Çevre Kirliliğini Azaltmak İçin Yapılabilecekler

Araçların yarattığı hava kirliğinin daha da azaltılması için hepimizin bilmesi gereken maddelere aşağıdan ulaşabilirsiniz. Tabii daha az sayıda aracın yola çıkması için de, TAG da denenmeli.

  • Yakin mesafeleri yürüyerek veya bisikletle asmak, hem daha sağlıklı, hem de çoğu zaman otomobilden daha hızlıdır (park aramak, kuyruk, vs.). Bir yere varmak için yürümekten sonra çevreye ve sağlığa en zararsız yöntem bisikletle gitmektir, çünkü bisikletler fosil yakıt harcamıyorlar, atik gazlar oluşturmuyor ve diğer taşıt araçlarına göre daha az yer kaplıyorlar. Bu nedenlerden dolayı bisiklet kullanımı çevrenin korunmasında büyük katkıda bulunuyor.

  • Özel araba yerine tren, tramvay ve otobüs gibi toplu taşıt araçları kullanılabilir. Toplu taşıt araçları özel araçlara nazaren çevreye daha uyumludur. Çünkü bir yere gitmek için toplu taşıt araçları kullanıldığı taktirde trafikte ki araba sayısı azalacaktır. Böylece hem havayı kirleten eksoz gazları azalacak hem de ham madde tasarruf edilecektir. Toplu taşıt araçları ile bir yere varmak için arabaya nazaren biraz zaman alabilir, ama bu zaman günlük gazete, dergi veya kitap okuyarak değerlendirilebilir ayrıca arabaya nazaren daha stressizdir.

  • Araba motoru durduğu yerde ısıtılmamalıdır. Motor çalıştıktan sonra hemen hareket edilirse motor daha çabuk ısınır. Böylece yakıt tasarrufunun yanısıra hava da kirletilmemiş olur.

  • Dengeli araba kullanarak ve zamanında vites değiştirerek hem yakıt tasarruf edilir, hem eksoz gazından kaynaklanan hava kirliliği azaltılır hem de çevreye daha az gürültü verilir.

  • Araba üst bagajları hava direncini yükseltir ve böylece daha fazla yakıt harcanır. Yüksüz üst bagajlarda %12 ve yüklü üst bagajlarda ise %25 daha fazla yakıt tüketildiği ADAC tarafından tespit edilmiştir. Bundan dolayı üst bagaçlar kullanılmıyorsa çıkartılarak yakıt tasarruf edilebilir.

  • Kapalı tren yollarında, hareket etmeyen kuyruklarda ve uzun trafik lambası beklemelerinde motoru kapatarak hem yakıt tasarruf edilir, hem de çevre korunmuş olur.

  • Otoyollarda hiçbir zaman son hız yapılmamalıdır. Böylece yakıt tasarrufunun yanısıra fazla gürültü ve hava kirliliği azaltılır. Ayrıca güvenlik ve arabanın ömrü de uzar. Eğer araba son hızın %20 altında kullanılırsa %30 yakıt tasarruf edilir.

  • Araba boşta çalıştığı taktirde de fazla yakıt harcar ve havayı kirletir. Arabanın yarim dakikalık boşta çalışması, arabayı kapatıp tekrar çalıştırarak havaya verilen eksoz gazinin eş değerindedir.

  • Arabada olan fazla yükte harcanan yakıt miktarını artırır. 100 kiloluk fazla yükte 100 kilometrede yaklaşık 1 litre fazla yakıt harcanır. Bundan dolayı lüzum olamayan eşyalar çıkartılarak yakıt tasarruf edilebilir.

  • Araba lastiklerinin havası doğru olmalıdır. Yanlış hava basıncı güvenli araba sürüsünün azaltmasının yani sıra hem lastikler çabuk aşınır hem de fazla yakıt harcanır. Bundan dolayı lastiklerin havası düzenli olarak kontrol edilmelidir.

  • Yeni araba alımında aracın az benzin harcamasına, beş vitesli ve katalisatörlü olmasına dikkat edilmelidir.

Kaynak: www.cevreci.wordpress.com

Popüler İçerikler

İzmir'de 5 Küçük Kardeşin Öldüğü Yangın Faciası: Bakanlık, Aileyi 18 Kez Ziyaret Etmiş!
İzmir'de 5 Küçük Kardeşi Öldüren Yangında Acı Detay: Kapıyı Kilitleyerek Giden Annenin İfadesi Ortaya Çıktı!
Galatasaray'ın Yıldızı Osimhen İçin Fenerbahçe Napoli ile Temasa Geçti