CHP ve HDP'li Vekillerden AYM'ye Dokunulmazlık Başvurusu

CHP ve HDP'li bazı milletvekilleri, dokunulmazlıkları Anayasa değişikliği ile geçici olarak kaldıran düzenlemenin iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.

Çoğu HDP'li ve CHP'li olmak üzere fezlekesi bulunan milletvekillerinin dokunulmazlıklarının geçici olarak kaldırılmasına ilişkin düzenleme geçen hafta cuma günü TBMM'de kabul edilerek, onay için Cumhurbaşkanı Erdoğan'a gönderilmişti.

HDP, kendisini hedeflediğini savunan düzenlemenin iptali için Anayasa Mahkemesi'ne 110 milletvekili ile başvurmak için CHP'den destek almaya çalışmış ancak istediği desteği bulamamıştı.

HDP'nin Çağrısına CHP'den Yanıt: 'Bir Tek İmza Bile Olmayacak'

Reuters'ın haberine göre HDP'nin TBMM Anayasa Komisyonu üyeleri Mithat Sancar, Meral Danış Beştaş ile HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen ve Mardin Milletvekili Erol Dora bugün Anayasa Mahkemesi'ne gelerek, hakkında dokunulmazlık fezlekesi bulunan ve düzenlemeden etkilenen HDP milletvekilleri adına düzenlemenin iptali başvurusunda bulundu.

CHP'li Tanrıkulu da ayrı olarak yaptığı başvuruda, dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili kabul edilen geçici maddenin yürürlüğünün durdurularak iptalini istedi.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

'Olumsuz bir sonuç çıkarsa bireysel başvuru yapacağım'

Tanrıkulu yaptığı açıklamada bu başvurusunun bireysel nitelik taşımadığını, Anayasa'nın 85. maddesi kapsamında itiraz hakkını kullandığını söyleyerek, yürütmenin durdurulması için yaptığı başvuru kabul edilmediği takdirde bireysel başvuru hakkını da kullanacağını kaydetti.

'Sessiz kalmamız beklenilemez'

CHP Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen

CHP Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen de Anayasa Mahkemesi'ne başvuruda bulundu.

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun ardından Anayasa Mahkemesi'ne iptal istemli dilekçesini sunan Pekşen, 'Halkın iradesi ulusal irade parlamentoda baskılanıp susturulmaya ve tümüyle işlevsizleştirilmeye çalışılmaktadır. Böylesi bir duruma elbette bir parlamenter olarak bir hukuk adamı olarak kayıtsız kalmamız, sessiz kalmamız asla beklenilemez.' dedi.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Pekşen, partisinin Bolu Milletvekili Tanju Özcan, Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, Bursa Milletvekili Ceyhun İrgil adına da Anayasa Mahkemesi'ne başvuru dilekçelerini ilettiğini belirtti.

HDP'li vekillerin teröre destek veren açıklamalarının hatırlatılması üzerine Pekşen, teröre destek veren herkesin yargılanması gerektiğini söyledi.

Reuters ve AA

Popüler İçerikler

Bozdoğan Kemeri'ndeki Polis Barikatına Sosyal Medyadan Gelen İlk Tepkiler
Öğretmen Olmak İçin Şartlar Değişiyor: Öğretmenler Artık Üniversiteden Sonra Atanamayacak!
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'dan 1 Mayıs Açıklaması: "Taksim Uygun Değildir"
YORUMLAR
26.05.2016

sezgin tanrıkulu efendi atatürk olsaydı o dokunulmazlıkları için uğraştığın kişileri astırırdı..atarük ün kurduğu chp şuanki chp diğildir..sen vatanına ihanet edenlerin yanında duruyorsun..kurucunuz vatanına ihanet edenleri öldürüyordu..bu nasıl bi anlayıştır..

27.05.2016

@SüleymanUsta, çomar olmayı bırakın da haber başlığına bakarak yorum yapmaya son verin! Sezgin Tanrıkulu ve haberde adı geçen diğer CHP'li milletvekilleri HDP'ye destek için değil, kendileri hakkında açılan fezlekeler yani dokunulmazlıklarının kaldırılmasının iptali için AYM'ye başvuruyorlar. Bilgine!

26.05.2016

AKTroller gelmeden bir açıklama yapayım. Kılıçdaroğlu AYM'ye başvuru yapılmasını, haklarında fezleke açılan yani dokunulmazlıkları kaldırılan milletvekilleri DIŞINDA yasakladı. Yani DOSYASI OLMAYAN AYM'ye BAŞVURAMAYACAK ya da destek veremeyecektir. Aksi halde partiden ihraç edilecektir. Oysa ki, Sezgin Tanrıkulu ve haberde adı geçen diğer CHP'li milletvekilleri HDP'ye destek vermek için değil, kendileri hakkında fezleke olduğu ve dokunulmazlıkları kaldırıldığı için AYM'ye başvuruda bulunuyorlar. Bu da gayet tabi normal bir durum. Kim bir suç işlerse ya da hakkında bir suç atılırsa yargılanmak ister ki? AKP'lisi de AYM'ye başvuracaktır, MHP'lisi de, CHP'lisi de HDP'lisi de... Dolayısı ile abesle iştigal bir durum yoktur. Ha AKP'lisi AYM'ye başvurmasa da olur, keza kendileri söylediler. AKP’li vekil Ensarioğlu "Aslında şimdiki sistem bizim daha çok işimize yarar. Yasama bizim elimizde, yürütme bizim elimizde, yargı bizim elimizde" diye.

26.05.2016

Akpli aym ye başvursa ne hakkında dava açacak yğrekli çıkmaz ki bu ülkeden

26.05.2016

Terörist seviciler!!!

26.05.2016

Tek başına iktidarın olduğu bir dönemde ülkenin terörden çektiği eziyeti muhalefete yıkacak kadar beyinsiz bir tek bu ülkede siz ve sizin gibilerden oluşuyor sanırım Şule Hanım.Mesela ben chp, mhp nin megriee megriee diye teröristlerle halay çektiğini görmedim, Abdullah bey dediklerini görmedim, 3-5 mehmet dediklerini görmedim.Başınızdaki örtüye saygım sonsuz ancak ilk önce beyninizin içindeki örtüyü havalandırmanız gerek diye düşünüyorum.Lakin oksijensiz kalmış durumda.

TÜM YORUMLARI OKU (26)