ChatGPT Yokken Onlar Vardı! Tarihte Geliştirilen En Eski Yapay Zeka Uygulamaları

Son dönemde hayatımızın neredeyse her alanında olan ChatGPT başta olmak üzere pek çok yapay zeka uygulaması bizi şaşırtmaya devam ediyor. Peki yapay zeka uygulamaları bu kadar gelişmeden önce tarihte neler vardı? Gelin birlikte tarihteki yapay zeka uygulamarını incelediğimiz bir zaman yolculuğuna çıkalım!

Her geçen gün farklı bir gelişme ile karşımıza çıkan yapay zeka uygulamaları gerçekten hepimizi etkisi altına aldı.

Popülerliği de her geçen gün artan yapay zeka uygulamaları gerçekten de teknoloji alanındaki bu çalışmalara olan ilgimizi de arttırdı.

ChatGPT başta olmak üzere şu anda aktif olarak kullandığımız yapay zeka uygulamaları için tarihte bir yolculuğa çıkmaya ne dersiniz?

İşte tarihte kullanılan en eski yapay zeka uygulamaları!

1. Logic Theorist

Logic Theorist aslında yapay zekanın ilk programlarından biri olarak karşımıza çıkıyor. Allen Newell ve Herbert A. Simon tarafından geliştirilen program özünde matemariksel teoremleri kanıtlama yeteneğine sahip ilk bilgisayar programlarından biriydi.

2. ELIZA

Terapi oturumunu simüle eden bir sohbet programı olan ELIZA, geçmişin ChatGPT'sine benziyordu. Joseph Weizenbaum tarafından 1966'da geliştirilen ELIZA, verdiği basit yanıtlar sayesinde kişinin konuşma terapisi deneyimi yaşamasını sağlıyordu.

3. Deep Blue

1997 yılında hayatımıza giren Deep Blue aslında IBM tarafından geliştirilen bir satranç programıdır. Öyle ki Deep Blue, dünya satranç şampiyonu Garry Kasparov'a karşı oynadığı altı oyunlu bir maçta bir galibiyet ve beş beraberlik elde etmiştir. Bundan dolayı Deep Blue, dünya satranç şampiyonunu yenen ilk bilgisayar programı olarak karşımıza çıkmakta.

4. Shakey

İnsana benzer bir algı ve hareket yeteceğine sahip olan Shakey, Stanford Araştırma Enstitüsü'nde geliştirilen bir robottu. Hem robotik hem de yapay zeka alanında büyük bir başarı olan görülen Shakey nesneleri tanıyabiliyor ve karmaşık görevleri yerine getirebiliyordu.

5. MYCIN

1976'da Stanford Üniversitesi'nde geliştirilen bir sistem olan MYCIN aslında tıbbi teşhis ve tedavi planlaması için kullanılan bir programdı. Özellikle bakteriyel enfeksiyonların teşhis ve tedavisi konusunda insan doktorlara yardımcı olmak için tasarlanmıştı.

6. ALVINN

Bir yapay sinir ağı tabanlı bir otomatik sürüş sistemi prototipi olan ALVINN, görüntü verilerini analiz ederek yol koşullarını algılamaya ve aracı sürmeye çalışıyordu. O dönemde otonom araçlarla ilgili önemli bir adımdı, aslında Tesla'nın da başlangıcı olarak görülebilir.

7. Siri

2011 yılında hayatımıza giren bir sanal asistan ve sesli komut sistemi olan Siri de yapay zeka uygulamaları arasında. Siri, kullanıcının sesli komutlarına yanıt vererek bilgi sağlamak, görevleri gerçekleştirmek ve akıllı telefonun işlevlerini kontrol etmek için doğal dil işleme tekniklerini kullanıyor.

8. Watson

2011 yılında IBM'in geliştirdiği yapay zeka Watson, Jeopardy! adlı popüler Amerikan bilgi yarışması programında yarışarak insan rakiplerini yenmiş ve büyük bir yankı uyandırmıştı. Doğal dil işleme, makine öğrenimi ve bilgi tabanlı sistemleri bir araya getirerek soruları anlayan ve doğru yanıtları üretmek için karmaşık algoritmaları kullanan Watson, genel kültür konularında uzman bir yapay zeka olarak kayıtlara geçti.

9. AlphaGo

2016 yılında Google'ın DeepMind şirketi tarafından geliştirilen bir yapay zeka programı olan AlphaGo, dünya Go şampiyonunu yenerek, karmaşık stratejik oyunlarda insanları yenme konusunda önemli bir adım atarak dikkatleri üzerine çekmişti.

Popüler İçerikler

HTŞ Lideri Colani Kadına Başını Örtme Talimatı Verdiği Videoyla İlgili İlk Kez Konuştu
Müge Anlı'da Yeni Bir Fenomen Doğdu: Habibe Kendine Has Tarzı ve Tavrıyla Hepimizi Fena Gaza Getirdi!
Kızılcık Şerbeti'nin Görkem'i Özge Özacar'dan Pembe'nin Osmanlı Tokadına Yanıt
YORUMLAR
22.08.2023

Siri çıktığında hayranlıkla birbirimize anlattığımız zamanlar şimdi ayağa düştü hey siri bak hele 😅😅😅

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ