Cep Yakan Faturalara Son! Daha Az Elektrik Faturası Ödemek İçin Yapmanız Gerekenleri Tek Tek Anlattık

Son zamanlarda gelen faturaların miktarı insanları bezdirmiş durumda. Sizler için elektrik faturası tasarruf fikirlerini inceledik. Gelin, bazı önlemlerle elektrik faturanızı nasıl daha hesaplı hale getirebileceğinizi konuşalım...

Ülkemizde 1 kWh elektrik ortalama 70 kuruş gibi bir fiyattan satılıyor, öncelikle bu bilgiyi cepte bulunduralım.

Evinizde kullandığınız bazı eşyaların yıllık kW tüketimi şöyledir:

www.ckbogazici.com.tr

Televizyon: 164.64 kW

Saç kurutma makinesi: 26.04 kW

Ampül: 25.20 kW

Fırın: 180.00 kW

Buzdolabı: 354.82 kW

Laptop: 120.96 kW

Telefon şarj aleti: 1.34 kW

Bulaşık makinesi: 264.38 kW

Çamaşır makinesi: 259.20 kW

Aspiratör: 24.00 kW

Kettle: 147.84 kW

Klima: 272.16 kW

Elektrik süpürgesi: 24.80 kW

Ütü: 499.20 kW

Öncelikle, A sınıfı ürünler tercih edilmeli

Kullanılan elektrikli ev aletlerinde A sınıfı ürünleri kullanmaya özen gösterilmeli; bulaşık ve çamaşır makineleri gece saatlerinde çalıştırılmalıdır. Bu size % 10’a kadar elektrik tasarrufu sağlar.

Fişte cihaz bırakmayın

Evinizde fişe takılı ve kapalı bekleyen elektronik ürünler hatırı sayılır miktarda elektrik tüketiyor.

Evinizdeki fişe takılı olan tüm cihazları düşünün. İlk akla gelenler şöyle olacaktır; televizyon, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, uydu alıcılar, şarj cihazlarınız ve belkide oyun konsolunuz…

Ancak onları şu anda kullanmıyor olmanız elektrik harcamıyor anlamına gelmez. Ne yazık ki tümü çok az da olsa elektrik harcıyor.

Televizyon

Fişten çekmediğimiz cihazlarında başında televizyonlar geliyor. Her ne kadar kumandadaki ‘Stand by’ yani bekleme tuşuna bassak da elektrik harcamaya devam ediyor. Televizyon, dikkatli ve planlı izlenirse, faturaya yansıması daha düşük olacaktır.

Uydu kutuları

Artık televizyonların ayrılmaz bir parçası olan uydu kutuları deyim yerindeyse tam bir tüketim canavarı. Kapalıyken kayıt gibi özellikler yüzünden ortalama 15 Watt tüketimleri var. Bu da aylık 4.4 TL yıllık ise 53.1 TL ekstra fatura demek.

Saç kurutma makineleri

Isı üretimi fazla olduğu için çok fazla elektrik harcayan aletlerdir.Bunları kaliteli markalardan almaya ve daha az kullanmaya özen gösterin.

Tasarruf ampulleri kullanın

Kullandığınız ampullerin enerji kullanım oranlarına dikkat edin. Tasarruf ampulleri kullanmaya çalışın. Ayrıca led ampül tasarruf için oldukça uygundur.

Fırınınızı kullanırken gerekli olmadıkça ön ısıtma yapmayın veya ön ısıtmayı oldukça kısa tutun.

Buzdolabınızı güneş alacak yerlerden ve ısı kaynaklarından uzağa yerleştirin.Bu enerji tüketiminizi %25 azaltmanızı sağlar.

Masaüstü Bilgisayar

Masaüstü bilgisayarların ortalama 3,3 TL gibi bir günlük fatura yansıması oluyor. 3,3 TL elektrik faturası yansımasını bilgisayarınızı her gün açık tuttuğunuzu varsayarak aylık hesaba vurursak 100 TL gibi bir tutar elde ediyoruz. Bu bahsettiğimiz hesaplamaların hepsi güçlü donanım barındıran ve biraz fazla güç tüketen yeni nesil masaüstü bilgisayarlar için geçerli. Eğer ortalama veya ortalama altı bir bilgisayara sahipseniz, bilgisayarınızın elektrik faturasına ettiği etki 20-30 TL arasında olacaktır.

Telefonların şarj cihazları

Akıllı telefonlarımızı şarj etsek dahi adaptörleri fişten çekmiyoruz. Bu da tüketim demek. Fişte kalan adaptörler aylık 0.05 TL, yıllık ise 0.7 TL’lik tüketim yapıyor. Şarj doluysa akıllı telefonunuz şarja takılı ise yıllık ödenen para 7.2 TL’ye kadar çıkıyor.

Dizüstü bilgisayar

Bataryası tam olarak dolu olsa bile fişte bıraktığımız cihazlardan bir diğer dizüstü bilgisayarlar. Kapalı olarak kullanmadığınızda bile aylık 2.6 TL’lik faturanıza ekleniyor. Yılda ise bu rakam 31.6 TL’ye kadar çıkıyor.

Bulaşık makinesi

Çalışmasa bile fişten çekmeyi aklımızdan bile geçirmediğimiz diğer bir cihaz bulaşık makinesi. Ancak harcadığı elektriği duyunca fişten çekmeyi düşünebilirsiniz.

Bulaşıklarınızı elde yıkamak yerine makinede yıkayın. Hem su hem de elektrik tasarrufu yapmış olacaksınız.

Çamaşır makinesi

7 gün 24 saat fişte tuttuğumuz çamaşır makineleri de elektrik faturası konusunda hiç masun değil. Çamaşır makinelerini çalışmasa bile fişte tutmanızın bedeli aylık 1.1 TL. Bu rakam yılda 14.1 TL’ye kadar çıkıyor.

Güneş enerjisinden yararlanın

Sıcak su için öncelikle güneş enerjisi kullanın.Çünkü elektrikli ısıtıcılarda, ısınması gereken süreyi de göz önüne aldığınızda hem su hem de elektrik kaybınız oldukça fazladır.

ve tabii ki boş yere yanan ışıkları da söndürmeyi unutmayalım.

Enerji yaşamdır, boşa harcama...

Popüler İçerikler

İstanbul Bağcılar ve Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Okullarda Yılbaşı Kutlamasını Yasakladı!
Almanya’daki Saldırıyı Kim Yaptı? Noel Pazarı Saldırganının Kimliği ve Röportajı Ortaya Çıktı
Kadınların Kırmızı Ruj Sürerek "Çiftleşme" Mesajı Verdiğini İddia Eden Uzman
YORUMLAR
21.01.2020

tasarruf ampulu ve floresan mi? bunlar 10 sene oncesinin tasarruf tavsiyeleri :)) simdi led ampuller 3de 1 enerjiye daha fazla isik veriyorlar. ustelik civa buhari gibi agir metallerde icermiyorlar.

22.01.2020

tasarruflu ampuller hiç aydınlatmıyor, kullanılmadığında kapatmak daha mantıklı

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ