ChatGPT gibi araçların bazı okullarda, devlet kurumlarında yasaklanması, eğitim ve teknoloji alanlarında etik ve güvenlik kaygıları nedeniyle yaşanıyor. Hem alt yapı ve sistemler, kullanılan teknolojiler, yöntemler ve araçlar, yasalar, kurallar, vb. hem de insanların bakış açısı, zihinsel ve ruhsal durumları bu kadar kabiliyetli bir yardımcıyı, yeni elemanı kullanmaya hazır değil.
Şöyle bir metaforla anlatayım; mevcut okulları mağara evler, insanları da mağara devri insanları gibi düşünün. Birdenbire mağaralara bilgisayarlar, beyaz eşyalar, elektronik cihazlar, drone’lar geldiğini farz edin. İnsanlar hem ne olduğunu anlayamazlar hem de elektrik, su, internet, vb. tesisatı olmadığı için kullanamazlar.
Bu tabii ki abartı ancak insanlığın karşılaştığı ve yapay zekâ bu hızla gelişirse hissedeceği, içine düşeceği durum buna benzer bir şey olacak. Onun için reddetmek yerine öğrenmek, hangi ihtiyaçlarımızı çözer konularına ve bu önlenemez gelişmeden, gerçekten nasıl daha fazla yararlanırız’ a odaklanmak çok akıllıca ve yararlı olur.
Yapay zekanın eğitim dünyasında yer almasının avantajları ve dezavantajları:
1. Eğitimi daha fazla kişi için erişilebilir kılarak bilgiye ve öğrenme fırsatlarına daha geniş kitlelerin ulaşmasını sağlar.
2. Öğretmenlerin idari işler, sınav ve ödev değerlendirmeleri gibi zaman alıcı görevlerinden bazılarını üstlenerek, öğretmenlerin öğrencilerle daha fazla ilgilenmelerine olanak tanır.
3. Öğrencilere anında ve objektif geri bildirim verilmesini sağlayarak, öğrenme süreçlerini hızlandırır ve etkinleştirir.
1. Öğrenci verilerinin gizliliği ve güvenliği konusunda sakıncalar yaratabilir.
2. Eğitim teknolojilerine erişim imkanları eşit olmayan topluluklar arasında, eğitimde dijital bölünme ve eşitsizliklere neden olabilir.
3. İnsan etkileşiminin azalmasına, yoğun kullanımı, öğrencilerin sosyal beceriler ve empati geliştirme gibi önemli alanlarda eksik kalmalarına yol açabilir.
4. Öğretim ve değerlendirme süreçlerinde kullanımı, etik ve değer temelli kararlar konusunda tartışmalara neden olabilir.
Sonuç olarak, yapay zekâ araçlarının eğitim dünyasındaki avantajları ve dezavantajları dikkate alınmalı. Tıpkı “diğer her alanda olduğu ve olacağı gibi” dikkatli bir şekilde uygulanmalı ve geçiş, adaptasyon sürecinde hibrit çözümlerle kullanımı sürekli değerlendirilerek geliştirilmeli yararlı taraflarından istifade etme fırsatı kaçırılmamalıdır.
Instagram
Twitter
Linkedln
Facebook
YouTube
Bu makalede öne sürülen fikir ve yaklaşımlar tamamıyla yazarlarının özgün düşünceleridir ve Onedio'nun editöryal politikasını yansıtmayabilir. ©Onedio
Yazının tamamını okudum lakin Ufuk Tarhan'ın her yazısı zaten birbirinin aynıdır. Geliyor gelmekte olan. Eğitimli noral ağların birbiri ile birleşmesi çok yakın bu da bizi tekilliğe biraz daha yaklaştırıyor. Bu yüzden chatGPT değil ama pek çok şeyi bir arada yapabilen yapay zeka motorları birleşimi olan bir yazılım (illa robot olmak zorunda değil) çoğu öğretmenin yerini alabilir.
Öğretmene gelene kadar binlerce mesleğin yerini alır ve daha iyi yapar