Türkiye'nin çalışanlarına iyi davrandığını söylemek pek de kolay değil. Bunu zaten bizzat çalışanlar olarak da deneyimliyoruz; ama Dünya Ekonomik Forumu'nun yayınladığı son raporlarla bu durum uluslararası bir onay da kazanmış durumda. 2015 Ekim ayında yayınlanan Human Capital Report, 124 ülkede devletin çalışanlarına sunduğu koşulları teker teker inceleyip karşılaştırıyor; Türkiye 68. sırada.
Detaylara beraber bakalım:
Mutluluğu nasıl ölçüyorsunuz çok merak ediyorum. Ne kadar çok tüketirseniz o kadar mutlu mu oluyorsunuz. Ya da refah seviyeniz ne kadar artarsa? Yani ne kadar çok üretirseniz? Peki kişi başına düşen teskin edici ilaç kullanım oranının bütün dünyada kişisel gelirle doğru orantılı olduğunu biliyor muydunuz? Bunu açıklayabilir misiniz? Bizim gibi olursanız mutlu olursunuz öyle mi? İşte sizin gibi olmaya çalışıyoruz. Ne istiyorsunuz okullarda daha süslü sıralar mı? Daha konforlu ofisler mi? Daha modern yollar mı? Evlerde daha şık mobilyalar mı? Daha iyi yasalar mı? Belki bir gün onlarda olur ama bu mutsuzluğumuzu pekiştirmekten başka bir işe yaramayacak. Arzuların ve eşyaların sürekli eskidiği bir dünyada materyalizm asla mutluluk getiremeyecek sizin anlamak istemediğiniz işte bu. Sizin medeniyetiniz insanlığa mutluluk getirmedi bunu kabul edin. Çünkü sizin medeniyetinizde insana yer yok! Sadece gösterişe yer var!
o iskandinav ülkeleri gelsin bakalım orta doğuya ondan sonra görürüz neyin ne olduğunu adamların tek derdi havanın biraz soğuk olması o kadar bizdeki dertleri yazsam 10 tane a4 lazım
Türkiye'de alenen bir emek sömürüsü var ve bunun çalışana maddi ya da manevi bir getirisi de yok. Vahşi kapitalizmin en güzel uygulandığı ülkeyiz. İnsanlar buna isyan etmezse birileri multi milyoner olacak diye insanlar yakında günde 15-18 saat çalışmak zorunda kalırsa şaşmam. Süs iş kanununda haftalık çalışma süresi 45 saat ben geçen yaz temmuzda haftada 105 ayda 420 saat çalıştım bu ülkede yaşadığım dan nefret ederek! Bu sömürüde çalışmak zorunda kaldığım ve milyonlarca insanın bu durumda kaldığı gibi. En acınası kısımsa sıradan bir şey olarak kabul ediliyor bunlar artık bu ülkede.