CHP, MHP ve HDP'den 'İdam Cezası' Açıklaması

Meydanlarda yükselen 'idam' seslerinin Türkiye siyasetine yansımaları sürüyor. CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, bu konuda 'soğukkanlı ve sağduyulu olunmalı' uyarısında bulundu. MHP ise idama evet diyeceğinin sinyalini verdi. Grup Başkanvekili Akçay 'İdam cezası teklifi TBMM'ye gelirse MHP, aziz milletimizde oluşan bu temayülü değerlendirecektir ve karşılıksız bırakmayacaktır' dedi. HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen ise idam cezası ile ilgili herhangi bir düzenlemeye destek vermeyeceklerini söyledi ve idamla birlikte bireysel silahlanmanın da bir umut olarak tartışmaya açılmasının Türkiye'nin bir iç savaşa sürüklenme ihtimalini düşündürttüğünü belirtti.

AP

'Bu konuda çok soğukkanlı ve sağduyulu olunmalıdır'

Basın toplantısı düzenleyen CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, idam cezasıyla ilgili tartışmaların hatırlatılması üzerine şöyle konuştu:

'Bu konuda muhatap hükümettir. Hükümetin bu konuyu her türlü duygusallıktan ari bir şekilde değerlendirmesi gerekmekte olduğu çok açık ve ortadadır. Bu konunun muhatabı olan hükümetin daha böyle bir teklifi bizlerle ulaşmamıştır. Ama gündemden çıkmış olan bir konunun tekrar gündeme alınmasının ne kadar sağlıklı olacağını en iyi tartması gereken iktidar partisidir. Bu konuda çok soğukkanlı ve sağduyulu olunmalıdır.'

'İdam cezasının kaldırılmasına tek karşı çıkan Milliyetçi Hareket Partisi...'

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, 'Eğer hükümet, idam cezasının tekrar geri getirilmesi için Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne bir kanun tasarısı teklifiyle gelirse, bugüne kadar idam cezasının kaldırılmasına tek karşı çıkan Milliyetçi Hareket Partisi, elbette aziz milletimizde oluşan bu temayülü değerlendirecektir ve karşılıksız bırakmayacaktır.' dedi.

'Darbecilerin Mısır'da tercih ettiği bir yöntemi şimdi Türkiye'de darbeye karşı çıkanların savunuyor olması son derece dikkat çekici'

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Reuters'ın aktardığı bilgiye göre, HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen yaptığı açıklamada idam uygulamasının ceza hukuku açısından caydırıcılık niteliği taşımadığı gibi insan hakları açısından da kabul edilemez bir uygulama olduğunu söyleyerek, 'Darbecilerin Mısır'da tercih ettiği bir yöntemi şimdi Türkiye'de darbeye karşı çıkanların savunuyor olması son derece dikkat çekicidir' dedi.

İdamla birlikte bireysel silahlanmanın da bir umut olarak tartışmaya açılmasının Türkiye'nin bir iç savaşa sürüklenme ihtimalini düşündürttüğünü belirten Bilgen, Meclis'e böyle bir tasarı ya da teklif gelirse destek vermeyeceklerini kaydetti.

Bilgen şöyle konuştu: 'Zaten ceza kanunları geriye yürümez, bu boyutu da çok önemli. Kitle psikolojisi ekseninde yaşanan tartışmada siyasetçilerin bunu topluma anlatması gerekiyor. İkincisi de bu anayasal bir düzenleme gerektiriyor. Bu bağlamda ülkenin bir anayasa değişikliğini göze alması gerekiyor.'

AB: 'İdam Cezası Uygulayan Hiçbir Ülke AB Üyesi Olamaz'

İdam cezası tartışmalarına ilişkin bir açıklama da AB'den gelmişti. Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, idam cezası uygulayan hiçbir ülkenin AB üyesi olamayacağını söylemişti. Türkiye'nin Avrupa Konseyi'nin üyesi olduğunu ve Avrupa İnsan Hakları Bildirgesi'nin altında imzası olduğunu anımsatan Mogherini, 'Darbe teşebbüsü, Türkiye'nin hukukun üstünlüğü ilkesinden sapmasına bahane olamaz' demişti.

'Aceleci Karar Doğru Değil Ama İdam Talebini Gözardı Edemeyiz'

Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası açıklama yapan Başbakan Binali Yıldırım da, idamın görüşülebileceğinin sinyalini vermiş ve şöyle konuşmuştu: 'Düşünülür, konuşulur. Peşinen reddetmeyiz, peşinen de kabul etmemiz şu aşamada çok sağlıklı sonuçlar vermez.'

AA, Reuters ve Onedio

Popüler İçerikler

İstanbul Bağcılar ve Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Okullarda Yılbaşı Kutlamasını Yasakladı!
151 Gündür Oğlu Fatih'i Arayan Baba Esra Erol'a "Bulamıyorsan Müge Anlı'ya Çıkalım" Deyince Ortalık Karıştı
Almanya’daki Saldırıyı Kim Yaptı? Noel Pazarı Saldırganının Kimliği ve Röportajı Ortaya Çıktı