CHP, MHP ve HDP'nin Uzlaşması Halinde Türkiye'de Değişmesi Muhtemel 17 Şey

Her üç partinin de ortak kırmızı çizgileri var. Örneğin 17-25 Aralık dosyaları, Başkanlık Sistemi'nden vazgeçilmesi gibi. Koalisyonun oluşmasının önündeki tek engel şimdilik 'Çözüm Süreci' olarak görünüyor. MHP'nin buradaki beklentisi önce silahların bırakılması. Ancak bir başka formül de, HDP ve MHP'nin bir araya gelmeden, CHP'nin dışarıdan destekleneceği bir azınlık hükümetinin kurulması yönünde. Böyle bir durumun gerçekleşmesi durumunda ise, CHP aşağıdaki başlıklar çerçevesinde bir uzlaşı sağlayabilir.

1. Seçim Barajı

3 Parti'nin geçici bir süreliğine de olsa bir koalisyon kurması halinde, barajın tamamen kaldırılması veya %7,%5,%3 gibi bir seviyeye çekilmesi mümkün olacaktır.

2. Asgari Ücret

CHP,MHP ve HDP'nin asgari ücretin artırılması hususunda verdikleri beyanlar ortada. Bu açıdan asgari ücretin 1500 tl civarında bir seviyeye çekilmesi sürpriz olmaz.

3. Taşeron Sistemi

Sistemin ortadan kaldırılıp, tüm çalışanların kadroya geçirileceğini her üçü de vaat etmişti.

4. 17-25 Aralık Dosyaları

Dosyaların yeniden açılacağını, liderler seçim kampanyaları boyunca gittikleri her yerde söylediler. Tavırlarında bir değişiklik görünmüyor.

5. 4+4+4 Eğitim Sistemi

CHP'nin bu konuda yeni bir düzenlemeye gitmek istediği biliniyor.

6. Mit Tırları

3 liderin üzerinde uzlaştığı konulardan biri de yapılan sevkıyatlar. Konu mutlaka gündeme getirilecektir.

7. Yoksulluk

Bu seçimi farklı kılan şeylerden en önemlisi, muhalefet partilerinin ekonomi üzerinde yoğunlaşmasıydı. Bu sebeple, ilk etapta müdahale edilecek sorunlardan bir tanesinin de yoksulluk olacağını tahmin etmek zor değil.

8. İşsizlik

Yukarıdaki şartlar, elbette işsizlik sorununu da kapsıyor.

9. Nükleer Santral

Özellikle CHP ve HDP'nin çevreci enerji yatırımları konusunda hassas oldukları biliniyor. MHP'nin de farklı bir tavır sergileyeceği düşünülmüyor.

10. Türkiye Sanat Kurumu (TÜSAK) Düzenlemesi

Sanat alanında faaliyet gösteren tüm devlet kurumlarını etkileyen ve oldukça tepki çeken düzenlemeyi geri çekebilirler. Ya da kurumların görüşlerine başvurup yeni bir düzenlemeye gidebilirler.

11. Diyanet'e Çeki Düzen

Kurumun siyasete yakın bir duruş sergilemesinin önüne geçmek gerekli adımların atılacağını, liderler belirtmişti.

12. İş Güvenliği Yasası

Konunun öneminin 3 lider de biliyor. Geçtiğimiz yasama döneminde de meclise birçok önerge ve tasarı sunmuşlardı. Bu yüzden eksiklikleri gideren, çağdaş çalışma şartlarına uygun ve çalışanların hayatını gözeten bir yasanın çıkarılacağını söylemek, hayalcilik olmaz.

13. Çocuk Gelinler

Ülkenin kanayan bir yarası olan çocuk gelinler konusunda partilerin hassas bir duruş sergilediğini,  yaptıkları açıklamalardan biliyoruz.

14. Kadına Şiddet

Acil çözüm bekleyen konulardan bir tanesi de kadına şiddet sorunu. Liderlerin gerek seçim sürecinde gerekse de öncesinde verdikleri demeçler, bu sorunun üzerine kararlı bir şekilde gidileceği yönündeydi.

15. Basın Özgürlüğü

Yine seçim süreci boyunca, liderlerin en çok gündeme getirdiği konulardan biri de basın özgürlüğüydü. Koalisyon şartları arasında yeni bir düzenleme mutlaka olacaktır.

16. Toplantı ve Yürüyüş Hakkı

Anayasa'nın 34. maddesinin sunduğu hakların kullanılması önündeki engeller kaldırılacaktır.

17. Çiftçiye Ucuz Mazot

3 partinin de seçim bildirgesinde vardı. Bu yüzden hükümet kurma aşamasında her ne formül kullanılırsa kullanılsın, üzerinde uzlaşacakları temel maddelerden biri kesinlikle mazot olacaktır.

Popüler İçerikler

Atatürk'ün Okuduğu Bir Kitaba Krallarla İlgili Düştüğü Notu Görmelisiniz!
Özgür Özel ‘Büyük Sürpriz’ini Açıkladı: Kırmızı Kart Gösterdi!
Murat Övüç Dini Değerlerle Dalga Geçtiği İddiasıyla Gözaltına Alındı