Cerrahi Onkolojisi Nedir? Hangi Hastalıklara Bakar?

Bazı hastalıklar, yaralanmalar ve yapı bozuklukları ilaçla ya da başka tedavi yöntemleri ile iyileştirilemez. Tıbbin en eski dallarından biri olan cerrahi ise bu durumların ameliyatla onarılmasına veya hastalıklı organın çıkarılıp iyileştirilmesine dayanır. Cerrahi operasyonlarda sadece bilgi değil aynı zamanda beceride gerekmektedir. Ayrıca cerrahi yöntemler genellikle lokal atestezi ve genel atestezi ile yapılmaktadır. Cerrahi alanının onkoloji gibi pek çok yan dalı bulunmaktadır. Peki, cerrahi onkoloji nedir? Hangi hastalıklara bakar? İşte detaylar...

Cerrahi onkolojisi, kanser hastalıklarının teşhis ve tedavisinde oldukça önemli bir alandır. Hem tanı hem de teşhis aşamasında cerrahi onkoloji tek başına hareket etmez. Radyasyon onkolojisi, nükleer tıp onkolojisi, medikal onkoloji ve patoloji gibi pek çok branş ile birlikte hareket edilir. Cerrahi onkolojisi, kanseri sadece ameliyat ile ortadan kaldırmakla kalmayıp aynı zamanda hastanın konforu, kansere bağlı gelişen semptomlar ve yan etkileri ile de ilgilenmektedir. Bu cerrahi uygulamalar, alanında uzmanlaşmış kişiler tarafından gerçekleştirilmesi gerekir. Yapılan tedaviler, hastaların yaşam kalitesini, sağ kalma oranı üzerinde oldukça olumlu etkileri bulunur. Cerrahi onkolojisi hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

Cerrahi Onkolojisi Nedir?

Onkoloji terimi, Latince oncos (şişlik) ve logos (bilim) kelimelerinin bir araya gelmesiyle oluşmuştur. Türkçede ise kanser bilimi olarak geçmektedir. Onkoloji alanında uzmanlaşmış kişilere ise onkolog denir. Bu uzmanlar, kanser bilimi alanında çalışmalar ve araştırmalar yapmakla görevlidir. Cerrahi onkoloji ise tümörün türü saptamak için yapılan biyopsi işlemi ve kanserli kitlelerin ameliyatla çıkarılmasını içeren onkoloji alanıdır.

Hangi Hastalıklara Bakar?

Cerrahi onkoloji çeşitli kanser türlerinin tedavisi ile ilgilenir. Bu hastalıklar ise şunlardır:

  • Lösemi: Beyaz kan hücrelerinden kaynaklanan bir kanser türüdür. Kemik iliği veya kan kanseri olarak da bilinir. Lösemi hastalarına genellikle ilaç tedavisi uygulanırken, bazı durumlarda kemik iliği nakli gerekebilir. Bu durumda cerrahi onkoloji uzmanları devreye girer.

  • Kemik Kanseri: Çok nadir görülen bu kanser türü, herhangi bir kemikte başlayıp tüm kemiğe yayılabilmektedir. Cerrahi tedaviler ile tümörü çevreleyen kemik dokuları dışarı çıkartılır.

  • Deri Kanseri: Melanomo olarak da bilinen cilt kanseri, diğer kanser türlerine göre oldukça az rastlanır. Cilt kanserlerinin tedavisinde genellikle cerrahi operasyonlar yapılır.

  • Karaciğer Kanseri: Bu kanser türüne yakalanan hastalar için en çok yararlı kabule edilen tedavi yöntemleri cerrahi onkoloji uzmanları tarafından gerçekleştirilir.

  • Baş ve Boyun Kanserleri: Erken teşhis edildiğinde tedavi edilebilen kanser türlerinden biridir. Baş ve boyun kanserlerinde başvurulacak ilk tedavi yöntemi cerrahi uygulamalardır.

  • Lenfoma: Genellikle lenf kanseri olarak bilinen bir kanser türüdür. Lenf sisteminde, lenf düğümlerinde meydana gelen kanser hücreleri ilk olarak ilaçla tedavi edilir. Tekrarladığı takdirde kemik iliği veya kök hücre nakli cerrahi onkoloji uzmanları tarafından gerçekleştirilir.

  • Meme Kanseri: Erkeklere nazaran kadınlarda daha sık görülen kanser türüdür. Erken evrelerdeki hastalarda kötü huylu tümörler çıkarılır ve meme koruyucu cerrahi yöntemi uygulanır. Bu yöntemler onkoloji alanında uzmanlaşmış kişiler tarafından gerçekleştirilir.

  • Mide Kanseri: Bu kanser türünde en çok uygulanan yöntem gastrektomi adı verilen cerrahi operasyonlardır. Bunla birlikte midede bulunan tümör dokusu ve tümörün yayıldığı lenf dokuları çıkartılır.

  • Tiroit Kanseri: Tiroid bezlerinde oluşan kanserde en etkili yöntem cerrahi tedavilerdir. Sadece tiroitte bulunan kanser hücresi çıkarılmaz aynı zamanda komple tiroit bezi de çıkartılabilir.

  • Rahim Ağzı Kanseri: Erken evre rahim ağzı kanserlerinde histerektomi adı verilen cerrahi tedaviler uygulanır. Bu uygulamada rahim ya da rahim ağzı komple çıkarılır.

  • Pankreas Kanseri: Vücudun önemli bir organı olan pankreasta oluşan tümörlerin evrelerine göre tedavi uygulanır. İleri evre kanser türlerinde cerrahi yöntemler uygulanmaz.

  • Safra Yolu Kanseri: Bu kanser türü oldukça erken evrelerde belirti göstermez. Bundan dolayı genellikle geç fark edilir. Kanserin evresine göre cerrahi tedaviler belirlenir.

  • Bağırsak Kanseri: Daha kansere dönüşmemiş polip adı verilen hücreler, dönüşme ihtimali var ise kolonoskopi yöntemi ile alınır. Eğer kanser ilerlemişse cerrahi işlem zorunludur.

Popüler İçerikler

A Millî Takım'ın UEFA Uluslar Ligi'ndeki Play-Off Turu Rakibi Belli Oldu: Macaristan
İş Kadını Olan Eski Eşinden Aldığı Nafakayla Düğün Yapan Damat, Düğünden Sonra Nafaka İstemeye Devam Etti
Sevgilisine Atacağı Fantezi Mesajını Yanlışlıkla Karısına Atan Ünlü Patron İcralık Oldu