CIA'in Tarihi Boyunca Casusluk için Kullandığı 16 Akılalmaz Teknolojik Alet

Zamanının çok ötesinde bir teknoloji.

1. Bir sigara paketinin içine sığabilen kamera

Bir Parliament kutusunun içine sığabilen bu Tessina marka kamera, 60'lı yıllarda gerçekleşen CIA görevleri için çok önemli bir teknolojiydi. CIA'in Tessina marka kameraları tercih etmesinin sebebi ise, zamanın en küçük ve en sessiz kameralarını bu şirketin üretiyor oluşuydu. Şimdi hepimizin elinde bu kadar küçük kameralar bulunduğu için bir anlam ifade etmiyor elbette...

2. İçinde radyo saklayan pipo

1960'larda kullanılan bu pipo, içerisinde bir radyo alıcısı bulunduruyor. Piponun açık olan kısmından alınan ses, çene kemiği vasıtasıyla kulak kanalına ulaşıyor. Evet, etkileyici; ama daha bir şey görmediniz...

3. Sivri uçlu zula

Ajanlar arasındaki iletişim her zaman riskli bir konu olduğu için CIA, 1960'lı yıllarda içine film ve çeşitli dokümların koyulabildiği bu konik biçimli kabı tasarlar. Ajanlardan biri, gerekli belgeleri içine yerleştirdikten sonra daha önceden belirlenmiş bir noktaya bu kabı gömer ve daha sonra başka bir ajan bu noktadan belgeleri alır ve böylece ajanlar arasında kurulacak direkt bir iletişimin riskleri elimine edilmiş olur.

4. Mesaj taşıyan güvercin

2. Cihan Harbi sırasında ajanlar, zamanın teknolojisine göre oldukça hafif olan bu kameraları güvercinlere bağlayarak hedefe uçmalarını sağlıyor ve düşman kuvvetlerinin yüzlerce fotoğrafını çekiyorlardı. Bu iş için güvercinleri kullanmalarının sebebi hem fark edilmemek, hem de güvercinler, uçaklara göre çok daha aşağıdan uçabildiği için daha kaliteli fotoğraflar elde etmekti. Ancak savaş sırasında çekilmiş bu fotoğraflar hala oldukça gizli tutulmakta...

5. Casus yusufçuk

CIA tarafından 1970'li yıllarda tasarlanmış bu yusufçuğun kafasının içinde, toplu iğne başı büyüklüğünde bir mikrofon bulunuyor. Uzaktan kumanda ile kontrol edilebilen bu alet, yaklaşık bir dakika kadar havada durabiliyor ve bu sürede 200 metre uçabiliyor.

6. Düşmanı tespit eden aletler

Toprağın içine karışarak fark edilmemesi amacıyla dizayn edilmiş bu aletler, düşman hareketini 300 metre uzaklıktan algılama özelliğine sahiptir. ABD ajanları tarafından Soğuk Savaş döneminde kullanılmış bu cihazlar, uzaktan gelen titreşimleri algılama ve radyo sinyalleriyle bilgiyi CIA ajanlarına iletme görevini üstlenmiştir.

7. Büyüteçli pusula

CIA tarafından 1950'lerde kullanılmaya başlanmış bu pusula, normal pusulalardan farklı olarak ön kısmında büyüteç işlevi gören bir lens barındırıyordu. Bu pusulanın içinde, aynı zamanda karanlıkta parlamasını sağlayan bir sistem mevcuttu.

8. Gizli kodları gösteren pudralık

Bir pudralık şeklinde tasarlanmış bu teknoloji, ayna belirli bir açıyla tutulduğu zaman ajanlara bir takım gizli kodları göstermek için kullanılıyordu.

9. İçi boş bozuk para

Bu belki size küçük bir kap gibi görünüyor olabilir ancak, bu içi boş 1 dolarlık bozuk para ajanlara mesaj taşımak konusunda büyük kolaylık sağlıyordu. Dışarıdan bakınca yalnızca bir bozuk para olarak görüldüğü için de, ajanlar şüphe çekmeden aralarında bilgi aktarımı yapabiliyorlardı.

10. Robot balık "Charlie"

'Charlie' isimli bu robot balık, denizlerdeki düşman gemilerini tespit etmek için CIA tarafından 1990'lı yıllarda icat edilmiş. Uzaktan kumanda ile kontrol edilebilen bu kedi balığı, içinde hassas bir mikrofon ve kuyruk kısmında bir tahrik sistemi bulunduruyor.

11. Döndürme kollu delgi

1950 yılında CIA tarafından kullanılmaya başlanan bu alet, ajanlara duvarları sessiz ve zahmetsizce delerek içine mikrofon yerleştirme imkânı sunuyordu.

12. Enigmaları çözen makine

2. Cihan Harbi sırasında Almanlar, aralarındaki bilgi alışverişini rahat bir biçimde sağlayabilmek için 'Enigma' adını verdikleri şifreli mesajlar üreten bir makine geliştirmişti. Bu makineler, yalnızca rastgele bir takım rakamlar ve harfler gibi görünen bu gizli mesajları kendi aralarında sorunsuzca iletebiliyor ve düşman ülkeler için tehlike oluşturuyordu. Enigma'nın algoritmasını çözen ise Polonya İstihbaratı oldu ve bu makineyi ve kodların anlaşılması için kullanılan kitabı ABD istihbarat teşkilatına teslim etti.

13. İçine pusula yerleştirilmiş kol düğmesi

CIA'in bu aletlerde neden pusula kullanımını bu kadar önemsediğini belki bugün anlamıyor olabiliriz, ancak bu aletler o zamanlar navigasyon işlevi görüyordu ve gizli görevlerde kaçmak ve yön bulmak için kullanılıyorlardı. İşte bu önemli aletlerin içine yerleştirildiği bir başka aksesuar ise kol düğmeleriydi.

14. Düşman hareketlerinin kaydını tutan makine

1960'lı yıllarda gerçekleşen Vietnam Savaşı sırasında CIA tarafından geliştirilen bu makine, Kuzey Vietnam'dan Güney Vietnam'a geçen asker ve malzeme sayısının kaydını tutmakla görevliydi. ABD ilk başta bu işi yapmak için Laos'lu askerleri görevlendirmiş, fakat bu askerlerin çoğu İngilizce bilmediği için verilerin kayıt altına alınması zorlaşmıştı. Makine üzerindeki çeşitli semboller, sınırı geçen askerlerin, araçların hatta hayvanların sayısını tutma görevini başarıyla gerçekleştirmiştir.

15. Mikroskobik fotoğraf çekebilen kamera

CIA, 1940'lı yılların sonlarında, belgeleri ve fotoğrafları gizlice transfer edebilen bu aleti geliştirdi. Bu alet, gizli belgeleri mikroskobik bir ölçekte küçülterek film şeritlerinin üzerine yerleştirebiliyor ve bu bilgiler daha sonra yüzük ve bozuk para gibi materyallerin üzerine işlenebiliyordu.

16. Kurşun geçirmez kulaklık

Çelikten üretilmiş bu kulaklıklar, uzun yıllar boyunca hem iletişim kurma, hem de korunma amaçlı kullanılmıştır ve hatta birkaç kez gerçekten hayat kurtarmıştır.

Popüler İçerikler

Sefo Kadınlara Kaptırdık Demişti, Bartu Konsere Çıkmıştı: Alişan'ın Etek Gündemi Yorumları Tartışma Yarattı
Son Sahnesiyle Yüreklerimizi Ağzımıza Getiren Kızılcık Şerbeti Pinko'dan Sürpriz Paylaşım
Kafasına Ampul Takarak AK Parti'ye Oy İsteyen Kastamonulu Genç
YORUMLAR
08.04.2021

50 60 sene öncesinde bunlar varsa kimbilir şimdi hangi teknolojik aletleri kullanıyorlardır

08.04.2021

Artık o kadar teknoloji geliştirmiyorlar, işlerine gelen siyasi partiyi iktidar yapıp sonra emir verip istediklerini yapıyorlar. Rahibi ver diyor mesela veriyorsun.

08.04.2021

#1 Ali Kırca :))

TÜM YORUMLARI OKU (4)