Çift Cinsiyetlilik Nedir, Neden Olur? Çift Cinsiyetlilik Belirtileri ve Tedavisi…

Çift cinsiyetlilik (hermafroidit) bir kişinin cinsiyetini etkileyen bir durumdur. Toplumda ender olarak görülen çift cinsiyetlilik, interseks şeklinde de ifade edilmektedir. Çift cinsiyetlilik bir hastalık değil cinsel gelişim bozukluğu sonucu ortaya çıkan bir durumdur. Cinsel organ fazlalığına ek olarak davranış ve ilişki farklılıkları ile de öne çıkmaktadır. Peki, çift cinsiyetlilik nedir, neden olur? Çift cinsiyetlilik belirtileri ve tedavisinde nasıl bir yol izlenir? Merak ettiğiniz tüm detaylar haberimizde...

Çift cinsiyetlilik, kişilerde fiziksel bedenlerinin cinsel özellikleri ile kendileri hakkında nasıl hissettikleri arasında çatışmaya yol açabilen, aynı zamanda da rahatsız ve sıkıntılı hissettiren bir durumdur. Genelde genetik farklılıklar sonucu ortaya çıkan çift cinsiyetlilik, doğumun ardından ya da doğumdan kısa süre sonra fark edilir. Bazı vakalarda üreme problemlerine neden olabilen hermafrodit nedir, neden olur? Belirtileri ve tedavisi nelerdir? İşte tüm bu soruların cevapları…

Çift Cinsiyetlilik (Hermafroidit) Nedir?

Çift cinsiyetlilik, erkek ya da kadın cinsiyetine has özelliklerin birine komple uymayan bireylerin sahip olduğu bir durumdur. Diğer bir ifadeyle hermafrodit bireyler kadın ve erkeklerin cinsel organları, dış görünüşleri ve hormonal yapıları gibi özelliklerin tümünü bir arada barındırır. Birçok hermafrodit kişi, hem kadın hem de erkek cinsiyetine yakın görünüme sahiptir ve yalnızca bir cinsel organa sahiptir. Üreme sorunları dışında pek çok hermafrodit yaşamını sağlıklı bir şekilde devam ettirebilir. Gerekli görüldüğü takdirde cerrahi müdahaleler ile bireyler seçtikleri cinsiyete sahip olabilirler.

Çift Cinsiyetlilik Nedenleri Nelerdir?

Bazı kromozom anormallikleri, bazı hormonların fazlalığı ya da eksikliği, hamilelik sürecinde alınan bazı ilaçlar bebeğin cinsel organlarında değişimlere sebep olarak cinsiyetin belirsizliğine sebep olabilir. Bunların haricinde çift cinsiyet oluşumuna neden olabileceği düşünülen faktörler şöyle sıralanabilir;

• Erkek ve kadın cinsiyet hormonları arasındaki tutarsızlık

• Annede yumurta kistleri ya da tümör varlığı

• Bebeğin henüz anne karnındayken erkek cinsiyet hormonlarına yüksek oranda maruz kalması

• Aromataz enzimi fazlalığı ya da eksikliği

• Konjenital adrenal hiperplazi

• Radyasyona maruz kalma, tarımsal pestisitler

Çift cinsiyetlilik durumumun gelişmesinin temel nedeni kromozom bozuklarıdır. Belitmiş olduğumuz faktörlerin ise bu durumu geliştirdiği düşünülmektedir.

Çift Cinsiyetlilik Belirtileri Nelerdir?

Çift cinsiyetlilik belirtileri farklı türe sahiptir ve türüne göre aşağıdaki farklı semptomları içerebilir;

• İnmemiş testisler

• Küçük bir penis

• Cinsel organda belirsizlik

• Labia yapışıklığı

• Klitorisin büyük olması ya da penise benzerliği

• Elektroit anormallikleri

Bunlara ek olarak ergenlik döneminde cinsiyet özelliklerinde bariz bir gecikme ya da farklı şekilde ortaya çıkması gibi durumlar gözlemlenebilir.

Çift Cinsiyetlilik Tedavisi

Çift cinsiyet durumuna sahip olan bir çocuk, ona sunulan çeşitli ihtiyaçları değerlendirmek için çoğu zaman çok alanlı bir sağlık ekibinin bakımına gereksinim duyacaktır. Ancak bu durum hemen doğumdan sonra fark edildiğinde eğer aile onay verirse bebeğin baskın olduğu cinsiyet dikkate alınarak tedavisi sağlanabilir. 

Diğer bir tedavi seçeneği ise çocuğun ergenlik dönemindeki sağlık durumuna göre hormon tedavilerini içermektedir. Buna göre bu durumun tedavisinde cerrahi ve hormonal tedaviler ön plana çıkmaktadır. Hermafroditlik oldukça karmaşık ve üzerinde düşünülmesi gereken bir konudur. Etkilenen kişilerin, durumla alakalı bir meseleyi değerlendirmek için yeterli desteğe sahip olması oldukça önem taşır. Ailenin ya da bireyin tercihine, durumun türüne ve uzmanların görüşleri doğrultusunda tedavi seçeneklerinden uygun olduğu düşünülen bir tedavi yöntemi izlenebilir.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Cinsiyet Geçiş Operasyonlarıyla İlgili İnsanların En Çok Merak Ettiği Soruların Cevaplarını Veriyoruz!
Bir Cinsiyet Kimliği Olarak Son Dönemde Kafaları Karıştıran ve Kadınlık ile Erkekliği Hem Kapsayan Hem de Dışlayan Non-Binary Nedir?

Popüler İçerikler

Terörist Fethullah Gülen’in Cenazesinde Yeni Skandallar: Protestan Şirket, 25 Bin Dolarlık Tabut, Doğum Tarihi
Ortak Türk Alfabesindeki Yeni Harfler Nasıl Kullanılacak?
10 Kasım 1938’de Hayatını Kaybeden Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Son Sözü "Aleykümesselam" Oldu