Çevre Kirliliği Konusunda Artık Ciddi Şekilde Kaygılanmaya Başlamamız İçin 14 Sebep

Çevre kirliliği insanoğlunun kaygılanması, çözüm bulması gereken bir konu. Ancak ne yazık ki hala pek ciddiye alıyormuşuz gibi görünmüyor. İçeriğimize bir göz atın ve ardından düşünmeye başlayın.

1. Denizlere her yıl atılan çöp miktarı 6 milyon kilogramdan fazla ve bunların çoğu deniz hayatı için zehirli etkiye sahip.

2. Pasifik okyanusu'nda "Büyük Pasifik çöp alanı" veya "Pasifik çöp girdabı" adı verilen denizlere atılmış plastik çöplerden oluşan bir "kıta" vardır.

Bazı tahminlere göre büyüklüğü ABD'nin iki katıdır.

3. Dünya nüfusunun sadece %5'inin yaşadığı ABD'nin Dünya çöpünün %30'unu üretmekte ve dünyanın doğal kaynaklarının yaklaşık 4'te birini kullanmaktadır.

4. Denizlere sadece büyük kazalarının ardından petrol döküldüğünü düşünüyorsanız yanılıyorsunuz, gerçekte nakledilen her bir milyon ton petrolün bir tonu denizlere sızmaktadır.

5. Görece olarak dünyanın en temiz bölgesi Antarktika'dır.

Antarktik Antlaşma sebebiyle bu bölgede askeri aktiviteler, maden arama çalışmaları, nükleer denemeler ve nükleer atık dökme işlemleri yasaklanmıştır.

6. Dünyada hava kirliliğinin en yüksek olduğu ülke Çin'dir.

Çin'in başkenti Pekin'de nefes almak akciğer kanseri riskini günde bir paket sigara içmekle aynı derecede arttırmaktadır.

7. Yaklaşık 700 milyon Çinlinin, ki bu nüfusun neredeyse yarısıdır, kullandığı içme suyu kirlidir.

8. Su kirliliğinin en yüksek olduğu ülke ise Hindistan'dır, şehir çöplerinin yaklaşık %80'i Ganj nehrine dökülmektedir.

Nehir ayrıca yoksul Hindu'ların ölülerini gömdüğü (yaktığı) yerdir.

9. Gürültü kirliliği halihazırda en çok göz ardı edilen kirliliktir, ki stres, işitme kaybı, uyku bozuklukları, yüksek tansiyon gibi birçok ciddi soruna yol açmaktadır.

10. Dünya üzerindeki en kirli alan Rusya'nın nükleer atıklarını döktüğü Karaçay Gölü'dür. Bu gölde sadece 1 saat geçirmek bir insan için ölümcül sonuçlar doğurmaktadır.

11. TV'ler, cep telefonları, bilgisayarlar ve diğer elektronik aygıtlar yaygınlaştıkça bunların atıkları çok daha büyük sorun haline gelmektedir. Halbuki bunların neredeyse hepsi geri dönüştürülebilir.

Sadece 2012 yılında insanoğlunun ürettiği elektronik çöp miktarı 50 milyon tondur.

12. Binlerce deniz hayvanı, balıklar, deniz kaplumbağaları, yunus balıkları, vs. deniz anası sandığı çöpleri yutarak ölmektedir.

13. Hindistan'da her gün binlerce çocuk kirli suların sebep olduğu hastalıklar yüzünden ölmektedir.

14. "Işık kirliliğinin" insan üzerinde dikkat çekici bir etkisi yoktur, ancak hayvanları kötü etkilemektedir.

Bilim insanları ışık kirliliğinin hayvanların göç alışkanlıklarını değiştirdiğini ve özellikle kuşların gece ile gündüzü ayrıt edemediklerini göstermiştir.

Daha sürdürülebilir bir yaşam, daha güzel yarınlar ve güzel ülkem için doğa bize emanet!

Ülker olarak, “Önce Ülkem, sonra Ülker” ilkesiyle “Güzel Ülkem İçin Doğa Bize Emanet” diyoruz ve sürdürülebilirlik konusunu önemsiyoruz!

#GüzelÜlkem #DoğaBizeEmanet

Popüler İçerikler

Kızıl Goncalar Naim'in Yıllar Öncesinin Efsane Dizisinde Oynadığı Ortaya Çıktı!
Yalı Çapkını Hayranları Ferit'i Görmek İçin Tekneyle Sete Gitti!
Demet Akalın 5 Bin TL Ödeyen Kiracısının Üstüne Bir de Misilleme Yaptığını Görünce Sinirlerine Hakim Olamadı
YORUMLAR
30.01.2021

He ülker he canım he

01.02.2021

çoluk Çocuk açlıktan ölücez çokta sikimde çevreniz. 3000 maaşla 1700 kira veriyorum 3 tanesi bebek bir tanesi genç dört çocuk bakıyorum.

02.02.2021

bi çok ülkeye göre Türkiyede gerçekten güzel bir atık yönetimi sistemi var he eksiklikleri var mı tabi ki var ama bazı ülkelere bakınca globalde çalışan çoğu kişinin de yorumu bu şekilde oluyor. ayrıca atık yönetimi için tabi ki kendi adımıza bişeyler yapabiliriz ama dünyadaki atığın %1 ine denk geliyor muyuz acaba. büyük çoğunluk düzelmedikçe bizim yaptığımız pek bir işe yaramıyor. hindistan çin amerika rusya endonezya gibi ülkeler düzelse zaten sorun çözülecek ama nerdeee.

02.02.2021

Cemile

TÜM YORUMLARI OKU (4)