Çilek Bacak Nedir? Çilek Bacak Sorunundan Kurtulmak İçin Bilmeniz Gerekenler

Çilek bacak görüntüsü birçok kadının estetik açıdan muzdarip olduğu konulardan bir tanesidir. Ciddi bir sağlık sorunu olmasa bile, görünümden rahatsız olanlar için farklı uygulamalar mevcut. Birlikte inceleyelim 🤔💫

Çilek bacak, kıl köklerinin çevresinde ciltteki küçük kırmızı, siyah noktaların çilek gibi görünmesinden kaynaklanır ve çilek çekirdeğine benzediği için bu ismi almıştır.

Ağda veya jilet kullanımı sonrasında ciltteki kıl kökleri genişler ve siyah noktaların çilek çekirdeğini andıran bir görüntüye dönüşür. Derinin altında kalan kir, bakteri, kıl kökleri çilek bacak görüntüsüne de neden olmaktadır. Ciddi bir sağlık problemi olmasa da kişinin günlük yaşantısında önemli bir rol oynar.

Çilek bacak görüntüsünün görünümü kişiden kişiye farklılık gösterse de genellikle gözle görülür bir görüntü ortaya çıkmaktadır.

Çilek bacakların başlıca belirtileri arasında kırmızı ve pembe kabarcıkların olması, küçük sivilce benzeri şişlikler ve ciltte tahriş olması bu problemin en önemli belirtileridir. Bu kabarcıklar kaşıntıya sebep olur hatta ağrı boyutuna kadar gidebilir. Bu bölgede kıl köklerine benzeyen koyu lekeler veya küçük siyah noktalar gibi farklı görünümler de oluşabilir.

Çilek bacakların oluşumunda birçok faktörün kombinasyonu etkili olabilir. Tıkanmış kıl kökleri bu görüntünün oluşmasına neden olan ilk sebeplerdendir.

Kıl kökleri, fazla yağ üretimi ile, ölü deri hücrelerinin birikmesi veya cildin kirli olması nedeniyle tıkanabilir. Bu tıkanıklar da kıl köklerinin enfekte olmasına ve çilek bacakların ortaya çıkmasına nede olur. Bu yüzden mutlaka cildiniz kadar bacaklarınıza da bakım yapmaya özen göstermelisiniz.

İkinci olarak cilt tahrişi de bu görüntüyü tetikleyebilir.

Sıkı giysilerin sürtünmesi veya cildi tahriş eden sık tüy alma işlemi gibi faktörler çilek bacak oluşumunda etkilidir. Bu durum kıl köklerinin iltihaplanmasına ve çilek benzeri görüntünün oluşmasına neden olabilir. Eğer hassas bir cilde sahipseniz giydiğiniz kıyafet bile sizin için oldukça önemlidir.

Yanlış tüy alma işlemi ve genetik faktörler de yine bu görüntünün sebebi için sık rastlanan sebeplerdendir.

Uzun süre kullanılmış jiletlerin körleşmesi sonucunda batık tüyler iltihap oluşumuna ve dolaylı yoldan bu görüntüye neden olur. Bunun yanı sıra yanlış tüy alma işlemi, sıcak su, jakuzilerde oluşan bakteriler gibi birçok neden daha vardır. Bunlar olmasa bile genetik olarak bir yatkınlığınız varsa kıl kökleri daha kolay tıkanabilir.

Gelelim bu görüntüden nasıl kurtulacağınıza...

İlk önce tabii ki düzenli cilt ve vücut temizliği kesinlikle yapmalısınız, burada bir anlaşmak gerekiyor. Kıl köklerini ve gözenekleri açık tutmak, siyah noktaları uzaklaştırmak için at kılı fırçası kullanmak  veya yumuşak bir vücut fırçası ile kuru fırçalama veya düzenli peeling yapmak en önemli cilt bakım kurallarıdır.

Bacaklarınızı bol bol nemlendirin ve sıcak su kullanımını sınırlayın...

Kuru cilt, çilek bacak sorununu daha da kötüleştirebilir. Duştan sonra cildinizi nemlendirici bir losyon ile komple kremle nemlendirin. Hindistancevizi yağı veya shea yağı gibi doğal nemlendiriciler de bacaklarınızı nemlendirmede etkili olabilir. Çok sıcak suyla duş almayın, cildin kurumasına nede olabilir.

Son olarak, bol su için ve dengeli beslenin! ✨

Cildinizin sağlıklı olması öncelikle vücudunuzda yeterli miktarda su içilmesiyle başlar. Günde en az sekiz bardak su içmeye özen gösterin. Vitamin ve mineral açısında zengin bir diyetle beslenmek de cildinizi salığını olumlu etkiler. Sağlığınıza dikkat etmek, yaşadığınız bütün problemleri çözmede oldukça etkilidir.

Popüler İçerikler

MAM 6284 Özel Bölüm'de Söz Alan Erkekleri Koruma Derneği Başkanına Oğuzhan Uğur'dan Ders Niteliğinde Cevap!
Mustafa Destici'den 750 TL'lik Kredi Kartı Vergisine Destek: "Vermezsen Sonun Suriye Gibi Olur"
Milyonlarca Çalışan Bekliyor: Gazeteci Fatih Portakal, Asgari Ücret Zammı İçin Net Rakam Verdi