Charlie Hebdo Hz. Muhammed Karikatürünü Davadan Önce Yeniden Yayımladı

2015 yılında Fransız mizah dergisi Charlie Hebdo'ya düzenlenen ve 12 kişinin hayatını kaybetmesine sebep olan saldırının davası yarın başlıyor. Dergi, Hz. Muhammed'e hakaret ettiği gerekçesiyle tepkilere neden olan karikatürü duruşma öncesi yeniden yayımladı.

BBC Türkçe'nin aktardığı bilgiye göre, derginin yayın yönetmeni Laurent 'Riss' Sourisseau, son sayıda kaleme aldığı başyazıda, 'Asla diz çökmeyeceğiz, asla vazgeçmeyeceğiz' ifadelerini kullandı.

7 Ocak 2015'te silahlı saldırganlar Charlie Hebdo'nun Paris'teki binasını basmış ve 12 kişiyi öldürmüştü. Cezayir asıllı Cherif ve Said Kouachi kardeşler tarafından düzenlenen saldırıyı El Kaide üstlenmişti. Örgüt, derginin Muhammed Peygamber karikatürlerini yayımlamasının 'intikamının alındığını' duyurmuştu.

Charlie Hebdo'nun olaydan sonraki ilk sayısının kapağında da Hz. Muhammed tasviri yer almıştı.

"Yeniden yayımlamak için doğru zaman"

Charlie Hebdo'nun son sayısının kapağında, 2005'te Danimarka'daki Jyllands-Posten gazetesinde yer verilen ve 2006'da Charlie Hebdo tarafından tekrar basılan 12 karikatür yer alıyor.Kapağın merkezinde ise 2015'teki saldırıda yaşamını yitiren ve Cabu olarak tanınan karikatürist Jean Cabut'un Hz. Muhammed tasviri var. Derginin son sayısının manşetinde, 'Hepsi bunun için' yazıyor.

Derginin editör ekibi, katliama ilişkin davanın duruşmasından hemen önce karikatürleri yeniden yayımlamak için 'doğru zaman' olduğunu savundu:

'2015'teki saldırıdan sonra sık sık Muhammed Peygamber'in diğer karikatürlerini de yayımlamamız talep edildi. Bunu yapmama nedenimiz yasak olması değildi, ki yasa bunu yapmamıza izin veriyor. Bunu yapmak için iyi bir gerekçemiz olmalıydı, anlamlı ve bazı konuları tartışmaya açacak bir gerekçe…'

"İfade özgürlüğü" ve "hakaret" tartışması yarattı

Derginin ofisini hedef alan saldırının ardından, Charlie Hebdo'nun yayın çizgisi de tartışmalardan nasibini aldı. Kimileri derginin yapmaya çalıştığının ifade özgürlüğünün önünü açmak olduğunu savunurken, kimileri derginin 'çizgiyi aştığı' değerlendirmesini yaptı.

Öte yandan, katliamı lanetlemek için kullanılan #JeSuisCharlie (Ben Charlie'yim) sloganı, Fransa'da ve tüm dünyada kabul görerek katliama tepkinin ortak sloganı haline geldi.

Popüler İçerikler

Karısının Başka Biriyle İlişkiye Girdiğini İzleyen Adamdan Şaşırtan İtiraflar!
Survivor Aleyna Kalaycıoğlu Elenir Elenmez O İsmi Takipten Çıktı!
Kendisini ‘Cinsel Terapist’ Olarak Tanıtan Buse Aydın’ın Yetkisi Yokmuş!
YORUMLAR
01.09.2020

kanı bozuk ınsanlar hıç kımse bır mılletın değerlerı uzerınde mızah yapmamalı . musluman hrıstıyan farketmez desteklemıyorum

Bu adamların yaptığı iğrençlikleri düşünce özgürlüğü olarak gören bazıları var.Millet bu adamların en son karikatüründe geçen ''Aptallar tarafından sevilmek zordur'' sözü geçiyor ; müslüman halklar için.Yani adamlar milyonlarca insana hakaret ediyor.Zavallı Ukrayna daha trajedik uçak düşmesi olayının etkisini atlatamadan bu adamlar olay ile dalga geçtiler.İtalyada deprem olduğunda ölen insanlar ile dalga geçti lan adamlar,italyanlar tepki gösterince ''Sizde evlerinizi ve yollarınızı mafyaya yaptırmasaydınız'' dediler; orada ölenlerin masum olabileceğini veya kendi savunmalarındaki mafyaya karşı olabileceğini bile düşünmeden.Bu adamların tek istedikleri hem de böyle kritik bir zamanda(Fransanın doğu akdenizde müdahale etmesi v.s) kurumuş yarayı kaşıyarak dikkat çekmek.Kısacası aptal olmayın, bu dergi ''Düşünce özgürlüğü'' adı altında ırkçılık,din düşmanlığı,insanın en doğal hakları olan yaşama hakkına bile faşistçe saldıran bir örgüt,bir paçavra parçası.

02.09.2020

Aklı başında tek yorum bu koca sayfada... Herkes önce ifade özgürlüğünü bir öğrense sonra yorum yapsa keşke...

01.09.2020

Şunu asla anlayamıyorum... din bir insan’ın kendi öz inancıdır. Neye inandığın, neye tapındığın sadece ve sadece kişinin kendisini ilgilendirir, bunun üzerinden insanların inandığı dini başkasına empoze edeceğim diye birbirini öldürmesi ne tür bir yobaz yapının dayatmasıdır. Bu olayda iki tarafta bence eşit oranda olmasa da suçlu. Sen benin dinim üzerinden benin peygamberimle dalga geçemezsin, sen de bunu yaptı diye 12 insanı katledemezsin. Bu işin oluru bu değil.

01.09.2020

Ayrıca da dini kişisel çıkarları için kullanan insanlar yüzünden müslümanlığın kötü bir din olduğu gerçeğini kimse savunmamalıdır. Bu da çok yanlış bir davranış biçimi.

TÜM YORUMLARI OKU (57)