Çikolata Yemek Neden Bu Kadar İyi Hissettirir?

İnsanlar en sevdiği yiyecek sorulduğunda sıklıkla çikolata cevabını veriyor. Peki neden bu kadar seviyoruz hiç düşündünüz mü? Çikolata severler toplanın çikolatanın yediğimiz andan itibaren vücudumuza olan etkisini ve nasıl böyle tadına doyum olmaz olduğunu inceleyelim...

Tıpkı pizza gibi çikolata da neredeyse tüm dünya tarafından sevilen az sayıdaki yiyecekten biri. Çikolatalar, çikolatalı kekler, çikolatalı dondurmalar, çikolatalı kurabiyeler...

Son zamanlarda, Leeds Üniversitesi'ndeki bilim insanları bu sevginin nedenini bulmak istediler.

Cevap? Sarhoşluk.

Çiğnerken karşı konulmaz derecede pürüzsüz, mükemmel bir his sağlaması ile gönlümüzü fethediyor.

Araştırmacılar çikolatanın, 3D baskılı bir silikon dilde nasıl çözüldüğünü incelediler. Çikolata yutulduğunda, maddenin içindeki yağ dili kaplıyor ve sarmalıyor. Bunu hoş br his olarak yorumluyoruz. Bu nedenle çikolatayı, sağladığı tat uyarımının yanı sıra yemek ”iyi hissettiriyor.'

Çikolata, ağzımızın çeşitli kısımlarıyla etkileşime girmesi nedeniyle karşı konulmaz geliyor.

Mide mukozasına sahip 15 silikon dil üzerinde çikolatanın nasıl çözüldüğünü gözlemlendi. Çikolatanın dış yüzeyindeki yağ, dilleri kaplayarak üzerinde yağlı bir his bıraktı. Çözüldükten sonra, kakao parçacıkları dile çarparak daha fazla his verdi.

Çikolatanın içindeki yağ oranı pek fark etmeksizin bıraktığı his aynı.

www.foodandwine.com

Gıda Bilimi ve Beslenme Okulu'nda profesör olan Anwesha Sarkar yaptığı açıklamada, ”Bir çikolatanın% 5 yağı veya% 50 yağı da olsa ağızda damlacıklar oluşturacak ve bu size çikolata hissi verecektir' dedi.

Sarkar, çikolatadaki yağ miktarına bakılmaksızın, aynı hoş ağız hissini ortaya çıkarmak için “yağ tabakasının” olması gerektiğininin altını çiziyor.

Çikolatayı cezbedici yapan bir diğer etken de kokusu.

Çikolatanın diğer tatlıların sahip olmadığı bir erime şekli vardır. İşin sırrı, bilim insanlarına göre, çikolatanın merkezini kaplayan yağ ile birleşen bir kokusu var ki yeterince doyamıyoruz. Araştırmacılar, çikolata yediğimizde meydana gelen süreci, tattan ziyade dokuya dayalı olarak tanımlıyor. Buna 'çikolata hissi' deniyor.

Çikolatanın bu baş döndürücü hissi bağımlılık yapıyor.

Bu ikili, çikolata markalarının aktif olarak aradığı ve reklamını yaptığı bir şeydir. Dünyanın en ünlü çikolata markalarına bakın, genellikle reklamda bir kişinin ağzına bir parça çikolata atması ve dünyanın diline dokunduğu anda aniden durmasını görürsünüz.

Bu reklamlar işe yarıyor çünkü biz çikolata severler bu duyguyu ve beraberinde gelen zevki biliyoruz.

Bir kere yedikten sonra, çikolata parçalarının o ağızda dağılan hissini yeniden hissetmek için sabırsızlık duyuyoruz. Çoğumuz çikolatayı ağzımıza attığımız andaki o sarhoş edici ve büyüleyici etkiyi seviyoruz. Uzmanlar çikolatanın abartılı olmayacak sıklıkta tüketilmesinin bedensel ve ruhsal  sağlığa iyi geldiğini söylüyor.

Siz çikolata seviyor musunuz?

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Tutkulu Bir Öpüşmeden Daha Çok Haz Veriyor! Bitter Çikolatanın Daha Önce Hiç Duymadığınız Faydaları
Kişilik Özelliklerine Göre Hangi Çikolata Olduğunu Söylüyoruz!
Favori Çikolatalarını Seç Senin Ne Kadar Tatlı Biri Olduğunu Söyleyelim!

Popüler İçerikler

Elektrik Faturasında Yeni Dönem: 1.050 Lira Üzerinde Tüketimi Olan Yandı!
Osman Gökçek’in Cumhuriyet Resepsiyonunda Giydiği Fiyatıyla Dudak Uçuklatan Ayakkabıları Gündem Oldu
Erman Toroğlu, Galatasaray'ı 29 Ekim Kutlaması Sebebiyle Eleştirildi
YORUMLAR
25.02.2023

İçeriği okurken bile çikolata krizim tuttu iyi mi 😪🍫

25.02.2023

hemen ye bir tane

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ