olabilir belki de. Sonuç olarak kişi kendine yakışan doğru tonları bulduktan sonra yakışmayacak hiçbir şey yok.

Popüler İçerikler

Berfu ve Eser Yenenler'in 3. Kez O Ses Yılbaşı'na Katılmaları Tepki Topladı
"Aşk Solcudur..." Kızılcık Şerbeti'nde Deniz Gezmiş Anıldı
Almanya’daki Saldırıyı Kim Yaptı? Noel Pazarı Saldırganının Kimliği ve Röportajı Ortaya Çıktı