Danıştay'ın yerel mahkemenin kararını onaylayarak madenciliğe izin verdiği Cerattepe'de, suların maden sahasından çıkan kimyasal atıklarla kirlendiği ve hayvanların da bu sulardan zehirlendiği öne sürüldü.
Danıştay'ın yerel mahkemenin kararını onaylayarak madenciliğe izin verdiği Cerattepe'de, suların maden sahasından çıkan kimyasal atıklarla kirlendiği ve hayvanların da bu sulardan zehirlendiği öne sürüldü.
Cumhuriyet'ten Ömer Şan'ın haberine göre, köylüler, Cerattepe maden sahasının kuzey ve güney galeri alanları bölgesinden çıkan kimyasal atıkların su kaynaklarını kirlettiğini iddia etti. Bunun üzerine Cerattepe’deki maden bölgesine çıkan Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan ve dernek yöneticileri, su kaynaklarını inceledi, hayvanları hastalanan çiftçilerle görüştü. Heyet, farklı bölgeden bir kez daha su örnekleri alarak tahlile gönderdi.
Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan, bölge halkının şikayetlerini videoya kaydedip sosyal medya hesabından paylaştı
Cerattepe’deki maden çalışmalarında kuzey galerisinin hemen altında bulunan merada geçimini hayvancılıkla sağlayan Fikret Beyaz, maden şirketinin çalışmaya başlamasının ardından su kaynaklarının kirlendiğini ve bu sulardan içen hayvanlarının zehirlendiğini öne sürerek “5-6 yıldır aynı merada hayvan besliyorum. Maden şirketi başlayana kadar herhangi bir sıkıntımız, sorunumuz yoktu. Şirketin çalışmalarının ardından artık dereye atık suyu mu veriyor, tünelin içini mi boşaltıyor bilmiyorum. Bu çalışmalardan sonra benim ahırımdaki 27 hayvanım zehirlendi. Hayvanlardan hiçbir türlü verim alamıyorum. Hayvanlar cansız kaldı, ishali durmuyor, ağrıları, sancıları durmuyor. Yatıyor kalkmıyor, geviş getiremiyor' dedi.
‘Hiç böyle görmedik’
Maden çalışması başlayana kadar böyle bir şeyle karşılaşmadığını kaydeden Beyaz, “Bu meranın tamamı tapuludur. Bizim dedelerimiz de gelir şahitlik yapar. Biz bu suyu hiç böyle görmedik. Bizim yolumuz kapalı, o bölgeden geçmemize zaten izin vermiyorlar. Görevliler geldi, numune aldılar. Büyük zararım var. Ben bir maden şirketi yüzünden bu merayı terk edemem. Terk edecekse maden şirketi terk etsin” diye konuştu.
Nur Neşe Karahan'ın paylaştığı bir diğer video
Maden çalışmalarının güney galeri bölümünün alt tarafından bulunan Hatila köyü sakinlerinden Mevlüt Altuntaş ise, köylerine içme ve sulama suyu sağlanan derelerin tamamen kirli beyaz renge büründüğünü ifade ederek, “Sebze ve meyveleri sulamak için kullandığımız su kirlendi. Biz yıllarca böyle bir şeye tanık olmadık. Hayvanlarımızı da sudan içiremiyoruz. Suyumuzu da doğamızı da zehirlediler” dedi.
Yılın neredeyse 9 ayı güneş alan ülkemizde bence yeni projelerle güneş enerjisi ile maden ihtiyacı minimuma indirelibilir , ama gel görki bunu çıkarlarıyla çakışacak diye durduracak mıhteşem aşırı istikrarlı iktidar bu yönde bi çalışmaya müsade etmez.
ohhh iyi oluyor amk karadeniz hep akp ye oy veriyor zaten götünüze girsin şimdi inşallah tüm ormanlarınızı keserler salak gibi kalırsınız ortada asalaklar
Sadece bunlar değil tüm karadeniz seçim öncesi akpye sallıyordu hatırlarsanız karadeniz sahil yolu muhabbeti vardı seçim öncesi bağırdılar çığırdılar akpye demediklerini bırakmadılar seçim geldi alayı akpye oy verdi demek ki doğruymuş deveye diken insana ... hesabı