Ceylin’in Yolculuğuna Tanıklık Etmek

Her şey Inogar ve İhtiyaç Haritası sayesinde hayatıma giren çalışma arkadaşım, dostum Mehmet Sarıca’nın bundan iki buçuk yıl kadar önce bana mevsimlik tarım ve erken yaşta zorla evlendirme konularını odağına alan bir film projesi olan Ceylin üzerinde çalıştıklarını aktarmasıyla başladı. İyi bir takipçi olmanın dışında, film dünyasına uzaktım ama mevsimlik tarım ve çocuğun iyi olma haline dair tartışmalara Yönetim Kurulu’nda yer aldığım İstanbul Bilgi Üniversitesi Göç Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin* projeleri ve yayınları** nedeniyle oldukça aşinaydım.

Heyecanla dinledim Sarıca’yı ve elimden gelen her türlü desteği vereceğimi söyledim.

Filmin yönetmeni Tufan Şimşekcan da mevsimlik tarımla ilgili belgesel çekerken Adana’daki çadır kentlerdeki okullaşamama, eğitimime erişememe, erken yaşta zorla evlendirilme sorunlarını gözlemlemiş ve ilk uzun metrajlı filminde bu şartlarda yaşayan çocukların, çadır kentlere sığdırılmış hayatların, sıkışmışlığın hikâyesini anlatmak, onların sesi olmak istemişti.

Başlarda yalnızca akademik açıdan ve Fongogo’da açılan proje sürecinde katkı vereceğimi düşünürken zamanla kendimi film ekibinin içinde buluverdim. Hatta Adana’da çekilen bir kafe sahnesinde rol de aldım. Oynadığım karakter masada karşılıklı oturduğu partneri ile tartışıyor ve bir noktada dayanamayıp masadan kalkıyordu. Partneri öfkeyle kolunu tutarak gitmesine engel olmaya çalışıyordu. Tufan’ın bu sahneyi dâhil etmesinin nedeni şiddetin, sosyo-ekonomik sınıf farkı gözetmeksizin her ilişkide, mekânda yaşanabileceğine dikkat çekmekti.

Senaryo sürecinden kaynak yaratmaya çabalarına, sete, post prodüksiyon aşamasına kadar, bir şekilde, içinde olduğunuz, takip ettiğiniz bir filmin festivallerden kabul almaya başlamasının mutluluğunu da Ceylin sayesinde tattım. 

Ceylin’in İlk gösterimi, yani Türkiye prömiyeri, Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması'nda da yarıştığı, Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’nde gerçekleşti. 30 yıldır film festivallerini heyecanla takip ediyordum ama ilk kez içeriden deneyimliyordum süreci. Gerçekten çok heyecan vericiydi.

Ceylin’in Dünya Prömiyeri ise IFFI’de (Hindistan Uluslararası Film Festivali) gerçekleşti.

Ben yine oradaydım. Gösterimden sonraki söyleşide ve basın toplantısında dünyanın her yerinden gelen sinemaseverler, sektör çalışanları, prodüktörler, oyuncular, yönetmenler, akademisyenler ile mevsimlik tarım, erken yaşta zorla evlilikler, Ceylin’de yer alan metaforlar, kullanılan müzikler üzerine tartıştık. 

İzleyici ile üçüncü buluşma ise, Uluslararası Boğaziçi Film Festivali’nde, hatırımda yer etmiş çok sayıda filmi izlediğim, İstanbul Atlas Sineması’nda, sivil toplum dünyasından çok sayıda arkadaşımızın, ailelerimizin, öğrencilerimin katılımı ile gerçekleşti. Halen haber beklediğimiz çok sayıda festival var.

Dileğim, tüm ekip olarak*** dileğimiz Tufan’ın yengeç imgesi ve yengeç sepeti metaforu ile çok güçlü bir şekilde aktardığı mevsimlik yaşamların koşullarının iyileşmesine katkı sunabilmek, bu konuyu gündeme getirebilmek ve gündemde tutmak.

*Göç Çalışmaları - Uygulama ve Araştırma Merkezi

**Adana’da (Mevsimlik Gezici) Tarım İşçilerinin Çocuklarının Yaşam Koşullarının Çocuğun İyi Olma Hali Perspektifinden İyileştirilmesi, Pınar Uyan Semerci, Emre Erdoğan, 2017

***Ceylin (2022) - IMDb

Instagram

X

Facebook

Bu makalede öne sürülen fikir ve yaklaşımlar tamamıyla yazarlarının özgün düşünceleridir ve Onedio'nun editöryal politikasını yansıtmayabilir. ©Onedio

Popüler İçerikler

İstanbul Bağcılar ve Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Okullarda Yılbaşı Kutlamasını Yasakladı!
Kadınlarla Kafayı Bozan Sözde Hoca Bu Kez de "Karını Bize de Evde Oynat" Sözleriyle Tepki Çekti
Gazeteci Özlem Gürses TSK Hakkındaki İfadeleri Nedeniyle Gözaltına Alındı