CHP Genel Başkan Yardımcısı Tarhan'ın Kendi Tarihinden Haberi Yok

CHP Genel Başkan Yardımcısı Tahsin Tarhan, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’na yönelik istifa çağrıları için, 'CHP tarihinde genel başkan istifası ya da imza ile gönderilmesi gibi bir şey yok' dedi. Oysa ki CHP'de İsmet İnönü, Bülent Ecevit ve Deniz Baykal genel başkanlık koltuğundan istifa ederek ayrılmıştı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Tahsin Tarhan, seçimin ardından yapılan ilk Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısında kurultayın gündeme geldiğini belirtti. 

Kongre takvimini başlattıklarını belirten Tarhan, 'Kongre sonrası Parti Meclisi kararı ile kurultaya gideceğiz” dedi.

CHP'nin kurultayda özeleştiri vererek genlerini yenilemesi gerektiğini söyleyen Tarhan, 'Yani kan akışı daha iyi olmalı” ifadelerini kullandı. Tarhan, 'Peki vücudun beyni de değişmeli mi?' sorusuna, 'Onun kararını kurultay verir. Kurultayda yeni adaylar, yarış olabilir. Biz ona karar veremeyiz' yanıtını verdi.

Tarhan, Genel Başkan Kılıçdaroğlu’na yönelik istifa çağrıları ile ilgili, 'CHP tarihinde genel başkanın istifası veya imza ile gönderilmesi gibi bir şey yoktur, yeni aday çıkarsa yeni yarış olursa olabilir biz ona karar veremeyiz' dedi. 

Ancak Tarhan'ın bu açıklaması gerçeği yansıtmıyor. CHP'nin tarihine bakıldığında İsmet İnönü, Bülent Ecevit ve Deniz Baykal'ın genel başkanlıktan istifa sonucu ayrıldığı görülüyor.

İsmet İnönü

12 Mart 1971 askeri muhtırasının ardından kurulan Nihat Erim'in başbakanlığındaki hükümete katılıp katılmamak konusu CHP içinde tartışmalara sebep oldu. Genel Başkan İsmet İnönü, Erim hükümetinin desteklenmesi gerektiğini savunurken, Genel Sekreter Bülent Ecevit ise İnönü'ye itiraz ediyordu. Parti içindeki bu gerilim Ecevit'i istifaya götürdü.

CHP 5 Mayıs 1972'de olağanüstü kurultaya gitti. İnönü-Ecevit çekişmesine sahne olan kurultayda Ecevit yanlısı Parti Meclisi kurultaydan güvenoyu alınca, İnönü, 8 Mayıs 1972 tarihinde, 33 yıldır sürdürdüğü genel başkanlık görevinden istifa etti.

Bülent Ecevit

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin 12 Eylül 1980'de yönetime el koymasının ardından CHP Genel Başkanı Bülent Ecevit dönemin siyasetçileriyle birlikte Hamzaköy'de zorunlu ikamete tabi tutuldu. 

Hamzakoy'daki ''misafirliği'' 11 Ekim 1980 tarihinde sona eren Ecevit, 30 Ekim 1980'de CHP Genel Başkanlığı'ndan istifa etti.

Deniz Baykal

CHP 1999 yılında yapılan seçimlerde yüzde 10 barajını aşamadı ve tarihinde ilk kez Meclis dışı kaldı. Seçimin ardından tepkilerin odağına yerleşen CHP Genel Başkanı Deniz Baykal görevinden istifa etti. Baykal Eylül 2000'de yapılan kurultayda yeniden genel başkanlığa seçildi.

Baykal 2010 yılında seks kasedi iddialarının ardından bir kez daha genel başkanlıktan istifa etti.

Popüler İçerikler

Mauro Icardi'den Olay Wanda Nara Paylaşımı: ''Evimde 2 Saat Boyunca Beni Taciz Etti''
Yönetmen İlker Canikligil'in "Kaçak Film" Çıkışına Röportaj Adam'dan Aşırı Haklı Tepki
Sevgilisine Atacağı Fantezi Mesajını Yanlışlıkla Karısına Atan Ünlü Patron İcralık Oldu
YORUMLAR
20.06.2023

Cahil dediğiniz akp den1000 kat daha cahilsiniz hatta zır cahilsiniz oyumu size verdim ama allahtan iktidara gelemediniz siz bunları da aratırdını

20.06.2023

Aynen bunu yazacaktım...

20.06.2023

solo testi yapıp beyinsiz ya da gerizekâlı çıkan herkesi partiye almışlar bravo.. ben de bu yaşımda sandık görevi alıp 15 saat görev yapayım ne güzel lan!

Pasif Kullanıcı
20.06.2023

Seçmenle dalga geçiyorlar resmen

TÜM YORUMLARI OKU (11)