CHP, Saray'a Örtülü Ödeneğin İptali İçin AYM'ye Gidiyor

CHP, Cumhurbaşkanlığına istihbarat toplama yetkisi ve örtülü ödenek hakkı veren ve internet düzenlemesini içeren düzenlemeyi Anayasa Mahkemesine götürüyor. 

Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'nda 'Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi' kabul edilmişti. İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk, TBMM Genel Kurulu'nda torba yasa tasarısına önerge vererek yeni bir madde eklenmesi talebinde bulunmuştu. Kabul edilen önergeye göre; Cumhurbaşkanına istihbarat toplama yetkisi veriliyor, örtülü ödenek kullanma yetkisi getiriliyordu. 

Kabul edilen madde ile Cumhurbaşkanı ‘istihbarat ve savunma amaçlı' harcama yapabilecek. Bunun için kullanacağı ödenek de açık değil, denetimi olmayan gizli (örtülü) ödenek olacak. 

Cumhurbaşkanı örtülü ödeneği ayrıca ‘devletin millî güvenliği ve yüksek menfaatleri ile devlet itibarının gerekleri, siyasi, sosyal ve kültürel amaçlar ve olağanüstü hizmetlerle ilgili' işler için de kullanabilecek. Bu durumda cumhurbaşkanı her türlü ihtiyacı için örtülü ödeneği kullanabilecek. 

Yeni internet düzenlemesinin getirdikleri

İnternet ve sağlıkla ilgili düzenlemeleri de içeren torba kanunda, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nın (TİB) internette sakıncalı bulduğu yayınları 4 saat içinde kapatmasını düzenleyen ve geçen yıl Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen hükümleri yeni bir torbayla yeniden düzenledi. TİB Başkanı'nın doğrudan talimatı yerine başbakan ve bakanların talebiyle harekete geçilen kademeli bir düzenleme öngörüldü.

TİB Başkanlığı'nca internet ortamında yer alan yayınlarla ilgili içeriğin çıkarılması veya erişimin engellenmesi kararı hızla verilebilecek. Bunun için Başbakanlık veya bakanlıkların talebi gerekecek. 

Milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması, suç işlenmesinin önlenmesi veya genel sağlığın korunması ile ilgili ise bakanlıkların talebi yeterli olacak. Karar, TİB tarafından derhal erişim sağlayıcılara ve ilgili içerik ve yer sağlayıcılara bildirilecek. İçerik çıkartılması veya erişimin engellenmesi kararının gereği, derhal ve en geç kararın bildirilmesinden itibaren 4 saat içinde yerine getirilecek. İçerikler çıkarılıncaya kadar erişimin engellenmesi tedbirine devam edilecek.

CHA

Popüler İçerikler

Kızıl Goncalar Naim'in Yıllar Öncesinin Efsane Dizisinde Oynadığı Ortaya Çıktı!
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'dan 1 Mayıs Açıklaması: "Taksim Uygun Değildir"
MHP, TikTok'un Kapatılması İçin Kanun Teklifi Hazırlıyor: "Ahlak Yok Olursa Gelecek Yok Olur"