Çikolata ve Mikrodalga Fırın ile Evinizde Işık Hızını Ölçebileceğinizi Biliyor muydunuz?

Evet dostlar, aslında o kadar kolay. Çünkü ışık hızı dediğimiz şey bir fenomenden fazlası değil. Tabii teknolojinin de yardımını es geçmemek lazım. Ve düşünün teknolojinin daha da gelişmesi ile bir dönem hayal gibi gelen ne çok şey, bizim için doğal bir durumdan ibaret olacak.

Kaynak: We The Curious

1. Öncelikle mikrodalga fırınınızın içindeki döner tablayı ya çıkarın ya da ters döndürün; çünkü az sonra çikolatayı ısıtmanız gerekecek ve bu olurken çikolatanın sabit kalması gerekiyor.

2. Kare ya da dikdörtgen (Dikdörtgen daha iyi; hem rahat ölçüm alırsınız hem de deneyden sonra daha fazla çikolatanız olur.) yeterli büyüklükteki ambalajsız çikolatayı fırının ortasına doğru koyun.

3. Dikkat! Fırını olması gerekenden fazla süre çalıştırırsak deneyimiz, çikolatamız ve fırınımız mahvolabilir. 20 ile 30 saniyede çikolata 2 veya 3 yerinden eriyecektir, bu durum deney için yeterli.

4. Çikolatayı fırından çıkartırken dikkat edin; hem sıcak olacaktır hem de erimiş yerlerden kırılmasını istemeyiz. Şimdi bir metre ile erimiş noktaları arasındaki mesafeyi ölçün ve lütfen not edin.

5. Çünkü artık işi matematiğe dökme anı geldi. Bu arada fırınınızın arkasını kontrol ettiğinizde göreceksiniz ki frekansı 2450 MHz olacak. Biz bunu hertz cinsinden 2,450,000,000 alacağız.

6. Unutmadan hani az önce erimiş noktaları ölçmüştünüz ya, bu ölçümün sonucu size yarım dalga boyu verir. Yani 1 dalga boyu için ölçümü iki ile çarpmalısınız.

7. Şu an elimizdeki bütün veriler şöyle olmalı:

8. Son olarak da fırının frekansı olan 2450000000 ile çikolatadaki 1 dalga boyunun metre cinsinden değeri olan 0,12'yi çarptığımızda elde ettiğimiz sonuç 294000000 m/sn çıkar.

Ve ışık hızının görselde de gördüğünüz değerine bir hayli yaklaşmış oluruz. Hayatta en doğru yol gösterici olan bilimle kalın!

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Geleceğe Değil Belki Ama Gökyüzüne Dair Bir Şeyler Söylemeye Geldik: Ekim Ayında Yaşanacak Gök Olayları
Bahse Gireriz Einstein'ın Bunları İcat Ettiğini Bilmiyordunuz!
Gitgide Sıcak ve Tehlikeli Bir Yer Olan Dünyamızın Isınmasını Durdurabiliriz: Çılgın SCoPEx Projesi
Duyduk Duymadık Demeyin! Albert Einstein Hayat Hakkında Sorduğumuz Sorularımızı Cevapladı
Olaya Bir de Bilimsel Hesaplarla Bakalım: Samanyolu Galaksisi'nde Biz Hariç 36 Uzaylı Medeniyeti Olabilir!

Popüler İçerikler

Güldür Güldür Show'un Sevilen Karakteri Geri Dönüyor!
Survivor Aleyna Kalaycıoğlu Elenir Elenmez O İsmi Takipten Çıktı!
Tiryakinim’i Bayhan'dan Daha İyi Söyleyebileceğine Kanaat Getiren Yeliz Yeşilmen Performansıyla Topa Tutuldu