Çıkık Ne Kadar Sürede İyileşir? Çıkık Tedavisi ile İlgili Bilinmesi Gerekenler…

Kemiğin eklemden ayrılması sonucu çıkık meydana gelir. Çıkık oluştuğunda hareket kısıtlılığının yanı sıra şiddetli sancılar yaşanmaktadır. Kemikte oluşan hasarın giderilmesi ve ağrılarının sona ermesi için çıkık tedavisi ile ilgili bilinmesi gerekenlere haberimizde yer vereceğiz. Peki, çıkık ne kadar sürede iyileşir? İşte cevabı…

En sık karşılaşılan ortopedik rahatsızlıklardan biri olan çıkıklar; voleybol, kayak ve jimnastik gibi düşme riskinin en fazla olduğu sporlarda veya denge kaybı sonucu bir düşeşe bağlı gerçekleşebilir. Özellikle kol, bacak, omuz eklemleri, diz, ayak bileği ve parmak eklemlerinde çıkık oluşumuna daha çok rastlanmaktadır. Yanlış kaynama gibi olası sıkıntıları ortadan kaldırmak için çıkık tedavisi önem taşımaktadır. Peki, çıkık ne kadar sürede iyileşir? İşte çıkık tedavisi ile ilgili bilinmesi gerekenler…

Çıkık Nedir?

Vücutta birden fazla kemiğin bir araya geldiği alanlara eklem adı verilir. Kemiklerin eklem yerlerinden ayrılması ya da normal konumlarından düşmesi ile çıkık oluşur. Çıkık etkilenen bölgenin hareketsiz kalmasına neden olabilir. Aynı zamanda sinirleri, kasları ve tendonları zorlayarak yırtılmalara sebebiyet verebilir. Özellikle zayıf kasları ve denge problemleri olan erişkin bireylerde çıkıklar daha yaygın görülmektedir.

Çıkık Belirtileri Nelerdir?

Çeşitli kazalar, darbeler ve travmalar sonucu meydana gelen çıkıklar yaralanmanın şiddetine göre bir takım belirtiler gösterir. 

Çıkık bir eklemde ortaya çıkan belirtiler söyle sıralanabilir;

• Şişme

Ağrı

• Morarma

• Hareket kısıtlılığı,

• Eklemde belirgin bir deformasyon

Genelde çıkıkların ciddi ve kalıcı bir komplikasyonu yoktur. Ancak yine de eklemde bir çıkık söz konusu olduğunda kendi başınıza geri itmeye çalışmayın. Bu yöntem eklem çevresinde kas ve dokulara zarar vererek istenmeyen sonuçlar doğurabilir.

Çıkık Ne Kadar Sürede İyileşir?

Çıkık tedavisinde ilk seçenek redüksiyon manevraları ile çıkan kemiğin yerine oturtulmasıdır. Bu işlem esnasında şişlik ve ağrıların şiddetine bağlı olarak kemikler yerine oturtulmadan önce anestezi uygulanması gerekebilir. Bir atel, alçı veya askı yardımı ile bölgenin hareketsiz kalması amacıyla sabitlenerek eklem kontrol altına alınır. Eklem normal bir şekilde yerleştirildiğinde çoğu zaman bir iki hafta içinde çıkık eski sağlığına kavuşacaktır. Ağrılar zonklayıcı tarzda devam ederse ağrı kesici ya da kas gevşetici reçete edilebilir. Ciddi çıkıklarda ameliyat devreye girebilir.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Kaynamayan Kırık Belirtileri Nelerdir?
Bebeklerde Kalça Çıkığı Belirtileri ve Tedavisi…
Kemik Erimesi Nasıl Anlaşılır? Kemik Erimesine Ne İyi Gelir?
Kireçlenme Nedir, Nedenleri Nelerdir? Belirtileri ve Tedavisi…

Popüler İçerikler

Boks Tarihinin En Pahalı Maçı Öncesi Mike Tyson, Jake Paul'a Tokat Attı!
Türkiye'ye Gelir mi? Suudi Arabistan'da Forma Giyen Cristiano Ronaldo'dan Değişim Kararı
Acun Ilıcalı Futbol Yatırımlarına Devam Ediyor: Yeni Takımı Slovenya'dan