Cepte Klon Patlaması! Ekonomik Kayıp 2 Milyar TL'ye Yakın

Sektör temsilcilerine göre, geçen yıl 2 milyonu aşkın klon cep telefonu satışı yapıldı. Ekonomik kayıp 2 milyar lirayı buluyor.

Dünya'dan Yener Karadeniz'in haberine göre, yüksek kur ve vergi oranlarına bağlı olarak fiyatların artmasının yanı sıra taksit sayısının düşürülmesiyle cep telefonu almakta zorlananlar, “klon” olarak tanımlanan IMEI numarası değiştirilmiş ya da kopyalanmış telefonlara yöneldi. Geçen yıl perakende noktalarında satılan 10 milyon adetlik satışa karşın 2 milyonu aşkın klonlanmış cep telefonu satıldığına işaret eden MOBİSAD Başkanı Mustafa Kemal Turnacı, kamunun bu yolla uğradığı yıllık ekonomik kaybın 2 milyar lirayı bulduğunu söyledi. Turnacı, zincir marketlerin cep telefonu satışı yapmasının da haksız rekabete yol açtığını kaydetti. Türkiye’de son yıllarda artan vergi oranları, düşen taksit sayısı ve yükselen kur nedeniyle ortalama fiyatı 3 bin 600 TL’ye ulaşan cep telefonu satışlarında klon patlaması yaşanıyor. 2020'de 2 milyonu aşkın klonlanmış telefon satışı gerçekleştiğini belirten MOBİSAD Başkanı Mustafa Kemal Turnacı, ekonominin 2 milyar TL kayıp yaşadığını söyledi.

Koronavirüs salgını birçok alanda satış kaybına yol açsa da cep telefonu satışları bu dönemde başarılı bir grafik çizdi ve 10 milyon 500 bin adete ulaştı. Ancak yüksek vergiler ve taksit sınırlamasıyla birlikte kurda yaşanan artışın etkisi, elektronik kimlik bilgisi (IMEI numarası) değiştirilmiş ya da kopyalanmış cihaz anlamına gelen klonlanmış telefon satışlarının katlanmasına neden oldu. 2020’de cep telefonu fiyatının ortalamada 3 bin 600 TL’yi aşması ile klonlanmış telefon satışları 2 milyon adedi aştı. Yasal olmayan yollarla getirilen cihazlara yapılan bu uygulama ile tüketici ilk aşamada yüzde 3040’a varan fiyat avantajı elde etse de ülke bu nedenle yılda yaklaşık 2 milyar TL’ye yakın vergi kaybı yaşıyor. Kullanıcı ise kısa aralıklarla klonlama işlemini yenilemek zorunda kalıyor.

Data havuzuna iki yıl sınırı getirilmeli...

Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İş Adamları Derneği (MOBİSAD) Başkanı Mustafa Kemal Turnacı, klonlanmış telefon satışının önüne geçilmesi için sektöre yönelik regülasyon getirilmesi ve eski cep telefonu kimliklerinin güvenliğinin sağlanması gerektiğini söyledi. Turnacı, “Son 7 sene içinde satılan cihazlarda ciddi bir data oluştu. Çekmecelerimizde yedek beklettiğimiz telefonlar var ve bunların IMEI numarası haberimiz olmadan çalınıyor. Devlet IMEI numarasının çalınmamasını sağlamalı, bunu güvence altına almalı. 7 sene sinyal alınmayan cihazların havuzdan çıkarılma uygulamasının 2 seneye düşürülmesini istiyoruz. Kayıt dışı klon

lama en basit yönü ile bu şekilde çözümlenebilir. Bu, vatandaşa da ülkeye de katkı sağlayacak, yıllık satış adeti 10 milyon 500 binden 13 milyona çıkacaktır. Söz konusu tedbirin de etkisi ile 2 milyar TL’lik ek vergi geliri sağlanacaktır” dedi.

Sektörel düzenleme şart.

Sektörde 22 bin satış noktası ve 170 bin çalışan bulunduğunu belirten Mustafa Kemal Turnacı, sektöre yönelik düzenlemelere ilişkin de şu ifadeleri kullandı: “Bugün Türkiye’nin en büyük doğal ağlarından biriyiz. 20 yılı aşkın süredir varlığını devam ettiren sektörde kendini çok fazla geliştiren firmalar olduğu gibi sektöre zarar veren, kayıt dışılığa itenler de bulunuyor. Dünyada en yüksek vergiler ile hizmet ediyoruz. Yurtdışı ile fiyat makasımız açıldığı için vatandaşlar alternatif yollara başvuruyor. Şu an kayıt dışılık klonlama yöntemi ile hat safhaya ulaşmış durumda. 10,5 milyon adet sıfır telefon satışına karşılık 2 milyonu aşkın klonlanmış telefon satışı ve 20 milyon da ikinci el cep telefonu satışı gerçekleştiriliyor. IMEI kopyalama, bir iş modeli haline geldi. Saha satış kanallarında kuralların oluşturulması ve sertifikasyon bu nedenle çok önemli. Saha satış kanallarında denetim yapılmadığı için kayıt dışına yönelen noktalar kendine avantaj sağlayarak işini doğru yapan üyelerimize haksız rekabet alanı oluşturuyor. Firmalarımızı bazı kuralarla doğru yöne yönlendirmeliyiz. Bu konuda sertifikasyon ve denetim olmalı.”

33 Fezleke TBMM'ye Ulaştı
Boğaziçi Öğrencileri Devlet Bahçeli'ye Seslendi: 'Önce Terörist Demekten Vazgeç'
Öğrenciler Yüz Yüze Sınavlara Tepkili: #TurkishStudentsLivesMatter Etiketinde 2 Milyonu Aşkın Tweet Atıldı!

Popüler İçerikler

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Atatürk Karşıtlarına Mesaj Yolladı: "10 Yıl Daha Yaşasa Bambaşka Olurdu"
Fernando Muslera, Jose Mourinho'yu Hedef Aldı: "İstemiyorsa Gidebilir"
Galatasaray'ın Yıldızı Osimhen İçin Fenerbahçe Napoli ile Temasa Geçti
YORUMLAR
24.02.2021

bu tip haberlerdeki "su kadar ekonomik kayip" soyleminede hasta oluyorum. sanki ortada uretilen ekonomik bir deger varmisda o kaybedilmis gibi. sanki uretilen bir mal, hizmet kaybolmus, ekonominin disina cikmis. ekonominin boyutu belli, gercek uretilen ekonomik deger belli, sen vergileri artirip verebilceginden fazlasini toplumdan cekmeye calistiginda bir noktadan sonra daha fazla vergi cekemezsin, asiri artan vergi ile insanlar ihtiyaclarini erteler, uretim ve tuketim azalir, gercek ekonomi ufalir ve tabi bu ornekdeki gibi kacaga yonelirler, isin hilesini hurdasini ogrenirler, vergiyi artirdikca aksine daha cok vergi kaybedersin, ekonomiye zarar verirsin. universitede ekonomi 101 gormemis adamlarin alacagi kararlar elbet bakkalin veresiye hesabinin otesine gecemez.

24.02.2021

asiri vergilendirmenin nerelere gidebilcegine kendi tarihimizden ornek verelim. osmanli son zamanlarinda bozulan finans dengesini saglamak icin vergileri asiri yukseltiyor, daha kotusu vergi toplama haklarini para karsiligi ayanlara satiyor. ayanlarda odedikleri parayi cikarabilmek icin halkin canina okuyor. sonucunda mal sahibi olmak, tarim uretim yapmak hic bir sey yapmamakdan daha maliyetli hale geliyor. koylu topragini birakip gidiyor. ekonomik uretim duruyor. bos kalan tarlalar bataklik oluyor sivrisinek nufusu patliyor, sitma salgini basliyor ki sitma cumhuriyetin ilk yillarina kadar anadoluda ciddi problemdi. koylulerin issiz kalan cocuklari daga cikiyor, eskiya oluyor. netice: ekonominin ve toplumun zincirleme cokusu.

24.02.2021

Amk tek dert vatandaş nasıl s.kilir. Kayıp bu kadar diyene kadar vergileri düşürelim vatandaş yurt dışı cihaza yönelmesin diyen yok. Hala bilmem kaç lira vergi alırız diyorlar.

24.02.2021

2 milyar tl cebe indiremediğimiz para demiyor ekonomik kayıp diyor ulan akıllı telefono olmayanı işe almıyorlar en dandiği olmuş 3000 tl sanıyorki bedava dünya sıralamasınds verginin vergisinde öndeyiz israf yapacağınıza indirin vergisini bakın o zman kimse klon işine giriyormu herkes bir şeyin iyisi olsun ister elinde müsade etmiyorsunuz ki insanlarda böyle yol deniyor napsı

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ