Cerattepe: Türkiye'nin En Büyük Çevre Davasında Reddi Hakim Talebi

Artvin'in Kafkasör Yaylası Cerattepe Mevkii'nde madencilik faaliyetleri için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın, 'ÇED olumlu' raporunun yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle açılan Türkiye’nin en büyük çevre davasında karar duruşması bugün Rize İdare Mahkemesi’nde görülmeye başlandı. Duruşmada davanın müdâhilleri ve avukatlar, olağanüstü hâl şartları nedeniyle mahkeme heyetinin kararını tarafsız olarak veremeyeceği gerekçesiyle reddi hâkim talebinde bulunarak davadan çekildi.

Bugün Cerattepe için karar günü. 'Türkiye'nin en büyük çevre davası'nda karar duruşması Rize İdare Mahkemesi'nde görülmeye başlandı.

Doğan Haber Ajansı'nın haberine göre duruşma için yoğun güvenlik önlemleri alındı.

Avukatlar reddi hakim talebinde bulunarak salonu terk etti

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Duruşmada Yeşil Artvin Derneği, davanın müdahilleri ve avukatlar, olağanüstü hal şartları nedeniyle mahkeme heyetinin kararını tarafsız olarak veremeyeceği gerekçesiyle reddi hakim talebinde bulundu ve salonu terk etti.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

156 kilometre boyunca 6 kez arandılar

Sabah saat 05.30'da Artvin Halit Paşa Kavşağı’nda toplanan yaklaşık 300 kişilik grup otobüs ve özel araçlarla yola çıktı. Arhavi ilçesinde yolu tekrar kesilen ve kimlik kontrolünden geçirilen konvoy, Rize il sınırında, Fındıklı İlçesi girişinde yine durduruldu.

Fındıklı'daki arama noktasından yola çıkan grup Çayeli İlçesi ile Gündoğdu Mahallesi girişinde tekrar arandı. Adliye önüne ulaşanlar da burada yeniden kimlik kontrolü ve aramadan geçirildi. Artvin ile Rize arasındaki 156 kilometre boyunca konvoydaki vatandaşlar tam 6 kez arama noktasından geçirildi. Davaya müdahil olan 751 kişi arasında adı olmayanların geçişlerine izin verilmedi.

Sanatçılardan destek

Bu arada, karar duruşması öncesi sanat ve siyaset dünyasından bazı isimler ile çeşitli gruplar Artvin halkına destek mesajları gönderdi. 

Yeşil Artvin Derneği tarafından sosyal medyada paylaşılan görüntülü mesajlarda; aralarında Müjdat Gezen, Volkan Konak, Edip Akbayram, Onur Akın, Şükriye Tutkun’un da aralarında bulunduğu sanatçılar ile siyasetçiler Aylin Nazlıaka, Melda Onur ve Alper Taş ile Çarşı Grubu yer aldı.

Ne olmuştu?

Cerattepe'deki madencilik faaliyeti için daha önce Rize İdare Mahkemesi’nce ‘ÇED olumlu’ kararı iptal edilen maden şirketi, 2 Haziran 2015’te yeniden ‘ÇED olumlu’ kararı aldı. Bunun üzerine harekete geçen Yeşil Artvin Derneği öncülüğündeki 751 kişi ve 61 avukat, 8 Temmuz 2015’te Rize İdare Mahkemesi’nde, ‘ÇED olumlu’ raporunun yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Türkiye’nin en büyük çevre davasını açtı. 

Mahkeme, bölgede 14 Mart’ta bilirkişi heyeti ile inceleme yaptı. Mahkemeye ulaşan bilirkişi raporunda, yıllık 500.000 ton çıkartılacağı öngörülen cevherin kapalı kabinli teleferikle taşınması halinde çevreye zararlarının azalacağı ve ara katlı üretim yöntemi ile heyelan riski oluşmayacağı belirtildi. 

Rize İdare Mahkemesi, Cerattepe’deki madencilik faaliyetleri için tarafları son kez dinleyeceği karar duruşması için 19 Eylül tarihine gün verdi.

Cerattepe’de halk yıllardır madenciliğe karşı mücadele ediyor

Dünyanın en zengin bitki örtülerinden birine sahip Cerattepe, Kafkasör Yaylası ve Genya Dağı'nda halk yıllardır yapılmak istenen altın, bakır, çinko, gümüş madenciliğine karşı mücadele ediyor.

Bir süre önce şirket yetkililerinin asker ve polis eşliğinde zırhlı araçlarla bölgeye gelişi Artvin halkını sokağa dökmüş, bekleyişe geçenlere biber gazı ve copla müdahalede bulunulmuştu...

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
Cerattepe'de Halk Haykırıyor: #ArtvindeMadenCinayettir!

Yeşil Artvin Derneği, daha önce yaşam haklarını savunduklarını ve asla geri çekilmeyeceklerini söylemişti.

Bu arada Artvin'de miting, yürüyüş ve oturma eylemi gibi etkinlikler 1 ay yasaklandı.

Artvin'de Miting ve Yürüyüşler Yasaklandı

Artvin Valiliği'nden yapılan açıklamada, 'Mevcut huzur ortamının devamı, kamu düzeninin bozulmaması ile vatandaşlarımızın hak ve özgürlüklerinin korunması amacıyla her türlü yürüyüş, basın açıklaması, toplantı, miting, çadır kurma, oturma eylemi, stant açma, afiş, pankart, bildiri ve benzeri türündeki tüm etkinlikler, bu etkinlikler öncesi, sırası ve sonrasında oluşabilecek şiddet hareketleri gerekçesi ile 19 Eylül-19 Ekim 2016 tarihleri arasında yasaklanmıştır' ifadelerine yer verildi.

DHA ve Onedio / Kapak Fotoğrafı: __Zuma Press / Akın Çeliktaş

Popüler İçerikler

"Bana Bilmediğim Bir Şey Söyle" Akımına Gelen Tıkanan Muhabbeti Açmalık Bilgiler
Galatasaray'ın Yıldızı Osimhen İçin Fenerbahçe Napoli ile Temasa Geçti
10 Kasım 1938’de Hayatını Kaybeden Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Son Sözü "Aleykümesselam" Oldu
YORUMLAR
18.09.2016

bir kere de iyiler kazansın ya.

18.09.2016

Bence bu tur olaylar bolge halkina sorulmali nasil ki idam isteriz sloganlarina "halk istiyor gerekli gorusmeleri yapacagiz" cevabi veriliyorsa bu konudada halk istiyor mu diye sorulmali.

19.09.2016

''Cerattepe'de maden cinayettir!'' sadece bir slogan değil! Siyanürlü su içilecek çünkü şehir merkezinin suyu Cerattepe'den karşılanıyor! Ve ülkenin en çok yağış alan illerinden birinin, %70 engebeli arazisinin tepesine maden açarsan, başladı mı 3 gün durmayan yağmur, ağaçları kestiğin ve tepeyi oyduğun için heyelana sebep olur! Madenci göçük altında kalır, heyelan Kafkasör'ü de alıp şehir merkezine iner, binlerce insan da heyelanın altında kalır! İşte bu yüzden orada maden cinayettir! Ha diyorsanız ki ''Banane kardeşim, geberin gidin, yeter ki elin özel şirketi para kazansın, bana ve milli sermayeye katkısı yok ama yine de çıkarsın!'' o zaman size iyi haber, binlerce mezar açmak zorunda kalmayacaksınız, çünkü zaten toprak altında kalacak Artvin... Yıllar sonra da ''Burası doğal mezar'' diye turistlere hava atarsınız. ''Ne saçmalıyor bu?'' mu diyorsun Artvin'de bile yaşamadığın halde benim şehrimi yok edecek olan madene destek çıkan zihniyet? Yorma kafanı, ''3-5 ağaç'' de geç...

TÜM YORUMLARI OKU (12)