Terörist dedi fezlekesi CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba’nın, Suudi Arabistanlı işadamı Yasin El Kadı’ya yönelik “Küresel terörist” ifadeleri, aleyhine fezleke oldu. İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Selamettin Celep, hakaret ve iftiradan Ağbaba’nın dokunulmazlığının kaldırılmasını istedi.
Hürriyet'ten Bülent Sarıoğlu'nun haberine göre; 17 Aralık soruşturmasındaki takipsizlik kararlarının ardından siyasi süreçte ‘makul şüpheli’ ilk milletvekili, CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba oldu. Ağbaba’nın 17 Ekim 2014’te Etiler Polis Okulu arazisi önünde düzenlediği basın toplantısındaki açıklamaları, aleyhine fezleke olarak Meclis’e döndü. İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Selamettin Celep’in 13 Kasım 2014’te düzenlediği dosyada, Suudi Arabistan vatandaşı işadamı Yasin El Kadı’ya “Küresel terörist” ifadeleriyle alenen hakaret ve iftira ettiği gerekçesiyle Ağbaba’nın dokunulmazlığının kaldırılmasını istendi.
Hakaret-iftira
Ağbaba’nın, “Küresel terörist El Kadı ile AVM pazarlığına girildi mi? Bu arazi Yasin El Kadı’nın şirketine 460 milyon bedelle ihalesiz verildi mi? Beton ve rant lobisi ile iş tutan AKP, topraklarımızı teröristlere peşkeş çekiyor” sözlerinin hakaret ve iftira olduğu belirtilen fezlekede şöyle denildi: “Etiler semtinde alenen müştekinin (şikâyetçinin) adını belirterek ve ‘Küresel terörist El Kadı’ sözlerini birçok kere kullanarak, duraksamaya yer vermeyecek şekilde aşağılayıcı ve zan altında bırakıcı ifadelerle hakaret ettiği gibi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş ve Adalet ve Kalkınma Partisi yetkilileri ile hukuk dışı ilişkiler kurarak çıkar sağladığı, polis lojmanı yapılması düşünülen yeri gayrimeşru şekilde ihalesiz biçimde alarak haksız çıkar elde ettiğini öne sürdüğü, sözlerin süreli yayınlanan gazetelerin yanında bir kısım internet sitelerinde de kamuoyuna duyurulduğu, bu şekilde iftira suçunun da işlendiğine dair makul suç şüphesini oluşturacak delillerin bulunduğu kanaatine varılmıştır. Dokunulmazlığının TBMM tarafından kaldırılmasının gerektiği düşüncesiyle fezleke düzenlenmesi uygun görülmüştür.”
Cezası da artsın
Başsavcıvekili, suçun ‘yüklenen fiili işlemediğinden dolayı hakkında kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilmiş mağdur aleyhine gerçekleşmesi’ nedeniyle Ağbaba hakkındaki cezanın artırılarak uygulanmasını da talep etti. Başsavcıvekili, Türk Ceza Kanunu’ndaki ‘suçun alenen gerçekleşmesi’ ve ‘işlemediğini bildiği halde bir kimseye hukuka aykırı fiil isnat edilmesi’ gerekçeleriyle de cezada artış oranları öngördü. CHP milletvekili için talep edilen cezanın alt sınırı 1 yıl 9 aydan başlıyor, üst sınırı 8 yıl 4 aya kadar çıkıyor.
Veli Ağbaba: Onur sayarım
Hakkındaki fezlekeyi değerlendiren CHP’li Veli Ağbaba şunları söyledi: “Adım adım araziyi nasıl ele geçirdiklerini ve Yasin El Kadı’ya verildiğini tüm kamuoyuna gösterdik. Bu durum, hukukun AKP’nin elinde nasıl guguk kuşuna çevrildiğini göstermektedir. AKP, hukuku kendi adamlarını aklamak, muhalefeti karalamak için kullanmaktadır. Ayakkabı kutularını, elbise kılıflarını, kol saatlerini delil olarak göremeyen hukuk, basın açıklamamızın haberlerini delil olarak görebilmektedir. Anlaşılıyor ki Yasin El Kadı sadece İstanbul’u yönetmekle kalmıyor, Türkiye’de hukuk sistemini de yönetiyor. Savcı makul şüphe oluştuğuna karar vermiş. Makul şüpheli ilk milletvekili oldum. Bu duruma hiç şaşırmadım. 17-25 Aralık sonrasında tüm mevcut delillere rağmen aklanan ve yargı önüne çıkarılmayan bakanlar varken, yargılanmayı ve hem de böyle bir talan ve gasp konusunu gündeme getirdiğim için hakkımda fezleke hazırlanmış olmasını onur sayarım. Bu talan sürecinin peşini bırakmayacağız. Gözümüzü korkutamayacaklar. Rant lobilerinin ipliğini pazara çıkarmaya devam edeceğiz.”
Kara liste kronolojisi
Suudi Arabistanlı işadamı Yasin El Kadı, 11 Eylül 2001’de İkiz Kuleler’e ve Pentagon’a yapılan saldırılardan 1 ay sonra, 12 Ekim 2001’de terörizme destek suçundan önce ABD’nin kara listesine girdi. Usame bin Ladin ile bağlantısı gerekçesiyle ABD belgelerinde ‘Özel Olarak Belirlenmiş Küresel Terörist’ olarak geçti. 5 gün sonra, 17 Ekim‘de aynı kararı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi de verdi. Ondan 2 gün sonra, 19 Ekim 2001’de ise Avrupa Birliği Konseyi, terörle bağlantısı olduğuna karar verip El Kadı’yı kara listeye aldı. Türkiye’de de bu kararlara dayanılarak Aralık 2001’de Bakanlar Kurulu kararıyla malvarlığı donduruldu. Kararların ardından El Kadı, uzun bir hukuk mücadelesi başlattı. Temmuz 2006’da Danıştay Türkiye’deki kararı iptal etti. El Kadı, karar alma süreçlerindeki bazı usul hataları nedeniyle önce 30 Eylül 2010’da Avrupa’nın sonra da 5 Ekim 2012’de BM’nin listelerinden tamamen çıkmayı başardı. ABD yönetimi, kara liste uygulamalarında El Kadı’dan savunma alınmamasına dayalı usul hatalarından kaynaklanan kararlara uzun süre direndi ve kararından içerik olarak emin olduğunu vurguladı. Ancak El Kadı’nın yaptığı başvuruyla ilgili yürütülen incelemenin ardından iki yıl sonra ABD de El Kadı konusunda AB ve BM’ninkiyle aynı sonuca ulaştı ve ABD Hazine Bakanlığı, 26 Kasım 2014’te El Kadı’nın kara listeden çıkarıldığını duyurdu.
Hepsinden aklandı
Böylece yaklaşık 13 yıl sonra hakkındaki bütün kara liste kararlarından aklanmış oldu. El Kadı, kara listeye alınmadan önce ABD pazarındaki yatırımlarıyla, inşaat, gayrimenkul ve bankacılık gibi farklı sektörlerde şirketleriyle biliniyordu. 15 Şubat 2013’te Merter’de geçirdiği trafik kazası, yakınlarınca ‘suikast girişimi’ olarak yorumlanmıştı.