Birçok halüsinasyon çeşidi var peki siz kaçını biliyorsunuz? Öğrenmek için sizi içeriğe alalım. 👇
Birçok halüsinasyon çeşidi var peki siz kaçını biliyorsunuz? Öğrenmek için sizi içeriğe alalım. 👇
Peki kaç türlü halüsinasyon görülebilir, sırayla açıklayalım.👇
Olmayan şeyleri görme veya olanı yanlış görme olarak tanımlanabilir. Görünen şey bazen basit bir ışık veya şekilken bazen daha karmaşık görseller, insanlar, cüceler, böcekler veya kişinin beyni ne üretiyorsa onu görebilir. Bu durum halüsinasyonun görme çeşididir.
Zihnin içinden veya dışardan olmayan seslerin duyulma durumudur. Kişi olmayan sesler işitir ve genelde bu sesler rahatsız edici şeyler söylemekte yahut emirler verme tarzında gerçekleşebilir. Halüsinasyonun en yaygın biçimde görülen çeşidi olan işitsel halüsinasyonu yakın zamanda sevdiğini kaybetmiş insanlar da deneyimleme durumu içinde olabilir.
Olfaktörel halüsinasyon olarak da adlandırılan bu durumda var olmayan ve genelde kötü kokular alınması şeklinde gerçekleşir. Dışkı, yanık, duman, çürük kokusu alınır. Bu halüsinasyonun yaşanması beyin tümörü, travma veya zehirlenme gibi durumlardan da kaynaklanabilir.
Gustatuar halüsinasyonu da denilen bu durumda yenilen şeyin gerektiği tatta olmadığını düşünme, metalik bir tat hissetme çeşididir. Bu halüsinasyon çeşidi şizofreni, epilepsi gibi hastalıklarının da belirtileri olabilir.
Vücutta var olmayan şeylerin gezdiği hissidir. Genellikle böcek, örümcek vb. varlıkların gezdiği yahut batma, karıncalanma gibi hislerin olduğu sanılan halüsinasyon çeşididir. Uyuşturucu kullanımı sonucunda görüldüğüne rastlanmaktadır.
İç organlar başta olmak üzere vücutta yanma veya midede yılan vb. hayvanların gezdiği hissini tanımlayan halüsinasyon çeşididir.
Algılama ve düşünme yetilerinde meydana gelen bozulmaların sebep olduğu bir hastalık olan şizofreni hastalarının en çok yaşadıkları görme halüsinasyonudur. Hastaların %70'i görme halüsinasyonu yaşarken bunu %60'lık bir kısım ile işitsel halüsinasyon çeşidi takip ediyor.
Genel olarak yaşlılarda görülen ve nörolojik bir hastalık çeşidi olan Parkinson hastaları görme halüsinasyonları yaşıyor. Hastalığın başında kişiler halüsinasyon olduğunun farkındayken hastalığın ilerleyen seviyelerinde bu ayrımı yapamaz hale gelirler.
Bu hastalıkta tümörün beynin hangi kısmında olduğu önemlidir. Buna bağlı olarak yaşanan halüsinasyon çeşidi değişebilir. Örneğin tümör görme kısmında varsa hasta var olmayan şeyler görerek halüsinasyonun görme çeşidiyle karşı karşıya kalabilir.
Beyinde hasar yaratarak doğru biçimde çalışmasını engelleyen alzheimer hastalığı ise halüsinasyon görme nedenlerinden biri.
Görme bozukluğu olan bu hastalık, kişilerin zamanla var olmayan görüntüleri, şekilleri görmelerine neden oluyor.
Epilepsi hastaları da halüsinasyon durumunu yaşamaktadır fakat hangi halüsinasyon çeşidinin gerçekleşeceği, beynin hangi bölümünün etkilendiğine göre değişmektedir.
Zararlı maddelerin kullanım miktarına bağlı olarak da halüsinasyonlar gerçekleşmektedir.
Uykuya dalarken (hipnogojik) veya uyanırken (hipnopompik) yaşanan zaman diliminde görülen halüsinasyonlardır. Düşme hissine, görme halüsinasyonlarına rastlanmaktadır.
Genelde çocuklarda olmak üzere yüksek ateş de halüsinasyonlara sebep olan durumlardandır. Çocuklarda yüksek ateş kalıcı hastalıklara da yol açabilir.
Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Daha önce bu durumlara şahit oldunuz mu veya bir tanıdığınız var mı? Yorumlarda buluşalım.👇
Annemi beyin tümöründen kaybettim.. içinizi rahatlatacak birşey söyleyeyim bir hastalık varsa dikkat etmenize gerek kalmıyor bangır bangır buradayım diyor bunları okuyup korkmayın sadece çatal bıçağı ters tutmak ve oldu ki yaptı devam ediyormu ters tutarak denemeye gibi belirgin hatalar varmı yada anormal çıkışlar olabilir ortamda yanık kokusu var gibi
Askerlik te var hakkari sınırda bitireli 10 yıl hala ağaçların arkasından birileri saklanarak koşuyor alıştım artık kimseye de söylemiyorum. Sonuçta biliyorum gerçek olmadığını...