Van'a gelen Çevre Mühendisleri Odası Genel Başkanı Baran Bozoğlu, kentin çevre sorunlarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Atıklardan dolayı Van Gölü'nün gittikçe kirlendiğini ve ömrünün kısaldığını söyleyen Bozoğlu, yıllardır Van'ın büyük sorunlarının başında gelen Van çöplüğünün de metan seviyesinin çok yükselmiş durumda olduğunu ve patlama riski olduğunu söyledi.
Çevre sorunları olan bölgeleri yerinde görmek ve kentteki çevre mühendislerinin sorunlarını görüşmek üzere Van'a gelen Çevre Mühendisleri Odası Genel Başkanı Baran Bozoğlu, Van'ın ciddi çevre sorunlarının olduğunu belirtti. Özellikle Van Gölü'ne dikkat çeken ve gölün ömrünün kısa olduğunu ifade eden Bozoğlu, 'Bir yandan Van Gölü ile gurur duyacaksın, koruduğunu söyleyeceksin, Van Gölü'nü bir değer olarak ortaya koyacaksın, bir yandan da atığını, bütün pisliğini bu göle boşaltacaksın. Bu kabul edilebilir değil. Ben yetkilileri uyarıyorum Van Gölü ölmek üzere olan bir göldür. Van'da vahşi bir depolama alanı var. Çöpler doğaya veriliyor. Hiçbir düzenleme yok. Birçok atık Van Gölü'ne akıtılıyor. Bu Van Gölü'nün yok olmasına neden olacak. Tıpkı Ankara'daki Mogan Gölü'nde olduğu gibi. Van Gölü'nün büyüklüğüne bakıp 'nasıl olsa bize bir şey olmaz' yaklaşımı doğru bir yaklaşım değildir. Bu noktada Van Gölü'nün ömrünün kısaldığını söyleyebiliriz' diye konuştu.
Van'da bir takım arıtma tesislerinin olduğunu fakat yaptıkları incelemede özellikle Erciş ve Muradiye'deki bölgelerdeki arıtma tesislerinin çalışmadığını gördüklerini de söyleyen Bozoğlu, 'Üzerinde otlar bitmiş durumda. Dolayısıyla atık sular arıtılıyormuş gibi gösteriliyor. Fakat çalışmıyor. Bu oranlar geri kalmışlığın somut göstergeleridir. Van Gölü'ne sahip çıkılmadığının, kirlenmesine göz yumulduğunun kanıtıdır. Yani aslında atık sular arıtılmamakta, derelere, Van Gölü'ne endüstriyel ve evsel atıksular boşaltılmaya devam edilmektedir' dedi.